נודע ביהודה (תנינא)/אבן העזר/צח

מתוך ויקיטקסט, מאגר הטקסטים החופשי

דף זה נוצר מתוך המרת סריקת קבצים אוטומטית בתוכנת OCR. דרושה הגהה מלאה. יתכנו טעויות הקלדה, השמטות, ערבובי משפטים ושורות. יש לעבור ולהגיה את הטקסט מלמעלה למטה (רצוי מול צפיית טקסט מקורי) ולהזיז תבנית זו למקום שבו בוצעה ההגהה האחרונה.

סימן צח[עריכה]

תשובה

לבני הרב החריף מו"ה שמואל נ"י:

ניסלא סמוך לפראג:

אהובי בני אשר שאל אותך הרב מו"ה ליב קארעוויץ רב"ד נר"ו ע"ד שטר סילוק שלא נתבאר בתוכו אם נכתב בין חופה לקידושין או אם נכתב קודם קידושין או אחר החופה רק זמנו של שטר הוא ביום החופה: דע כי לדעתי יד בעל השטר על התחתונה לא כאשר השבת אתה להרב הנ"ל שדבר זה תליא במה שנחלק הש"ך בסי' מ"ב ס"ק כ"ב על הסמ"ע בלשון אתננו לו, לא כן בני דלפי דעת הרמב"ם בתשובה בפירוש דברי הרי"ף זה דומה ממש לעובדא דמהרי"ק וגם לדעת הש"ך יד בעל השטר על התחתונה כמו באני מניח דוק ותשכח עיין מגיד משנה פ' כ"ג מאישות הלכה ה', ובפרט שלדעתי רוב כותבי שטרות במקום שאין שם גברא רבא נמשכים אחר ספר נ"ש ובעל נ"ש במחילה מכבודו נשתבש מאד בדבר זה ורבי לא שנה חייא מנ"ל. לכן לדעתי הדין עם הבעל אם יטעון שלא נעשה הסילוק בין קידושין לחופה:

אמנם דע בני שיש חילוק בזה בין סילוק פירות נכסי מלוג בחייה או לענין מכירת האשה לאחרים ובין סילוק הירושה לאחר מיתה גם יש לשונות שמהנים אפי' קודם אירוסין ואחר נישואין, ועיין באהע"ז סימן צ"ב סעיף ז' בהג"ה והרבה פרטי דברים יש בזה וצריך אני לראות גוף השטר ואז אוכל להשיב דבר ברור. וכעת יספיק הקיצור כי אין מפרשים לחכם המבין מדעתו כמוך וגם אני בכפר בלי ספרים. דברי אביך: