אורות התשובה א

מתוך ויקיטקסט, מאגר הטקסטים החופשי
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

<< · אורות התשובה · א · >>

תשובה טבעית, אמונית, שכלית[עריכה]

את התשובה אנו מוצאים בשלש מערכות : א) תשובה טבעית, ב) תשובה אמונית, ג) תשובה שכלית.

בתשובה הטבעית יש שני חלקים: תשובה טבעית גופנית ותשובה טבעית נפשית. הגופנית סובבת את כל העבירות נגד חוקי הטבע, המוסר והתורה, המקושרים עם חוקי הטבע. שסוף כל הנהגה רעה הוא להביא מחלות ומכאובים, והרבה סובל מזה האדם הפרטי והכללי. ואחרי הבירור שמתברר אצלו הדבר, שהוא בעצמו בהנהגתו הרעה אשם הוא בכל אותו דלדול החיים שבא לו - הרי הוא שם לב לתקן את המצב, לשוב לחוקי החיים, לשמור את חוקי הטבע המוסר והתורה, למען ישוב ויחיה וישובו אליו החיים בכל רעננותם.

המדיצינה מדע הרפואה עוסקת בזה אמנם הרבה, אבל לא נשתכללה כפי הנראה עדיין לגמרי עבודה גדולה זו, ולא נמצא עדיין הפתרון הנכון לכל שאלות התשובה הגופנית, עד כמה שיש בגבולות החיים להחזיר לאדם את כל האבוד ממנו מצד החטאים מהרסי הגוף וכחותיו. וכפי הנראה מקצוע של תשובה זו תלוי הוא, בקשר חזק, ביתר חלקי התשובה הרוחנית-הטבעית, האמונית והשכלית.

יותר פנימית היא התשובה הטבעית הנפשית והרוחנית. הוא מה שקוראים "מוסר כליות". טבע הנפש האנושית הוא ללכת בדרך ישרה, וכשסר מן הדרך, כשנפל בחטא, אם נפשו עדיין לא נשחתה לגמרי - הרי החוש הזה של הישרות של היושר הטבעי הנטוע באדם מדאיב את לבבו והוא מתמוגג מכאב, והוא מזדרז לשוב לתקן את המעוות, עד אשר ירגיש כי נמחה חטאו. חלק זה של התשובה הוא מסובך הרבה מאד, תלוי הוא בתנאים רבים פנימיים וחצוניים, ויש בו כמה דרכי הטעה מקומות לטעות, שחובה היא להשמר מהם, אבל מכל מקום הוא אחד היסודות, שתוכן התשובה נשען עליהם.

אחרי התשובה הטבעית באה האמונית, היא החיה בעולם ממקור המסורת והדת, שהיא עוסקת הרבה בתשובה. התורה מבטיחה לשבי פשע סליחה, חטאות היחיד והצבור נמחים על ידי תשובה. הנביאים מלאים הם דברים נשגבים על דבר התשובה, ככלל באופן כללי כל ערך התוכחה התורית העונשים והאזהרות שיש בתורה על אי שמירת המצוות בנוי הוא על התשובה האמונית. במעמקיה ישנם פרטים לאין חקר, אשר אך כלליהם אפילו רק לפרט את הכללים היסודיים דורשים הרחבת דבורים ובאורים רבים.

התשובה השכלית היא אותה שכבר רכשה לה את הטבעית והאמונית, שכבר באה למדרגה העליונה, אשר לא רק צער גופני או נפשי ורוחני, ולא רק השפעת המסורת והקבלה, אם מפחד עונש או רשם רושם, השפעת כל דבר חק ומשפט הבא מהן אל פנים הנפש גורמים הם את התשובה, כי-אם הכרה ברורה, הבאה מהשקפת העולם והחיים השלמה, אשר עלתה למעלתה אחרי אשר התפקיד הטבעי והאמוני כבר רשמו בה יפה את רשומיה. תשובה זו, הכלולה מהקודמות, היא מלאה כבר אור אין קץ, היא באה להפך את החטאים כולם לזכיות, מכל השגיאות היא מוציאה למודים נשגבים, ומכל ההשפלות עליות נהדרות. זאת היא התשובה שעיני כל אליה נשואות. שהיא מוכרחת לבא ושסופה לבא.

סיכום[עריכה]

הפרק מדבר על שלושה שלבים וסיבות הגורמים לאדם לעשות תשובה:

1. טבעית:

גופנית - ברגע שאדם עושה עבירות הקשורות לאורח החיים שלו הוא מביא על עצמו צרות וקשיים, ולאחר ששם ליבו אל הקשיים וממה הם נבעו הוא מחפש דרך לתקן את מעלליו ועל ידי כך הוא יטיב עם עצמו.
רוחנית - המצפון, המוסר הטבעי, גורם לנו להרגיש רע לאחר שעשינו עוול. הרגשה לא נעימה זו גורמת לנו לרצות לעשות תשובה.

2. אמונית: הבטחות התורה שאם נחזור בנו מהעבירות, הן ימחלו, ונזכה לשכר טוב, ואם לאו, חס וחלילה, אז נענש, הן (ההבטחות) גורמות לנו לרצות לעשות תשובה.

3. שכלית: לאחר שהתבצעה תשובה טבעית ואמונית, הדעה והשכל של האדם מתעלים ומזדככים ואז אפשר על גביהן להגיע לתשובה שאינה נובעת ממקור חיצוני (כמו המצפון או התורה), אלא מהשקפת העולם שהגיעה למעלה גבוהה בזכות התשובות לעיל. תשובה כזאת לא רק מכפרת על חטאי העבר, אלא נעזרת בהם כדי ללמוד ממה להזהר וכיצד להמשיך ולהתעלות, ובכך החטאים בעבר משמשים כמצוות ממש.