מקור:תקנות שירותי הדת היהודיים (תנאי כשירות ופסלות ואופן אישור הכשירות או הפסלות של מועמדים לתפקיד ממונים במועצות הדתיות)

מתוך ויקיטקסט, מאגר הטקסטים החופשי

<שם> תקנות שירותי הדת היהודיים (תנאי כשירות ופסלות ואופן אישור הכשירות או הפסלות של מועמדים לתפקיד ממונים במועצות הדתיות), התשפ"ב-2022

<מקור> ((ק"ת תשפ"ב, 1740|תקנות שירותי הדת היהודיים (תנאי כשירות ופסלות ואופן אישור הכשירות או הפסלות של מועמדים לתפקיד ממונים במועצות הדתיות)|9928)), ((1870|ת"ט|9958)); ((תשפ"ד, 2472|תיקון|11282)).

<מבוא> בתוקף סמכותי לפי סעיף 6(ב4) לחוק שירותי הדת היהודיים [נוסח משולב], התשל"א-1971, ובאישור הממשלה, אני מתקין תקנות אלה:

@ 1. הגדרות

בתקנות אלה -
- "השכלה אקדמית" - תואר ראשון שהעניק מוסד שהמועצה להשכלה גבוהה מכירה בו, או תואר ראשון מחוץ לישראל שהעניקה שלוחה של מוסד זר להשכלה גבוהה הפועל בישראל וקיבלה רישיון מהמועצה להשכלה גבוהה;
- "השכלה אקדמית נוספת" - תואר שני או שלישי שהעניק מוסד שהמועצה להשכלה גבוהה מכירה בו, או תואר שני או שלישי מחוץ לישראל שהעניקה שלוחה של מוסד זר להשכלה גבוהה הפועל בישראל וקיבלה רישיון מהמועצה להשכלה גבוהה;
- "ועדה מייעצת" - ועדה מייעצת לשר לעניין בדיקת כשירותם והתאמתם של מועמדים לכהונת ממונה במועצה דתית כאמור בתקנה 12;
- "מאגר" - מאגר המועמדים לממונים שמנהל המשרד לשירותי דת;
- "תפקיד בכיר" - במשרד ממשלתי וברשות מקומית דרגת מנהל אגף ומעלה בתקן מאושר לעובד; במועצה דתית דרגת מזכיר בתקן מאושר לעובד.

@ 2. תנאי השכלה לכהונה כממונה (תיקון: תשפ"ד)

על מועמד לתפקיד ממונה לעמוד באחד מהתנאים שלהלן:
(1) בעל השכלה אקדמית;
(2) בעל תעודת סמיכות לרבנות ("יורה יורה") לפי אישור הרבנות הראשית לישראל;
(3) בעל רישיון רואה חשבון מטעם מועצת רואי החשבון בישראל;
(4) מי שמתקיימים בו שני אלה:
(א) בעל אישור לימודים בתוכנית מלאה בישיבה גבוהה או בכולל, במשך שש שנים לפחות לאחר גיל 18;
(ב) עבר שלוש בחינות לפחות מתוך מכלול הבחינות שמקיימת הרבנות הראשית לישראל, וששתיים מתוך שלוש בחינות אלה יהיו בדיני שבת ודיני איסור והיתר.

@ 3. תנאי ניסיון לכהונה כממונה בעל סמכות הכרעה (תיקון: תשפ"ד)

(א) על מועמד לתפקיד ממונה בעל סמכות הכרעה להיות בעל ניסיון באחד מאלה, או שהוא בעל ניסיון מצטבר של חמש שנים לפחות בשניים או יותר מאלה:
(1) מי ששימש במשך חמש שנים לפחות, בתפקיד בכיר ברשות מקומית או במועצה דתית או בגוף מוניציפלי דומה כדוגמת איגוד ערים או חברה כלכלית בשליטת רשות מקומית;
(2) מי ששימש במשך חמש שנים לפחות, כראש רשות מקומית או כסגן ראש רשות מקומית בשכר או כראש מועצה דתית או כממונה על מועצה דתית;
(3) מי ששימש במשך חמש שנים לפחות, בתפקיד בכיר במשרד ממשלתי ושעיקר עיסוקו היה בנושאים הקשורים בשלטון המקומי או במועצות דתיות או במינהל ומשאבי אנוש או בכספים;
(4) מי שהחזיק במשרה ניהולית בגוף עסקי או ציבורי והוא בעל ניסיון בניהול כוח אדם ותקציב כמפורט בפרט 1 לתוספת לפחות.
(ב) על אף האמור בתקנה 2, מועמד לתפקיד ממונה בעל סמכות הכרעה, שאינו עומד בתנאי ההשכלה הקבועים בתקנה 2, יידרש לשנתיים נוספות של ניסיון באחת מן החלופות כאמור בתקנת משנה (א).

@ 4. תנאי ניסיון לכהונה כממונה שאינו בעל סמכות הכרעה (תיקון: תשפ"ד)

(א) על מועמד לתפקיד ממונה שאינו בעל סמכות הכרעה להיות בעל ניסיון באחד מאלה, או בעל ניסיון מצטבר של שלוש שנים לפחות בשניים או יותר מאלה:
(1) מי ששימש במשך שלוש שנים לפחות, בתפקיד בכיר ברשות מקומית או במועצה דתית או בגוף מוניציפלי דומה כדוגמת איגוד ערים או חברה כלכלית בשליטת רשות מקומית;
(2) מי ששימש במשך שלוש שנים לפחות, כראש רשות מקומית או כסגן ראש רשות מקומית בשכר או כראש מועצה דתית או כממונה על מועצה דתית;
(3) מי ששימש במשך שלוש שנים לפחות, בתפקיד בכיר במשרד ממשלתי ושעיקר עיסוקו היה בנושאים הקשורים בשלטון המקומי או במועצות דתיות או במינהל ומשאבי אנוש או בכספים;
(4) מי שהחזיק במשרה ניהולית בגוף עסקי או ציבורי והוא בעל ניסיון בניהול כוח אדם ותקציב כמפורט בפרט 2 לתוספת לפחות.
(ב) על אף האמור בתקנה 2, מועמד לתפקיד ממונה שאינו בעל סמכות הכרעה, שאינו עומד בתנאי ההשכלה הקבועים בתקנה 2, יידרש לשנה נוספת של ניסיון באחת מן החלופות כאמור בתקנת משנה (א).

@ 5. ניסיון צבאי

ניסיון פיקודי שנרכש במסגרת שירות צבאי או שירות אזרחי–לאומי, ייחשב כניסיון בניהול כוח אדם, ובלבד שהוא בהיקף דומה למועצה הדתית, כנדרש בתקנה 3(4) ובתקנה 4(4).

@ 6. השכלה אקדמית נוספת

(א) על אף האמור בתקנה 3, מועמד לתפקיד ממונה בעל סמכות הכרעה בעל השכלה אקדמית נוספת, או בעל תעודת "ידין ידין", יידרש לארבע שנות ניסיון בלבד בכל אחד מהמקרים המצוינים בתקנה 3.
(ב) על אף האמור בתקנה 4, מועמד לתפקיד ממונה שאינו בעל סמכות הכרעה בעל השכלה אקדמית נוספת, או בעל תעודת "ידין ידין", יידרש לניסיון של שנתיים בלבד בכל אחד מהמקרים המצוינים בתקנה 4.

@ 7. השכלה רלוונטית

(א) על אף האמור בתקנה 3, מועמד לתפקיד ממונה בעל סמכות הכרעה בעל השכלה אקדמית בחשבונאות, כלכלה, מינהל עסקים או סטטיסטיקה, או שהוא בעל רישיון רואה חשבון כאמור בתקנה 2(3), יידרש לשלוש שנות ניסיון בלבד בניהול תקציב.
(ב) על אף האמור בתקנה 4, מועמד לתפקיד ממונה שאינו בעל סמכות הכרעה בעל השכלה אקדמית בחשבונאות, כלכלה, מינהל עסקים או סטטיסטיקה, או שהוא בעל רישיון רואה חשבון כאמור בתקנה 2(3), יידרש לניסיון של שנתיים בלבד בניהול תקציב.

@ 8. תנאי פסלות (תיקון: תשפ"ב, תשפ"ד)

המנויים להלן פסולים מלכהן בתפקיד ממונה במועצה דתית:
(1) מי שלא מלאו לו 21 שנים במועד המינוי;
(2) מי שהורשע בעבירה פלילית או בעבירת משמעת שמחמת מהותה, חומרתה או נסיבותיה אין הוא ראוי לכהן בתפקיד ממונה; או שהוגש נגדו כתב אישום או קובלנה בעבירה כאמור וטרם ניתן פסק דין סופי בעניינו; או שנדון בפסק דין סופי לעונש מאסר בפועל לתקופה העולה על שלושה חודשים וביום המינוי לתפקיד ממונה, טרם עברו שבע שנים מהיום שבו סיים לרצות את עונש המאסר בפועל;
(3) מי שעלול להימצא במישרין או בעקיפין, במצב של ניגוד עניינים כמפורט בתקנה 9;
(4) חבר כנסת;
(5) דיין;
(6) רב עיר;
(7) מנהל כללי במשרד ממשלתי או ממלא תפקיד בכיר אחר בשירות המדינה;
(8) חבר מועצת הרשות המקומית שבתחומה נמצאת המועצה הדתית;
(9) עובד הרשות המקומית שבתחומה נמצאת המועצה הדתית שבה הוא מועמד לתפקיד ממונה;
(10) עובד המועצה הדתית שבה הוא מועמד לתפקיד ממונה, לרבות רבני שכונה;
(11) שוטר, סוהר, פקח או נושא משרה שיש עימה סמכות חקירה, חיפוש או מעצר;
(12) (((נמחקה;)))
(13) (((נמחקה;)))
(14) (((נמחקה;)))
(15) (((נמחקה;)))
(16) (((נמחקה;)))
(17) פושט רגל שהוכרז לפי פקודת פשיטת הרגל [נוסח חדש], התש"ם-1980, אלא אם כן ניתן לו צו שחרור החלטי לפי הפקודה האמורה או צו המבטל את ההכרזה משום שחובותיו שולמו במלואם ועברו שנתיים ממועד תחילתו של הצו.

@ 9. ניגוד עניינים

(א) בסעיף זה -
- "בן משפחה" - בן זוג, הורה, הורה הורה, בן או בת ובני זוגם, אח או אחות וילדיהם, גיס, גיסה, דוד או דודה וילדיהם, חם, חמות, נכד או נכדה, לרבות קרוב כאמור שהוא שילוב [חורג];
- "בעל עניין" - כהגדרתו בחוק ניירות ערך, התשכ"ח-1968;
- "טיפול" - לרבות קבלת החלטה, העלאת נושא לדיון, נוכחות בדיון, השתתפות בדיון או בהצבעה, או עיסוק בנושא מחוץ לדיון;
- "ניגוד עניינים", של ממונה - ניגוד עניינים בין מילוי תפקידו כממונה לבין עניין אישי או תפקיד אחר, שלו או של קרובו;
- "קרוב", של ממונה - כל אחד מאלה:
(1) בן משפחה של ממונה;
(2) אדם שלממונה יש עניין במצבו הכלכלי;
(3) תאגיד שממונה, בן משפחתו או אדם כאמור בפסקה (2) הם בעלי עניין בו;
(4) גוף שממונה, בן משפחתו או אדם כאמור בפסקה (2) הם מנהלים או עובדים אחראים בו.
(ב) לא ימונה לממונה ולא יכהן כממונה כאמור מי שבשל כהונתו יימצא, באופן תדיר, במצב של ניגוד עניינים שימנע ממנו למלא את עיקר תפקידו.
(ג) ממונה לא יטפל במסגרת תפקידו בנושא שהטיפול בו יגרום לו להימצא במצב של ניגוד עניינים.
(ד) נודע לממונה כי הוא עלול להימצא במצב של ניגוד עניינים כאמור בסעיפים קטנים (ב) או (ג), יודיע על כך בהקדם האפשרי לשר וליושב ראש הוועדה המייעצת.

@ 10. הגשת מועמדות להיכלל במאגר

מועמד המבקש להתמנות לתפקיד ממונה במועצה דתית יגיש בקשה באתר המשרד לשירותי דת להיכלל במאגר הכוללת את פרטי המבקש ודרכי ההתקשרות עימו וכן את המסמכים שלהלן:
(1) קורות חיים;
(2) מסמכים המצביעים על עמידת המועמד בתנאי הכשירות המפורטים בתקנות;
(3) הצהרה בדבר זיקה עסקית, אישית או פוליטית לשר משרי הממשלה;
(4) שאלון איתור ניגוד עניינים;
(5) המלצות אם יש.

@ 11. הרכב הוועדה המייעצת (תיקון: תשפ"ד)

(א) השר ימנה את חברי הוועדה; הוועדה תמנה חמישה חברים ואלה הם:
(1) המנהל הכללי של המשרד לשירותי דת והוא יהיה יושב הראש;
(2) שלושה עובדים בכירים מקרב עובדי המשרד לשירותי דת בדרגת מנהל אגף ומעלה;
(3) נציג ציבור שימנה השר לשירותי דת בתוך שלושה חודשים ממועד מינויו לשר.
(א1) היועץ המשפטי של המשרד לשירותי דת או נציגו ישתתף בישיבות הוועדה, ישמש יועץ משפטי לוועדה וייתן את חוות דעתו לוועדה לגבי מינויים המובאים לפניה.
(ב) המניין החוקי בישיבות הוועדה הוא רוב חבריה ובהם יושב ראש הוועדה, ובלבד שהיועץ המשפטי של המשרד לשירותי דת או נציגו נכחו בישיבה.
(ג) החלטות הוועדה יתקבלו ברוב דעות החברים המשתתפים והמצביעים בישיבה; היו הדעות שקולות, תכריע דעתו של יושב ראש הוועדה.

@ 11א. תנאי השכלה וניסיון לכהונה בתפקיד נציג ציבור (תיקון: תשפ"ד)

(א) על מועמד לתפקיד נציג ציבור בוועדה מייעצת לעמוד בתנאי הכשירות לתפקיד ממונה שאינו בעל סמכות הכרעה כאמור בתקנה 4; לעניין זה יראו כאילו בתקנה 4(4) נאמר "מי שהחזיק במשרה ניהולית בגוף עסקי או ציבורי במשך שלוש שנים לפחות והוא בעל ניסיון בניהול חמישה עשר עובדים לפחות ותקציב של 6,000,000 שקלים חדשים לפחות".
(ב) נציג ציבור ימונה בהסכמת נציב שירות המדינה.
(ג) נציג הציבור לא ישמש בתפקיד ראש מועצה דתית או בתפקיד ממונה על מועצה דתית.

@ 12. תפקיד הוועדה המייעצת

(א) לפני מינוי ממונה מתוך המאגר, תבדוק הוועדה המייעצת את כל המפורטים להלן, לפי המידע המצוי ברשותה והמסמכים שהציג המועמד:
(1) כי המועמד עומד בתנאי הכשירות;
(2) כי אין המועמד פסול מלכהן בתפקיד ממונה;
(3) מקום שבו מצאה הוועדה כי למועמד זיקה אישית, עסקית או פוליטית לשר משרי הממשלה, עליה לבחון אם למועמד כישורים מיוחדים המצדיקים את מינוי המועמד, לפני הנחיות היועץ המשפטי לממשלה 1.1502;
(4) כי המועמד מתאים לתפקיד;
(5) כי הוא ראוי לשמש בתפקיד, ובכלל זה כי במסגרת ניסיונו המקצועי התנהלותו הייתה תקינה באופן שאינו מונע ממנו לשמש בתפקיד ממונה.

@ 13. מינוי ממונים מתוך המאגר (תיקון: תשפ"ד)

(א) השר, או מי מטעמו, יקיים התייעצות בכתב עם ראש הרשות המקומית טרם מינוי מועמד לממונה במועצה דתית.
(ב) השר ימנה ממונה על מועצה דתית מתוך המאגר לאחר קבלת המלצת הוועדה המייעצת.
(ג) השר רשאי למנות ממונה אחד לממונה שאינו בעל סמכות הכרעה בשתי מועצות דתיות שונות או יותר במקביל; ממונה בעל סמכות הכרעה במועצה דתית יוכל להתמנות במקביל לממונה שאינו בעל סמכות הכרעה במועצות דתיות אחרות.
(ד) השר רשאי למנות ממונה אחד לממונה בעל סמכות הכרעה בשתי מועצות דתיות בלבד; מונה ממונה כאמור בשתי מועצות דתיות - כהונתו תוגבל לעד 100 אחוזי משרה לשני התפקידים.

@ 14. סיום כהונת ממונים (תיקון: תשפ"ד)

ממונים שמונו לפי תקנות אלה, מינוים יסתיים שנה לאחר הבחירות לרשויות המקומיות.

@ 15. ייצוג הולם לנשים

על השר למנות נשים לממונות בעלות סמכות הכרעה ולממונות בלא סמכות הכרעה, באופן שיאפשר ייצוג הולם לנשים בניהול מועצות דתיות ובהתחשב בין השאר במספר המועמדות הקיימות במאגר.

@ 16. הוראות מעבר

(א) המנויים להלן יוכלו להיכלל במאגר עד ארבע שנים ממועד תחילת תקנות אלה:
(1) מי שכיהן כממונה על מועצה דתית בשלוש השנים שקדמו למועד תחילת תקנות אלה, גם אם לא עמד בתנאים הקבועים בתקנה 2;
(2) מועמדת לכהונה בתפקיד ממונה על מועצה דתית, גם אם לא עמדה בתנאי תקנה 2(2), בהצגת רישיון טוענת רבנית לפי תקנות הטוענים הרבניים, התשס"א-2001.
(ב) ממועד תחילת תקנות אלה ועד 30 ימים לאחר מכן, יהיה ניתן למנות ממונה חלף מורשה חתימה זמני, שהתמנה לפי תקנה 26א לתקנות שירותי הדת היהודיים (ניהול מועצות), התש"ל-1970, לפי כללי מינוי הממונים שנהגו טרם כניסת תקנות אלה לתוקף, ובלבד שהוא עונה על תנאי הכשירות; מינויים כאמור יהיו מוגבלים לארבעה חודשים בלבד; אין באמור כדי למנוע מממונים שהתמנו לפי סעיף זה להיכלל במאגר.

תוספת (תיקון: תשפ"ד)[עריכה]

(((תקנות 3 ו-4)))[עריכה]

@ 1. : ממונה בעל סמכות הכרעה לפי תקנה 3:

טור א'
היקף שנתי של הכנסות המועצה הדתית (באלפי שקלים חדשים)
טור ב'
היקף ניהול תקציב נדרש (באלפי שקלים חדשים)
טור ג'
מספר עובדים לניהול
טור ד'
שנות ניסיון
(1) מתחת ל-5,000 1,500 5 3
(2) 5,000–10,000 3,000 6 4
(3) 10,000–20,000 5,000 12 5
(4) 20,000–30,000 10,000 24 5
(5) מעל 30,000 15,000 40 5

@ 2. : ממונה שאינו בעל סמכות הכרעה לפי תקנה 4:

טור א'
היקף שנתי של הכנסות המועצה הדתית (באלפי שקלים חדשים)
טור ב'
היקף ניהול תקציב נדרש (באלפי שקלים חדשים)
טור ג'
מספר עובדים לניהול
טור ד'
שנות ניסיון
(1) מתחת ל-5,000 750 1 3
(2) 5,000–10,000 1,500 3 3
(3) 10,000–20,000 2,500 6 3
(4) 20,000–30,000 5,000 12 3
(5) מעל 30,000 7,500 20 3

<פרסום> ג' בשבט התשפ"ב (5 בינואר 2022) <חתימה> מתן כהנא השר לשירותי דת