תקנות טיפול בחולי נפש (ייצוג משפטי בטיפול כפוי)

מתוך ויקיטקסט, מאגר הטקסטים החופשי
תקנות טיפול בחולי נפש (ייצוג משפטי בטיפול כפוי) מתוך ספר החוקים הפתוח

תקנות טיפול בחולי נפש (ייצוג משפטי בטיפול כפוי), התשס״ו–2006


ק״ת תשס״ו, 338.


בתוקף סמכותי לפי סעיף 29א(ו) לחוק טיפול בחולי נפש, התשנ״א–1991 (להלן – החוק), בהתייעצות עם שר הבריאות, ובאישור ועדת העבודה הרווחה והבריאות של הכנסת, אני מתקין תקנות אלה:


הגדרות
בתקנות אלה –
”גורם מייצג“ – עורך דין כאמור בסעיף 29א(א), (ב) או (ג) לחוק;
”האחראי על הייצוג המשפטי“ – אחראי שמונה לפי תקנה 2(ב);
”ייצוג משפטי“ – ייצוג משפטי לפני ועדה פסיכיאטרית או בדיון בערעור על החלטותיה;
”מטופל“ – חולה המאושפז או הנמצא בטיפול מרפאתי כפוי, על פי הוראת אשפוז, הוראה לטיפול מרפאתי כפוי, או צו בית משפט;
”מנהל“ – מנהל רפואי של בית חולים או מנהל מרפאה או מי מהצוות המטפל שמונה בידי אחד מהם לצורך ביצוע תקנות אלה, כולן או מקצתן;
”מסגרת טיפולית“ – בית חולים או מרפאה.
פרסום הודעה על הזכות לייצוג משפטי ומינוי אחראי על הייצוג המשפטי
(א)
בכל מסגרת טיפולית שנמצאים בה מטופלים, תפורסם במקומות מרכזיים הגלויים לכל, הודעה המפרטת את זכותם של המטופלים לקבל ייצוג משפטי על ידי גורם מייצג, וכן את הדרכים ליצירת קשר עמו, לפי הנוסח שבטופס 1 לתוספת.
(ב)
בכל לשכות מחוז של הסניגוריה הציבורית ושל האגף לסיוע משפטי ימונה עורך דין שיהיה אחראי על תיאום הייצוג המשפטי עם המסגרת הטיפולית והוועדה הפסיכיאטרית.
יידוע המטופלים על זכותם לייצוג משפטי
(א)
סמוך לקבלתו של מטופל לטיפול כפוי במסגרת טיפולית, ימסור לו המנהל טופס לפי הנוסח שבטופס 2 לתוספת, המפרט את זכותו לייצוג משפטי וכן יסביר לו על זכותו לייצוג משפטי, תוכן הטופס ועל הדרכים ליצירת קשר עם האחראי על הייצוג המשפטי.
(ב)
לאחר קבלת ההסבר כאמור בתקנת משנה (א), יתבקש המטופל לאשר בחתימתו על גבי טופס 2 כי קיבל ההסבר האמור; המנהל יאשר בחתימתו על גבי הטופס את דבר מתן ההסבר למטופל.
(ג)
סירב המטופל לחתום על טופס 2, או לא היה ניתן לברר את דעתו של המטופל בענין בשל מצבו הרפואי, יחתום המנהל על גבי הטופס ויציין בו את סירובו של המטופל ונסיבות הסירוב או כי המטופל לא חתם והנסיבות לכך, לפי הענין.
יידוע אפוטרופסו וקרובו של המטופל על זכותו של המטופל לייצוג משפטי
(א)
היה למטופל אפוטרופוס, ימסור גם לו המנהל הודעה כאמור בתקנה 3, לפי הנוסח שבטופס 3 לתוספת.
(ב)
לא היה ניתן לברר את דעתו של המטופל לענין רצונו לייצוג משפטי בשל מצבו הרפואי ואין לו אפוטרופוס, ימסור המנהל לאחד מקרוביו של המטופל, הודעה כאמור בתקנת משנה (א).
בקשה לייצוג
(א)
ביקש מטופל להיות מיוצג על ידי גורם מייצג או ביקש אפוטרופסו כי המטופל יהיה מיוצג או ביקש זאת קרובו של מטופל שלא היה ניתן לברר את דעתו בשל מצבו הרפואי ואין לו אפוטרופוס, תינתן למטופל הזדמנות להיפגש עם גורם מייצג באופן שיאפשר ייצוג הולם של המטופל.
(ב)
היה מי שמטופל לפי צו בית משפט מיוצג בהליך פלילי בידי גורם מייצג, ובמהלך הייצוג בהליך הפלילי הביע את רצונו בכתב או לפני בית המשפט לקבל ייצוג משפטי על ידי אותו גורם מייצג, יהיה הגורם המייצג או האחראי על הייצוג המשפטי בסניגוריה הציבורית, רשאי לקבל מידע מהפסיכיאטר המחוזי הרלוונטי על המקום שהוא מטופל בו לפי צו בית המשפט.
יידוע הגורם המייצג על בקשת המטופל לייצוג
ביקש מטופל להיות מיוצג או ביקש אפוטרופסו כי המטופל יהיה מיוצג, או ביקש זאת קרובו של מטופל שלא היה ניתן לברר את דעתו בשל מצבו הרפואי ואין לו אפוטרופוס, הכל כאמור בתקנה 5(א), יודיע המנהל לאחראי על הייצוג המשפטי, בהקדם האפשרי, על הצורך במתן ייצוג משפטי למטופל; ההודעה תינתן לפי הנוסח שבטופס 4 לתוספת.
מטופל שאינו מעוניין בייצוג
(א)
מטופל שהודיע, לאחר שקיבל הסבר לפי תקנה 3, כי אינו מעוניין בייצוג משפטי, יבקשו המנהל לחתום על אישור לפי הנוסח שבטופס 5 לתוספת, ולפיו הודע לו על זכותו לייצוג משפטי וכי הוא אינו מעוניין בייצוג כאמור; המנהל יאשר בחתימתו את דבר מתן ההסבר ואת הודעת המטופל על חוסר רצונו בייצוג משפטי.
(ב)
סירב המטופל לחתום על טופס 5 כאמור בתקנת משנה (א), או לא היה ניתן לברר את דעתו של המטופל בענין בשל מצבו הרפואי, יחתום המנהל על גבי הטופס ויציין בו את סירובו של המטופל ונסיבות הסירוב או כי המטופל לא חתם והנסיבות לכך, לפי הענין.
(ג)
טופס 5, לאחר שמולא לפי תקנות משנה (א) ו־(ב), יימסר בידי המנהל, לוועדה פסיכיאטרית בתחילת דיוניה בענינו של המטופל, כדי לתת לה אפשרות לברר את נושא העדר הייצוג.
(ד)
מטופל שהודיע שאינו מעוניין בייצוג משפטי, רשאי בכל עת, לחזור בו מהודעתו ולבקש ייצוג משפטי ויחולו הוראות תקנות אלה בשינויים המחויבים.
(ה)
מטופל המאושפז בבית חולים שסמוך לקבלתו לאשפוז כפוי הודיע כי אינו מעוניין בייצוג משפטי או לא היה ניתן לברר את דעתו בענין בשל מצבו הרפואי כאמור בתקנות משנה (א) ו־(ב), יודיע לו שוב המנהל על זכותו לייצוג משפטי לפי תקנה 3, 5 ימים לפחות לפני כל דיון לפני ועדה פסיכיאטרית או דיון בערעור על החלטותיה, ויחולו הוראות תקנה 3 בשינויים המחוייבים; ואולם נקבע מועד לדיון בתקופה הקצרה מ־5 ימים, תימסר למטופל הודעה כאמור בהקדם האפשרי.
יידוע הגורם המייצג על קליטת מטופלים וקביעת מועד דיון
(א)
המנהל ימסור הודעה לאחראי על הייצוג המשפטי, על קבלתו של מטופל במסגרת טיפולית, לא יאוחר מ־48 שעות ממועד קבלתו; במנין השעות לא יובאו בחשבון ימי מנוחה או שבתון על פי חיקוק.
(ב)
ההודעה לא תכלול מידע מזהה על המטופל, אלא את תאריך קבלתו, מקום הטיפול, שמו הפרטי ושלוש הספרות האחרונות של מספר הזהות וספרת הביקורת, וזאת לפי הנוסח שבטופס 6 לתוספת.
(ג)
ביקש מנהל לקיים דיון בוועדה פסיכיאטרית לגבי מטופל, יודיע על כך המנהל לגורם המייצג שמסר למנהל ייפוי כוח ממטופל או שהודיע למנהל שהוא מייצג את המטופל; הודעת המנהל תינתן בהקדם האפשרי, וככל שניתן לא יאוחר מ־48 שעות לפני קיום מועד הדיון בוועדה הפסיכיאטרית.
(ד)
בתקנה זו, ”המנהל“ – לרבות איש צוות מינהלה במסגרת הטיפולית, שמינה מנהל רפואי של בית חולים או מנהל מרפאה שבהם הוא עובד.
מפגש עורך דין–מטופל
לשם מתן ייצוג משפטי הולם כאמור בסעיף 29א(ה) סיפה לחוק, רשאי גורם מייצג לפגוש מטופל המאושפז בבית חולים וביקש ייצוג לפי הסעיף האמור, בכל זמן סביר; מפגש כאמור, ייערך במקום הולם שבו תתאפשר פרטיות השיחה.
תחילה
תחילתן של תקנות אלה 30 ימים מיום פרסומן (להלן – יום התחילה).
תחולה
(א)
תקנות אלה יחולו במקומות שחלות בהן הוראות סעיף 29א לחוק, לפי צו של שר המשפטים לפי סעיף 9(ב) לחוק הסיוע המשפטי, התשל״ב–1972, או סעיף 4(2) לחוק טיפול בחולי נפש (תיקון מס׳ 5), התשס״ד–2004.
(ב)
תקנות אלה יחולו גם לגבי מטופל שהתקבל לפני יום התחילה במקומות כאמור בתקנת משנה (א), בשינויים המחויבים ולענין תקנה 8(א), פרק הזמן למסירת ההודעה לא יעלה על 7 ימים.
(ג)
על מי שטופל תחילה בהסכמה ולאחר מכן טופל בכפיה במקומות כאמור בתקנת משנה (א), יחולו תקנות אלה בשינויים המחויבים כמפורט בתקנת משנה (ב) מהיום שבו הפך להיות מטופל בכפיה.

תוספת

טופס 1: הודעה למטופל/ת (תקנה 2(א))
טופס 2: הודעה למטופל/ת (תקנה 3(א))
טופס 3: הודעה לאפוטרופוס או לקרוב משפחה של מטופל/ת בכפיה על זכותו/ה של המטופל/ת בכפייה לייצוג משפטי לפי סעיף 29א לחוק טיפול בחולי נפש, התשנ״א–1991 (תקנה 4(א))
טופס 4: הודעה לאחראי על הייצוג המשפטי על בקשתו/ה של מטופל/ת בכפיה לייצוג משפטי לפי סעיף 29א לחוק טיפול בחולי נפש, התשנ״א–1991 (תקנה 6)
טופס 5: הודעת מטופל/ת כי אינו/ה מעוניין/ת בייצוג משפטי לפי סעיף 29א לחוק טיפול בחולי נפש, התשנ״א–1991 (תקנה 7(א))
טופס 6: הודעה לאחראי על הייצוג המשפטי על קבלת מטופל לפי סעיף 29א לחוק טיפול בחולי נפש, התשנ״א–1991 (תקנה 8(ב))


ח׳ בתשרי התשס״ו (11 באוקטובר 2005)
  • ציפי לבני
    שרת המשפטים
ויקיטקסט   אזהרה: המידע בוויקיטקסט נועד להעשרה בלבד ואין לראות בו ייעוץ משפטי. במידת הצורך היוועצו בעורך־דין.