נאום סוביאנין לתושבי מוסקבה (8 ביוני 2020)

מתוך ויקיטקסט, מאגר הטקסטים החופשי

חברים יקרים,

כששמענו לראשונה את הבשורה על הנגיף החדש מווהאן, מעטים התייחסו לכך ברצינות.

כשזה הפך לטרגדיה של ממש בעיר זו, הגיעה ההבנה שהעולם מתמודד עם מחלה איומה חדשה. אך היו ספקנים רבים שהאמינו שזה לא גרוע מהצטננות וזה בכלל לא נוגע לנו.

רק לאחר שעשרות אלפי תושבים החלו למות בגל של מגיפה במספר ערים באירופה ובאמריקה ופרץ אסון הומניטרי, התקטנו הספקנים. הגיעה מודעות מלאה לאסון הממשמש ובא.

עקבנו מקרוב במוסקבה אחר המתרחש בעולם. התכוננו, קיבלנו החלטות אופרטיביות, בנינו מחדש את מערכת הבריאות ואת ארגון החיים העירוניים.

היו לנו שלוש אפשרויות לפעולה. הראשון — עם הסגר חמור ביותר והפסקת חיים מוחלטת בעיר.

השנייה היא לא לעשות כלום ולהשאיר את התושבים פנים אל פנים עם הנגיף, המחלה והמוות.

והשלישית, היא הממוצע שבין הקצוות האלה. איזון אמצעים מגבילים כדי להפוך את התפתחות המגיפה לאפשריץ לניהול. לאפשר לרוב הארגונים והחברות לעבוד, אך יחד עם זאת להגביל באופן חלקי את התנועה ברחבי העיר. כך עשינו.

מצד אחד ארגוני מערכות שמרו על תפקודם, המשיכו לבצע את תפקידי המרכז הניהולי, הכספי והתחבורתי של המדינה ושמרו על העבודה עבור רוב האזרחים.

מצד שני, הם לא אפשרו את אופי הנפיץ של המגיפה, סיפקו בדיקות המוניות ומתן סיוע רפואי לאזרחים חולים. המשימה הייתה להגן ולהציל כמה שיותר אנשים, במיוחד מקבוצות סיכון – קשישים ואזרחים חולים כרוניים.

לגבי ההגבלות, יש דיונים רבים. יש הסבורים שתושבי העיר התעלמו מהם, לא נענו, וכן הלאה. כמובן שבמטרופולין של עשרים מיליון ניתן למצוא מגוון דוגמאות של התנהגות. אבל יש "נתונים גדולים" שמראים באופן אובייקטיבי למדי את המצב האמיתי. ישנם נתונים ממפעילי סלולרי המאפשרים בניית מדדים של פעילות אוכלוסייה, כולל בהשוואה לערים אחרות. יש נתונים מדויקים על תנועותיהם של אזרחים בתחבורה ציבורית.

במשך כל אותה תקופה, החל מה-30 במרץ, לא היה אפילו פעילות חדה בלתי מספקת אחת.

הרוב המכריע של המוסקובאים עמד באחריות בהמלצות ובדרישות המגבילות. כתוצאה ממאמצים משותפים – גם רופאים וגם אזרחים – הצלחנו לצמצם את האסון ובהדרגה — יום אחר יום — להתחיל להביס את נגיף הקורונה.

כבר כמה שבועות — לאט אבל בטוח — המגיפה נמצאת בירידה. מספר המקרים החדשים של הנגיף מצטמצם, יותר אנשים משתחררים מבתי חולים מאשר מתאשפזים.

כל זה מאפשר צעד אחר צעד להתקדם לחיים רגילים.

החל מה-12 במאי, התעשייה והבנייה חזרו לעבודה מלאה. מאז 1 ביוני נפתחו מחדש חנויות ללא מזון וחלק משמעותי מתחום השירותים. מאות אלפי אנשים חזרו לעבודה.

לפני שבוע, החלטנו לבטל חלקית את חובת הבידוד העצמי ולאפשר טיולים עם מגבלות מסוימות.

מדוע הוכנסו מגבלות המעבר הללו?

מבחינת צפיפות האוכלוסין, מוסקבה היא מהמובילות בעולם. אי אפשר להשוותה לרוב הערים באירופה ורוסיה.

כולם חוו ומבינים היטב כמה קשה להישאר בארבע קירות במשך כמה חודשים.

כדי לא להפר את האיזון העדין ולא לחזור שוב לפרוץ המגיפה היה צורך בתקופת מעבר קצרה זו.

לא היינו צריכים ליצור מצב שעורר התקהלות אנשים ברחובות, בפארקים ובכיכרות. היה צריך להיות הסתגלות מינימלית, מעבר חלק ממצב למצב.

ומעבר כזה התרחש. כתוצאה מכך, כל סממני התנועה ליציאה מהמגיפה תקינים. ואנחנו יכולים לעבור לשלב הבא – צעדים קיצוניים יותר.

למעשה, מוסקבה חוזרת לקצב החיים הרגיל. כל ההגבלות העיקריות — בכפוף לשמירה על בטיחות אפידמיולוגית ובהתחשב בצעדים תברואתיים - יוסרו בחודש יוני.

החל ממחר — 9 ביוני 2020 — מבוטלת חובת הבידוד עצמי וחובת אישורי היציאה. לוח זמני היציאה מבוטל אף הוא.

תושבי העיר, כולל מוסקובאים מעל גיל 65 ואזרחים הסובלים ממחלות כרוניות, יכולים לצאת החוצה ללא הגבלות, לצאת לעסק שלהם ולבקר במקומות ציבוריים.

כרטיסים חברתיים יפעלו שוב והמוטבים יוכלו להשתמש בזכות נסיעה חופשית בתחבורה ציבורית.

ניתן יהיה להחזיר את תקופת התוקף של כרטיסי תחבורה ציבורית שאינם בשימוש החל מ-12 ביוני.

אישרתי גם לוח זמנים לפיו רוב ארגוני העיר יכולים לחזור לעבוד בשלבים, שבלעדיו אי אפשר לדמיין את חיי היומיום של עיר גדולה.

החל ממחר, 9 ביוני, מספרות, מכוני יופי, חנויות צילום, מרפאות וטרינריות וסוכנויות תעסוקה יכולים לחדש את עבודתם.

ההגבלות על עבודות שיתוף רכב מבוטלות. ארגונים לא ממשלתיים, אולפני קולנוע, אולפני הקלטות ומכוני מחקר יכולים לחזור לפעילותם הרגילה.

תיאטראות, ארגוני קונצרטים וקרקסים יכולים לקיים חזרות על קבוצות יצירה. כמו כן מתבטלות ההגבלות על ביקור בבתי קברות בעיר.


בעוד שבוע – 16 ביוני 2020 – יוסרו ההגבלות על מתן טיפול מתוכנן במרפאות שיניים. ספריות, משרדי מתווכים, שירותי השכרה, פרסום, ייעוץ וסוכנויות אחרות המספקות שירותים לאזרחים ועסקים יוכלו לחזור לעבוד.

מוזיאונים, אולמות תצוגה וגני חיות יפתחו את שעריהם. תוכלו לבקר בהם באמצעות כרטיסים אלקטרוניים. מותר גם להשתתף באירועי ספורט, אך עד כה בתנאי שהיציעים מתמלאים בלא יותר מ-10%.


אנו מתכננים לפתוח מסעדות ובתי קפה בשני שלבים. החל מה-16 ביוני, יושקו מרפסות קיץ בעיר, ושבוע לאחר מכן, מפעלי קייטרינג נייחים.


ולבסוף, ב-23 ביוני 2020 אנו מתכננים להסיר מגבלות על עבודת ענף הספורט - לפתוח מועדוני כושר, בריכות שחייה ומכוני כושר.

הסעת נוסעים על נהר מוסקבה יתחדש. ניתן יהיה לעלות שוב על אוטובוס הנהר. ההגבלות על הפעלת גנים, כולל מוסדות לא ממשלתיים, יוסרו אף הן.

מוסדות הרווחה של האוכלוסייה יחזרו לפעול כרגיל.

ואולי אחת התגליות הצפויות ביותר. ב-23 ביוני אנו מתכננים להסיר מגבלות על השימוש בתשתיות ציבוריות. המשמעות היא שילדים יוכלו להתנדנד שוב על נדנדה, אוהדי הספורט יוכלו להתעמל במכונות התעמלות ברחוב, והסבתות יוכלו להירגע על ספסלים בחצרות, בכיכרות ובפארקים של מוסקבה.


ההחלטה על הסרת המגבלות הנותרות תתקבל בנוסף.

בל נשכח שהסיכוי לזיהום בנגיף הקורונה פחת, אך עדיין קיים. עלינו לעקוב ללא הרף אחר המצב ולמנוע התפרצות חדשה.

על כל אחד מאיתנו להמשיך לכבד את משטר הבידוד העצמי וכבוד לאחרים. על ארגונים פתוחים לעמוד בדרישות שירותי התברואה.

שמרו על עצמכם ועל יקיריכם, חברים! הקרב עדיין לא נגמר. אף על פי כן, אני רוצה לברך אתכם על הניצחון המשותף הבא שלנו ועל צעד נהדר לקראת חזרה לחיים מלאים.

מקור[עריכה]