ביאור:מדוע נענש עם ישראל בגלות מצריים?

מתוך ויקיטקסט, מאגר הטקסטים החופשי
הבהרה:

דף זה הוא במרחב הביאור של ויקיטקסט, ומכיל גם פרשנות וביאורים של משתמשים בני ימינו, שאינם מייצגים בהכרח את הפרשנות המסורתית.


עוד בימי אברהם, בברית בין הבתרים הובטחה גלות מצריים. מדובר ב-201 שנות עבודת פרך והריגת תינוקות - למה? "ידוע תדע..."?

1. ישנה דעה שזה עונש על מכירת יוסף. האלשיך והמהר"ל ב"גבורות ה'" יצאו נגד זה, שהרי מקובל עלינו שמכירת יוסף היתה כדי לאפשר את גלות מצריים.

2. הרמב"ן בפרשת לך לך (יב, י) אמר שזה עונש על חטאו של אברהם בשגגה, שכמעט והכשיל את שרה, וכן שיצא למצריים. (ועל כך נענש עם ישראל, "במקום החטא, שם העונש"). אבל הרי אברהם עשה את זה אח"כ שוב פעם, וכן יצחק?

3. הגמ' בנדרים לט עונה שלוש תשובות: שאברהם עשה אנגריא (מסחר) בתלמידי חכמים ("וירק את חניכיו ילידי ביתו")

4. הפריז (פיקפק) על מידותיו של ה' - "במה אדע כי ארשנה"

5. הפריש בני אדם מתהכנס תחת כנפי השכינה - "תן לי הנפש... (ואברהם ויתר)"


שאלו קדמונים: איך בגלל חטא של האבות נענש כל העם? המדרש בשיר השירים ה כב מביא את דברי משה שאומר לה' "למה הרעות לעם הזה?", ומסביר שמשה ראה בספר בראשית שדור המבול וסדום ועמורה נענשו על חטאיהם, אבל למה נענשים ישראל? ואם זה בגלל אביהם, אם כן הרי גם עשו וישמעאל וכן הדורות הקודמים גם היו צריכים לסבול. המדרש לא נותן את תשובת ה'. המהר"ל מסביר שחטאו של אברהם חשף לקוי פנימי בכל העם שצריך לתקנו.

אבל הבעיה שכל הנ"ל מבוסס על ההנחה שאין יסורים ללא עוון, אבל הדבר שנוי במחלוקת בברכות (סוגיית 'ייסורים של אהבה'), ובאמת מדרש רבה לשמות מביא מתחילת הספר "חושך שבטו שונא בנו". כלומר, שכל עיניין הגלות הוא למטרה חינוכית. "ואוציא אתכם מכור הברזל" - המדרש אומר שה' הוציא את הזהב מהתנור, הגלות ניתנה כדי לזקק את העם.

הגמרא בברכות אומרת: כשם שהמלח ממרק את הבשר כך היסורים ממרקים את האדם. היסורים נותנים לאדם פרופורציות אחרות לחטא. כשיש יסורים, כל ההנאות מאבדות כל ערך. ובאמת רואים שלפעמים אסון מביא לחזרה בתשובה (למרות שלכאורה היו אמורים להקשות כאויב). האדם נאלץ לחפש משמעות ואידאלים לחיים שיצליחו להחזיק אותו גם בזמנים קשים.

עבדות מצריים הוחלפה בעבדות לה' - "עבדי הם אשר...".

מקורות[עריכה]

  • שיחה מאת הרב אלישע אבינר, ישיבת ברכת משה, תשנ"ח