ביאור:המן מן התורה

מתוך ויקיטקסט, מאגר הטקסטים החופשי
הבהרה:

דף זה הוא במרחב הביאור של ויקיטקסט, ומכיל גם פרשנות וביאורים של משתמשים בני ימינו, שאינם מייצגים בהכרח את הפרשנות המסורתית.


“ "המן מן התורה מנין? שנאמר (בראשית ג יא) “ המן העץ "" ” ( תלמוד בבלי חולין קלט: )

מה הקשר בין המן הרשע ממגילת אסתר לבין הדברים שאמר ה' לאדם הראשון? האם זה רק דמיון באותיות?

1. המן זכה לכבוד הרב ביותר שאדם יכול לשאוף אליו, רק אדם אחד לא השתחוה לו, ובגלל האדם האחד הזה, כל מה שהיה לו לא נחשב בעיניו למאומה (אסתר ה יג): "וְכָל זֶה אֵינֶנּוּ שֹׁוֶה לִי בְּכָל עֵת אֲשֶׁר אֲנִי רֹאֶה אֶת מָרְדֳּכַי הַיְּהוּדִי יוֹשֵׁב בְּשַׁעַר הַמֶּלֶךְ"), וסופו שהפסיד את הכל. גם אדם הראשון היה רשאי לאכול מכל העצים, רק עץ אחד נאסר עליו, אבל הוא רצה לאכול דווקא מהעץ הזה, וסופו שהפסיד את הכל (בראשית ג יא): “ "המן העץ אשר צויתיך לבלתי אכל ממנו אכלת?!" ”. (ע"פ הרב שטרית, הרצליה; וכן מביאים בשם הרב שלום שבדרון) .

2. "ידוע שהמן היה מזרע עמלק, ועמלק היה הראשון שבא לזלזל בכוחם של ישראל אחרי שיצאו ממצרים וכל העולם פחד מהם (כמו שנאמר בשירת הים). כך גם היה אצל אדם הראשון, שהיה הראשון שבא וזלזל בציוויו של הקב"ה והמרה את פיו כאשר בא ואכל מעץ הדעת." ( חיים מאיר הר-לבן, אתר דברי תורה ) .

מקורות[עריכה]

על-פי מאמר של אראל שפורסם לראשונה ב אתר הניווט בתנך בתאריך 2009-03-11.


דף זה הוסב אוטומטית מאתר הניווט בתנ"ך. (הקישור המקורי) יתכן שבגלל שגיאה בתוכנת ההסבה נפלו טעויות. אתם מוזמנים לתקן את הטעויות, ולמחוק הודעה זו מהדף.

קיצור דרך: tnk1/klli/mdrjim/hmn