באר היטב על חושן משפט ריג

מתוך ויקיטקסט, מאגר הטקסטים החופשי

סעיף א[עריכה]

(א) לפירותיו:    דמדלא אמר פירות שובך פלוני או יונים שיולדו לי בשנה זו אני מוכר לך נשמע דכוונתו היה להקנות לו באופן המועיל וכאילו א"ל השובך מכור לך להיונים שיולדו בתוכו וכן הכוורת לדבשה וכדי של"ת דאף אם א"ל כן לא יהא נמכר כיון שהוא דשלב"ל דאין היונים נולדים מגוף השובך כמו פירות האילן שיוצאים מגוף האילן מש"ה אמר שדומה לאמת המים שהדגים ג"כ אינן נולדים מגוף המים אלא מתגדלין בתוכו ונמכרין כמו אילן לפירותיו עכ"ל הסמ"ע (והט"ז כתב דאה"נ מיירי באומר שיולדו ואפ"ה לא מקרי דשלב"ל כיון שזכר הכוורת והשובך כו' ע"ש).

סעיף ב[עריכה]

(ב) מטפח:    כת' בד"מ ומשמע מפרש"י דאף אם עמדה מעליהם פעם אחת קנאה ודלא משמע כן במ"מ פכ"ג דמכירה ועיין במ"מ שזה אינו ועיין בב"ח. ש"ך.

(ג) האמהות:    ה"ה אם פרחו האפרוחים אלא דמיירי כאן באפרוחים קטנים שא"י לפרוח אף אם יטפח בקן ודומיא דביצים ולהן אין תקנה עד שתפרח מהן האם ואז מיד קונה לו האפרוחים והביצים ושוב אף אם חזרה ורבצה האם עליהן מותר ליקח האם עם הבנים ואף שדרשו רז"ל שלח תשלח אפילו ק' פעמים ה"מ כשהקן אינו בחצירו דאז אף אם פרחה האם מהן כ"ז שלא נטל הקן בידו וזכה בהן לא מקרי מזומן וחזר האיסור לכמו שהיה משא"כ כשהוא בחצירו מיד שהאם פרחה זכה חצירו בקן ונעשה מזומן. סמ"ע.