ויקיטקסט:אמינות: הבדלים בין גרסאות בדף

מתוך ויקיטקסט, מאגר הטקסטים החופשי
תוכן שנמחק תוכן שנוסף
אין תקציר עריכה
שינוי ערכים לדפים, אנחנו לא ויקיפדיה.
 
שורה 2: שורה 2:
שאלה שמטרידה את קוראי {{SITENAME}} היא מידת אמינותו של המידע המופיע בה. האם אפשר ש[[w:ספרייה|ספרייה]] חופשית, כזו שנכתבת על ידי מאות ואלפי גולשים, שרבים מהם אנונימיים, תהיה אמינה? האם ספרייה שנכתבת על ידי מתנדבים, שאינם עוסקים בנושא לפרנסתם, יכולה להיות אמינה? בדף זה ננסה לתת תשובה מפורטת לשאלות אלה.
שאלה שמטרידה את קוראי {{SITENAME}} היא מידת אמינותו של המידע המופיע בה. האם אפשר ש[[w:ספרייה|ספרייה]] חופשית, כזו שנכתבת על ידי מאות ואלפי גולשים, שרבים מהם אנונימיים, תהיה אמינה? האם ספרייה שנכתבת על ידי מתנדבים, שאינם עוסקים בנושא לפרנסתם, יכולה להיות אמינה? בדף זה ננסה לתת תשובה מפורטת לשאלות אלה.


הבדל מובהק בין {{SITENAME}}, שכולם יכולים לשנותה, ובין ספרייה לא-מקוונת, שרק לחברי המערכת שלה יש אפשרות לשנותה, הוא באפשרות להשחית ערכים. בספרייה לא-מקוונת בעיית ההשחתה אינה קיימת, ואילו בו{{SITENAME}} קל להשחית ערכים (אם כי השחתה זו היא [[w:עבירה פלילית|עבירה פלילית]] בהתאם ל[[w:דיני מחשבים|חוק המחשבים]]).
הבדל מובהק בין {{SITENAME}}, שכולם יכולים לשנותה, ובין ספרייה מקוונת לא חופשית, שרק לחברי המערכת שלה יש אפשרות לשנותה, הוא באפשרות להשחית דפים. בספרייה לא-חופשית בעיית ההשחתה אינה קיימת, ואילו בו{{SITENAME}} קל להשחית ערכים (אם כי השחתה זו היא [[w:עבירה פלילית|עבירה פלילית]] בהתאם ל[[w:דיני מחשבים|חוק המחשבים]]).


בניגוד לחשש הראשוני, בעיית ההשחתה של ערכים קיימים אינה כה חמורה, וניתן להתמודד איתה. ההשחתה הנפוצה היא כתיבת טקסט בערך שאינו קיים, בסגנון "תעלו כבר את הספר הזה, אני צריך להכין עבודה בנושא". מובן שצעד זה אינו מהווה פגיעה של ממש בו{{SITENAME}}, ובוודאי שאינו פוגע באמינותה. ניתן אפילו לראותו כסוג של מחמאה. השחתה נפוצה אחרת היא מחיקת חלק מערך או הכנסת משפט שטות לתוכו. השחתה כזו בולטת לעין. השחתה ממשית, כזו שלוקחת ערך קיים ומשנה בו פרטים נכונים לפרטים שגויים, נדירה יחסית, ומתוקנת לרוב תוך זמן קצר באמצעות מנגנון הניטור של הערכים. כמו כן, השחתה של ערך אחד, מצערת ומקוממת ככל שתהיה, רחוקה מלפגוע באמינותה של כל הספרייה, שבה יש כעת {{NUMBEROFARTICLES}} ערכים.
בניגוד לחשש הראשוני, בעיית ההשחתה של ערכים קיימים אינה כה חמורה, וניתן להתמודד איתה. ההשחתה הנפוצה היא כתיבת טקסט בדף שאינו קיים, בסגנון "תעלו כבר את הספר הזה, אני צריך להכין עבודה בנושא". מובן שצעד זה אינו מהווה פגיעה של ממש בו{{SITENAME}}, ובוודאי שאינו פוגע באמינותה. ניתן אפילו לראותו כסוג של מחמאה. השחתה נפוצה אחרת היא מחיקת חלק מדף או הכנסת משפט שטות לתוכו. השחתה כזו בולטת לעין. השחתה ממשית, כזו שלוקחת דף קיים ומשנה בו פרטים נכונים לפרטים שגויים, נדירה יחסית, ומתוקנת לרוב תוך זמן קצר באמצעות מנגנון הניטור של הדפים. כמו כן, השחתה של דף אחד, מצערת ומקוממת ככל שתהיה, רחוקה מלפגוע באמינותה של כל הספרייה, שבה יש כעת {{NUMBEROFARTICLES}} דפים.


פתרון נפוץ לבעיית ההשחתה היא [[ויקיטקסט:מדיניות החסימה|חסימת]] משתמשים המזיקים לאחר אזהרה.
פתרון נפוץ לבעיית ההשחתה היא [[ויקיטקסט:מדיניות החסימה|חסימת]] משתמשים המזיקים לאחר אזהרה.

גרסה אחרונה מ־16:21, 19 בספטמבר 2019

ויקיטקסט - מידע כללי

שאלה שמטרידה את קוראי ויקיטקסט היא מידת אמינותו של המידע המופיע בה. האם אפשר שספרייה חופשית, כזו שנכתבת על ידי מאות ואלפי גולשים, שרבים מהם אנונימיים, תהיה אמינה? האם ספרייה שנכתבת על ידי מתנדבים, שאינם עוסקים בנושא לפרנסתם, יכולה להיות אמינה? בדף זה ננסה לתת תשובה מפורטת לשאלות אלה.

הבדל מובהק בין ויקיטקסט, שכולם יכולים לשנותה, ובין ספרייה מקוונת לא חופשית, שרק לחברי המערכת שלה יש אפשרות לשנותה, הוא באפשרות להשחית דפים. בספרייה לא-חופשית בעיית ההשחתה אינה קיימת, ואילו בוויקיטקסט קל להשחית ערכים (אם כי השחתה זו היא עבירה פלילית בהתאם לחוק המחשבים).

בניגוד לחשש הראשוני, בעיית ההשחתה של ערכים קיימים אינה כה חמורה, וניתן להתמודד איתה. ההשחתה הנפוצה היא כתיבת טקסט בדף שאינו קיים, בסגנון "תעלו כבר את הספר הזה, אני צריך להכין עבודה בנושא". מובן שצעד זה אינו מהווה פגיעה של ממש בוויקיטקסט, ובוודאי שאינו פוגע באמינותה. ניתן אפילו לראותו כסוג של מחמאה. השחתה נפוצה אחרת היא מחיקת חלק מדף או הכנסת משפט שטות לתוכו. השחתה כזו בולטת לעין. השחתה ממשית, כזו שלוקחת דף קיים ומשנה בו פרטים נכונים לפרטים שגויים, נדירה יחסית, ומתוקנת לרוב תוך זמן קצר באמצעות מנגנון הניטור של הדפים. כמו כן, השחתה של דף אחד, מצערת ומקוממת ככל שתהיה, רחוקה מלפגוע באמינותה של כל הספרייה, שבה יש כעת 243,364 דפים.

פתרון נפוץ לבעיית ההשחתה היא חסימת משתמשים המזיקים לאחר אזהרה.