לדלג לתוכן

ביאור:בראשית כב כג

לא בדוק
מתוך ויקיטקסט, מאגר הטקסטים החופשי

בראשית כב כג: "וּבְתוּאֵל יָלַד אֶת רִבְקָה שְׁמֹנָה אֵלֶּה יָלְדָה מִלְכָּה לְנָחוֹר אֲחִי אַבְרָהָם."



בהמשך דף זה מופיעים ביאורים ופרשנויות של עורכי ויקיטקסט, שאינם בהכרח מייצגים את הפרשנות המסורתית.
ביאורים מסורתיים לטקסט ניתן למצוא בקטגוריה:בראשית כב כג.

ראה את רשימת קרובי המשפחה של אברהם בחרן: יחוסם ורכושם, ואת יחוסה של רבקה.

וּבְתוּאֵל יָלַד אֶת רִבְקָה

[עריכה]

לפי הכתוב לבן עדיין לא נולד, ניתן להבין שלבן הוא אחיה הצעיר של רבקה. השמטת שמו של לבן מעידה שעיקר שאלותיו וחקירותיו של אברהם היו בחיפוש כלה לבנו, ולאחר שהוא שמע על רבקה הוא לא חיפש יותר.

אם האנשים שסיפרו לאברהם על משפחתו בחרן גם דיווחו למשפחתו בחרן אודות אברהם וחקירותיו, אזי לרבקה היתה סיבה לחשוב שמדברים עליה, ולחלום על הבעל שמכינים לה.

אין ספק שאברהם הבין שרבקה אינה נשואה או מאורסת, כי אם היא היתה נשואה היו מציינים את ילדיה. סביר שאברהם התעניין רק בנערות לא נשואות ממשפחתו, עבור יצחק.

כאשר רבקה הבכורה גדלה אנו פוגשים אותה כאשר עבד אברהם מחפש אישה ליצחק בן אדונו. אברהם ביקש אישה חזקה ותקיפה שתרצה לבוא לכנען להנשא ליצחק. אברהם הורה לעבד שהוא חייב לקבל אישור מהעלמה להתחתן, והוא לא יכול להביא אותה בניגוד לרצונה. רבקה הראתה שהיא לא פוחדת ללכת לבד לבאר, לא נבהלה כשזר רץ לקראתה, לא הודיעה בבית שהיא תתאחר, הסכימה לקחת את המתנות מהעבד בלי לבקש רשות בבית, היא זאת שקבעה ללא אישור מאביה ואחיה שהיא לא מבטלת את האירוסין ולא מחזירה את המתנות, והיא פסקה אחרונה שהיא תלך עם העבד לראות את בעלה לעתיד לפני שהיא מחליטה להתחתן.

רבקה הראתה חוכמה, תקיפות ובטחון עצמי. אלו היו הדברים שאלוהים חיפש באישה, שאלוהים יעד להיות אשתו של יצחק, כדי שהיא תבטל את שגיאתו של יצחק כאשר יצחק ינסה לברך את עשו.