קטגוריה:תהלים קיט קסה
שלום רב לאהבי תורתך ואין למו מכשול
נוסח הפסוק לפי מהדורת וסטמינסטר · ראו פסוק זה בהקשרו במהדורת הכתיב של הפרק
* * *
שָׁלוֹם רָב לְאֹהֲבֵי תוֹרָתֶךָ וְאֵין לָמוֹ מִכְשׁוֹל.
נוסח הפסוק לפי מהדורת וסטמינסטר · ראו פסוק זה בהקשרו במהדורה המנוקדת של הפרק
* * *
שָׁל֣וֹם רָ֭ב לְאֹהֲבֵ֣י תוֹרָתֶ֑ךָ
וְאֵֽין־לָ֥מוֹ מִכְשֽׁוֹל׃
נוסח הפסוק לפי מקרא על פי המסורה · ראו פסוק זה בהקשרו במהדורה המוטעמת של הפרק
עזרה · תרשים של הפסוק מחולק על-פי הטעמים
* * *
שָׁל֣וֹם רָ֭ב לְ/אֹהֲבֵ֣י תוֹרָתֶ֑/ךָ וְ/אֵֽין־לָ֥מוֹ מִכְשֽׁוֹל׃
נוסח הפסוק לפי מהדורת וסטמינסטר · ראו פסוק זה בהקשרו במהדורה הדקדוקית של הפרק
* * *
הנוסח בכל מהדורות המקרא בוויקיטקסט הוא על על פי כתב יד לנינגרד (על בסיס מהדורת ווסטמינסטר), חוץ ממהדורת הטעמים, שהיא לפי מקרא על פי המסורה. לפרטים מלאים ראו ויקיטקסט:מקרא.
ביאורים:
• ביאור קצר על כל הפרק • ביאור מפורט על הפסוק
מלבי"ם (כל הפרק)
"שלום רב לאוהבי תורתך", כבר בארו חז"ל (סוטה כ') שהתורה מגינה ומצלא מגינה מרע ומצלא מיצה"ר, ועז"א שלום רב לאוהבי תורתך היינו שלום מכל פגע "ואין למו מכשול" שאין חטא בא לידם, ובכ"ז, ""
- (מצות)
שלום רב לאוהבי תורתך?
(תהלים קיט קסה): "שָׁלוֹם רָב לְאֹהֲבֵי תוֹרָתֶךָ; וְאֵין-לָמוֹ מִכְשׁוֹל"
האמנם לאוהבי התורה יש שלום? הרי, כפי שניתן לראות במזמור קיט, המשורר עצמו נקלע למריבות ומאבקים קשים סביב התורה (ראו למשל בבית ר )!
1. ייתכן שהכוונה לשלום מיצר הרע. לדברי חז"ל, כשאדם עוסק בתורה מתוך אהבה, התורה מצילה אותו מיצר הרע, ולכן לאוהבי התורה יש "שלום רב", "ואין למו מכשול" של עבירה. (ע"פ מלבי"ם)
2. אולי "שלום" מלשון שלמוּת - אוהבי התורה מגיעים לשלמות רוחנית, ואין להם מכשול בדרך לשלמות זו (ע"פ המאירי) .
3. ואולי המשורר מדבר על אנשים שאוהבים רק את התורה, כלומר רק את החלק העיוני - ולא את החלק המעשי; הם יושבים בישיבות ולומדים, ואינם יוצאים למאבקים על קיום מצוות התורה בציבור. לכן הם נהנים משלום רב, ואין להם מכשול. אך המשורר עצמו אינו כזה - הוא אינו אוהב רק את התורה, הוא אוהב גם את המצוות, החוקים, המשפטים וכו' (כמו שכתוב שני פסוקים אחר כך: "שָׁמְרָה נַפְשִׁי עֵדֹתֶיךָ; וָאֹהֲבֵם מְאֹד"); ולכן הוא אינו מסתפק בלימוד, אלא יוצא למאבקים ציבוריים, ומסתבך במריבות. לפי זה, הפסוק "שלום רב לאוהבי תורתך..." נאמר בנימה של קנאה - המשורר מקנא באנשים שאוהבים רק את התורה, ולומדים תורה בשקט ובשלוה; והדבר מתאים לתוכן של בית ש .
מקורות
על-פי מאמר של אראל שפורסם לראשונה ב אתר הניווט בתנך בתאריך 2005-05-15.
הרשימה המלאה של דפים מכל רחבי ויקיטקסט שמקשרים לפסוק זה
פסוק זה באתרים אחרים: אתנ"כתא • סנונית • הכתר • על התורה • Sefaria
דפים בקטגוריה "תהלים קיט קסה"
קטגוריה זו מכילה את 8 הדפים המוצגים להלן, ומכילה בסך־הכול 8 דפים.