עמוד:Fränkel, Faiwel, Sefer ha-nezirim. 1909.pdf/28

מתוך ויקיטקסט, מאגר הטקסטים החופשי
הדף הזה לא עבר הגהה


בר טוביה.


אשר עשה יהוא בן נמשי כדי להגשים את המחשבה הזאת בחיים! יהוא הכרית את בית אחאב בן עמרי עובדי הבעל, הרג גם את כוהני-הבעל, "וישמד את הבעל מישראל". אבל אזלת ידו למלא את המקום הריק, אשר נשאר אחרי ביטול עבודת אל נכר בישראל. "ופקדתי את דמי (בית עמרי אשר נשפך) יזרעאל על בית יהוא" [1] – אומר אחד הנביאים הגדולים. לחינם נשפכו הדמים, וקולם צעק מן האדמה.

קרובים ברוחם לאליהו הנביא, אבל נוחים ושקטים ממנו, היו הנזירים מבית הרכבים, אשר אביהם חי בימי יהוא בן נמשי. גם תולדות האנשים האלה לוטות בערפל, ואין אתנו יודע בבירור מאין באו. רשימה היסטורית עתיקה מונה בין משפחות כלב מבני יהודה "משפחות סופרים יושבי יעבץ תרעתים שמעתים שוכתים – המה הקינים הבאים מחמת אבי בית רכב" [2]. מי המה "הקינים" האלה? המסורת של התנאים והאמוראים אומרת פה אחד, שהקינים אלו הם בניו של יתרו חותן משה שנקרא "קיני", והם הם בניו של רכב שנקראו "בית רכב" או "בית הרכבים". זוהי דעת הספרי [3], ולזה מסכימים גם רבי סימאי [4] ורבי יוחנן [5], גם המפרשים הקדמונים רש"י [6] וראב"ע [7] ואחרים. התרגום המיוחס לאונקלוס הולך כנראה עוד הלאה: הוא חושב כי משפחת "הקיני", אשר ממנה יצא חותן משה, היא היא "הקיני", מעשרת העמים שהראה הקדוש ברוך לאברהם אבינו [8]. ובאמת הדבר תמוה: שלושת העמים (הקיני והקניזי והקדמוני)

28

  1. ^ הושע א, ד.
  2. ^ דברי הימים א, ב, נה.
  3. ^ פרשת בהעלותך, פיסקה עח.
  4. ^ סוטה יא, א; סנהדרין קו, א.
  5. ^ שם, קד, א.
  6. ^ בפירושו על התורה, במדבר כד, כא, ובפירושו על הש"ס (שם, שם).
  7. ^ בפירושו על התורה, במדבר כד, כא.
  8. ^ אונקלוס מתרגם את השם "קיני", הנזכר בין עשרת העמים הללו (בראשית טו, יט), גם את השם "הקיני" הנזכר בבמדבר (כד, כא) "שלמאה", שלא כדעת חכמי התלמוד (בבא בתרא נו, א). כי במקום האחרון הכוונה לבני קיני חותן משה (שלא כדעת האברבנאל בפירושו על התורה, שם, שם) יוצא גלוי מן הנאמר בשמואל א, טו, ו.