ביאור:עונשים גופניים

מתוך ויקיטקסט, מאגר הטקסטים החופשי
הבהרה:

דף זה הוא במרחב הביאור של ויקיטקסט, ומכיל גם פרשנות וביאורים של משתמשים בני ימינו, שאינם מייצגים בהכרח את הפרשנות המסורתית.




כמה פסוקים בספר משלי מלמדים, לכאורה, שהאדם צריך להכות את ילדיו או תלמידיו כדי לחנך אותם:

  • (משלי יג כד): "חוֹשֵׂךְ שִׁבְטוֹ שׂוֹנֵא בְנוֹ, וְאֹהֲבוֹ שִׁחֲרוֹ מוּסָר"( פירוט )
  • (משלי כג יג): "אַל תִּמְנַע מִנַּעַר מוּסָר, כִּי תַכֶּנּוּ בַשֵּׁבֶט לֹא יָמוּת. אתה בַשֵּׁבֶט תַכֶּנּוּ, ונפשו משאול תציל."
  • (משלי כט טו): "שֵׁבֶט וְתוֹכַחַת יִתֵּן חָכְמָה, וְנַעַר מְשֻׁלָּח מֵבִישׁ אִמּוֹ"
  • (משלי יט יח): "יַסֵּר בִּנְךָ כִּי יֵשׁ תִּקְוָה, וְאֶל הֲמִיתוֹ אַל תִּשָּׂא נַפְשֶׁךָ"( פירוט )
  • (משלי כט יז): "יַסֵּר בִּנְךָ וִינִיחֶךָ, וְיִתֵּן מַעֲדַנִּים לְנַפְשֶׁךָ"
הפירוש הפשוט הוא ש"שבט" זה מקל שבו האב מכה את בנו כדי להענישו (אם כי יש מפרשים "שבט" במשמעות של "דברי מוסר ותוכחה" - ראו יסר בנך ויניחך / יהודה אייזנברג, אתר דעת ). האם ניתן להסיק מכאן, שתמיד צריך להכות את הילדים כדי לחנכם?

לדעתי לא. ספר משלי ממליץ לחנך כל נער על-פי הדרך המתאימה לו ביותר (ראו דרכי ענישה בספר משלי ); עונשים גופניים מתאימים רק לחלק מהנערים - רק לנערים שהם אוילים, חסרי-לב, כסילים, או לצים - רק לנערים שעושים מעשים מסוכנים או מזיקים, ואי-אפשר לשכנע אותם בהיגיון שיפסיקו (לדוגמה, כשילד רץ לכביש, צריך לתפוס אותו בכוח לפני שיידרס).

הפסוקים שהובאו למעלה מלמדים, שאסור לאב לחשוך את שבטו או למנוע אותו, כלומר, להחליט באופן עקרוני לא להשתמש בעונשים גופניים. יש להחליט בכל מקרה לגופו: אם אופיו של הבן מצדיק עונשים גופניים, יש להשתמש ב- שבט ולא לחסוך, כי במקרים אלה השבט יכול להרחיק מהנער את איוולתו, ולתת לו חכמה.

דיון על כעס בחינוך ב"דרישת האלהים באמצעות חקר המקרא"

תגובות[עריכה]

מאת: אראל

לפני כמה שנים היה לי מחשב נייד. פעם אחת, כשהייתי בטכניון, השארתי את המחשב על השולחן במשרד ויצאתי לשירותים. כשחזרתי ראיתי שם את אחד המרצים, שותפי למשרד, והוא אמר לי "זה מאד לא טוב להשאיר מחשב נייד על השולחן. הרבה אנשים עוברים פה ומישהו היה יכול לגנוב לך אותו. רציתי להחביא לך את המחשב כדי ללמד אותך לקח, אבל בסוף החלטתי לוותר על זה כדי שלא לצער אותך".

לאחר זמן מה, השארתי את המחשב בילקוט, בחדר שלי במגורים בצבא, ומכיוון שמיהרתי לצאת - לא סגרתי את הילקוט. כשחזרתי, המחשב לא היה שם, ולא מצאתי אותו עד היום.

אני בטוח שאם אותו מרצה היה מחביא לי את המחשב, כמו שחשב לעשות, הייתי מזדעזע ומשביע את עצמי לשמור טוב יותר על המחשב מכאן ולהבא.

אמנם, עד כמה שידוע לי, ע"פ ההלכה אסור לגנוב, גם לא כדי לחנך - זה נכלל באיסור הכללי "לא תגנוב"; כך שהמרצה נהג כהלכה. ובכל זאת למדתי משהו מהאירוע - למדתי שלפעמים, דווקא מי שמייסר אותי, מועיל לי לטווח ארוך יותר ממי שמתחשב בי.

הרעיון הזה נזכר כמה פעמים בספר משלי, בפסוקים העוסקים בחינוך ילדים, ובפרט:

(משלי יג כד): "חוֹשֵׂךְ שִׁבְטוֹ - שׂוֹנֵא בְנוֹ, וְאֹהֲבוֹ - שִׁחֲרוֹ מוּסָר"

חשך (חסך) = לא נתן .

שבט = מקל שמכים בו, משל להפעלת סמכות ואכיפת משמעת .

חושך שבטו - שונא בנו = הורה שמחליט שאינו מוכן בשום אופן לייסר את בנו או להפעיל עליו משמעת, כאילו שונא אותו, כי הוא מונע ממנו את החכמה המגיעה בעקבות הייסורים, את החכמה של קביעת הגבולות והמסגרת.

שיחר = הגיע ראשון, מוקדם בבוקר .

מוסר = ייסורים גופניים או נפשיים, שמטרתם להסיר מהאדם מידות והתנהגויות רעות .

ואוהבו - שיחרו מוסר = מי שאוהב את בנו, יעניק לו מוסר - ייסר אותו במעשים או במילים - כבר בשלב מוקדם של חייו, על-מנת להסיר ממנו מידות והרגלים רעים שעלולים להזיק לו בהמשך חייו.

מקורות ופירושים נוספים[עריכה]

חושך שבטו[עריכה]

ניתן לפרש את הפסוק לפי כמה משמעויות שונות של המילה שבט ו כמה משמעויות שונות של המילה מוסר :

1. שבט = מקל שמכים בו, מוסר = ייסורים. לפי זה הפסוק מלמד על חשיבותם של העונשים המכאיבים - גישה שהיתה רווחת בחינוך הילדים והתלמידים עד לפני דור או שניים: " "המונע מבנו שבט מוסר, הנה לשנאה תחשב, כי סופו יצא לתרבות רעה וימות בעונו... האוהב את בנו, מייסרו בעת השחר" " (מצודות) . פירוש זה מתאים גם לפסוקים:

  • (משלי כג יג): "אַל תִּמְנַע מִנַּעַר מוּסָר , כִּי תַכֶּנּוּ בַשֵּׁבֶט לֹא יָמוּת. אתה בַשֵּׁבֶט תַכֶּנּוּ, ונפשו משאול תציל"

הפסוק אינו אומר שצריך תמיד להשתמש בעונשים גופניים, אלא רק שלא צריך לחשוך ולמנוע אותם. פסוקים אחרים בספר משלי מלמדים שהדבר תלוי באופיו של הבן - ייסורים גופניים מתאימים לבן כסיל אך לא לבן חכם או נבון (ראו דרכי ענישה בספר משלי ). אם כך, ייתכן שהשינוי בגישה החינוכית בימינו נובע מהעליה ברמתם השכלית של הילדים - היום יש פחות ופחות ילדים כסילים שראוי להכותם.

ויש שפירשו: " "השונא , הוא שהגיע למצב שכבר צריך להכותו והוא נמנע מכך מתוך חוסר יכולת לעמוד מול בכייתו. האוהב חייב להביא את בנו למצב שלעולם לא יזדקק להכותו, אלא יקדים תמיד להסביר ולהדריך לפני כל בעיה שעלולה להיווצר" " (מצאתי ברשת בעילום שם) .

2. שבט = משל לסמכות ושלטון, מוסר = ביקורת ותוכחה. לפי זה הפסוק מלמד על החשיבות של הצבת גבולות ומסגרות לילדים ולתלמידים: " "השבט אינו בהכרח המכות אלא הדרישה, החובה" " ( יהודה אייזנברג ) .

3. שבט = משפחה: " "חושך שבטו - חושך סביבתו ומשפחתו... לילד יש זמן מרדותו... לא להתנגד למרד זה אלא לראות ולהתחבר לנער כדי שנהיה במחנהו ולא ימרוד בנו - ההורים. אב שאינו נמנה עם מחנה ילדו המורד, מוצא עצמו כחלק ממה שהנער מורד בו, וכך יוצא לתרבות רעה, והאב - סופו ששונא את בנו ומתייסר" " ( ברק נגבי ) .

שונא בנו[עריכה]

1. פירשנו שהכוונה "כאילו שונא את בנו". אדם החושך שבטו פועל מתוך אהבה, אך למעשה גורם נזק לטווח ארוך ולכן האהבה הזאת דומה לשנאה (מצודות) .

2. ויש שפירשו שהכוונה "יהיה שונא את בנו בעתיד". עכשיו, כאשר הוא חושך את שבטו, הוא אוהב את בנו, אבל בעתיד, כשהבן יתקלקל, הוא יראה את מעשיו וישנא אותו: " "ללמדך שכל המונע בנו מן המרדות סוף בא לתרבות רעה ושונאהו, שכן מצינו בישמעאל שהיו לו געגועים על אברהם אביו ולא רידהו, ויצא לתרבות רעה, ושנאהו, והוציאו מביתו ריקם" " ( שמות רבה א א , וכן רש"י על הפסוק) .

שיחרו מוסר[עריכה]

1. פירשנו "נותן לו מוסר בשחר של חייו", כלומר בשלב מוקדם, כאשר המוסר עדיין יכול להשפיע עליו: " "בילדותו, עת יוכל לנטותו לכל אשר יחפוץ" " (מצודות) .

2. ויש שפירשו "נותן לו מוסר בכל שחר", בכל בוקר, כלומר בהתמדה ובזריזות: " "תמיד לבקרים מיסרהו" " ( רש"י ).

3. ויש שפירשו שיחרו = את עצמו, את האב: " "מקדים מוסר עצמו למוסר הילד" " (בנימין קבזי) .

מאמרים נוספים - באדיבות גוגל[עריכה]

  • חושך שבטו - שונא בנו : כותר: חושך שבטו - שונא בנו . שם הפרסום מקורי: פתגמון: מילון פתגמים. מחברות: ליפקין, שרה; בוהק, חוה. תאריך: 2005. הוצאה לאור: מטח: המרכז לטכנולוגיה חינוכית ... ( cache )
  • מאמר: הרב נריה גוטל -חושך שבטו שונא בנו? : היחס להכאת ילדים מורכב: בג"ץ אסר כל הכאה; במסורת היהודית הנושא מורכב ולא חד משמעי; באומות העולם - בחלקם ההכאה אסורה, ויש מדינות "נאורות" בהן עונשי גוף אינם ... ( cache )
  • האם היהדות דוגלת בהכאת ילדים? : 5 נובמבר 2006 ... חובבי התנ"ך בוודאי ישאלו כיצד קיים הרב וולבה את הוראתו של שלמה המלך ' חושך שבטו - שונא בנו ' (משלי יג, כד). אך הרב וולבה נהג לצטט מנגד מדבריו ... ( cache )
  • Yeshiva.org.il - חושך שבטו שונא בנו?! : בית המדרש של Yeshiva.org.il. שיעור נוכחי: חושך שבטו שונא בנו ?!; הרב מעביר השיעור: הרב אליקים לבנון; ( cache )
  • חוסך שבטו שונא בנוֲ : מאת הרב זמיר כהן ( cache )
  • על איסור האלימות בחינוך / אביעד הכהן : על איסור האלימות בחינוך. חושך שבטו שונא בנו?.... שולמית שחר10: "בהסתמך על הפסוק ' חושך שבטו שונא בנו ', צידדו הכל בהלקאה 'מבוקרת', פרט ליוצאים מן הכלל. ... ( cache )
  • 'חושך שבטו שונא בנו'? הכאת ילדים: בין 'הלכה'... : 16 ספטמבר 2008 ... פסוק שבמקרא אשר הורה ' חושך שבטו שונא בנו ' הוא שראוי לו להדריך אותנו, ומורשת בית אבא ובית סבא שנהגה בהכאה חינוכית היא היא נר לרגלנו. ... ( cache )
  • פרשת בהעלתך: חושֹך שבטו שונא בנו? - פרשת השבוע - אומדיה : ... הכול בימי הביניים, כפי שהיטיבה לתארה ההיסטוריונית שולמית שחר[10]: "בהסתמך על הפסוק ' חושך שבטו שונא בנו ', צידדו הכל בהלקאה 'מבוקרת', פרט ליוצאים מן הכלל. ... ( cache )
  • מעריב nrg - חוסך שבטו שונא בנו- שמות - בית מדרש - יהדות : זו היא השאלה שעמדה בפני בעל מדרש רבה, שפתח את ספר שמות בדרשה על נושא זה: "כתיב: חושך שבטו שונא בנו ואהבו שחרו מוסר (משלי יג). ... ( cache )
  • הכאת ילדים (הרב שי פירון) הכאת ילדים משלי פרק יג' פסוק כד': חושך... : ואלה שמות בני ישראל הבאים מצרימה את יעקב איש וביתו באו, הה"ד (משלי יג) חושך שבטו שונא בנו ואוהבו שחרו מוסר, בנוהג שבעולם אדם שאומר לו חבירו פלוני הכה לבנך ... ( cache )
  • דף קשר מספר 541 - פרשת צו : חושך שבטו שונא בנו . "... ראוי להתפלל דירדו גשמים בשבתות ובמוצאי שבתות, באותן העיתים דיוצאים הבחורים לטייל אצל כל פינה בשווקים וברחובות, ואין טוב יוצא ... ( cache )
  • אבא'לה : חושך שבטו - שונא בנו.... "בספר משלי יש כמה פסוקים שמסבירים על חשיבותם של הייסורים בחינוך, למשל " חושך שבטו - שונא בנו , ואוהבו - שיחרו מוסר " ועוד. ... ( cache )
  • מניעת ענישה גופנית של ילדים- האתגר של זכויות הילד : ראשית, יש לזכור כי הפסוק " חושך שבטו שונא בנו ג€“ ואוהבו שחרו מוסר", אשר מרבים להשתמש בו כהוכחה לתמיכת היהדות בענישה גופנית לקוח, כאמור, מספר משלי, ... ( cache )
  • פרשת לך לך : ' חושך שבטו שונא בנו , ואוהבו שחרו מוסר'. בנוהג שבעולם אדם שאומר לו חברו פלוני הכה ... ומה תלמוד לומר ' חושך שבטו שונא בנו '? ללמדך שכל המונע בנו מן המרדות, ... ( cache )
  • הכאה לשם חינוך : רבנים ופוסקי הלכה בצד חוקרים ומלומדים בתחומי המשפט, החברה והחינוך נדרשו אל הסוגיה הנדונה (ראו למשל: נ' גוטל " חושך שבטו שונא בנו ? הכאת ילדים: בין 'הלכה' ... ( cache )
  • הרהור בעקבות השביתה וחבר הנאמנים : סתם הערה, זה " חושך שבטו שונא בנו " - (ֲ© משלי וגוגל) וזה מעלה נק' מעניינת אחרת, כמה הקבלות יש בין החלקים של המשפחה לעצים. shac. 20/5/07, 1:08 ... ( cache )
  • ענבי הכרם חוקת : אם פעם יש הכרח בעונש יש לדעת: ' חושך שבטו שונא בנו ואוהבו שחרו מוסר' (משלי יג', כד') הרבה דברים הנם בגדר 'שבט': גם מבט זועף, גם העמדת פנים של אכזבה הנם בגדר ... ( cache )
  • עולם התנ"ך : ומה ת"ל חושך שבטו שונא בנו ? ללמדך שכל המונע בנו מן המרדות, סוף יוצא לתרבות רעה ושונאהו. שכן מצינו בישמעאל שהיה לו געגועין על אברהם אביו, ולא רידהו ויצא ... ( cache )
  • השיעור ניתן ב-סיון ה'תשס"א : בנוהג שבעולם, אדם שאומר לו חבירו: פלוני הכה לבנך, יורד עמו עד לחייו (אדם ששומע שהיכו את בנו אינו עובר לסדר היום), ומה תלמוד לומר ' חושך שבטו שונא בנו ' (כלומר ... ( cache )
  • גידול וחינוך ילדים : (משלי יג) " חושך שבטו שונא בנו ואוהבו שחרו מוסר", בנוהג שבעולם אדם שאומר לו חברו פלוני הכה לבנך יורד עמו עד לחייו, ומה תלמוד לומר " חושך שבטו שונא בנו"?... ( cache )
  • ב"ה גיליון מס' 16 פרשת כי תבוא ט"ו באלול תשס"ו עורכים: נתנאל... : לכן, אם בננו מתנהג לא יפה, מותר לנו לנזוף בו ואף להכותו בעת הצורך ג€“ " חושך שבטו שונא בנו , ואוהבו שיחרו מוסר". אולם, אין לנו כל זכות על ילדים אחרים. ... ( cache )
  • חושך - מאמרים מאתר Reader : והרי ' חושך שבטו שונא בנו '? צריך להרביץ לבן! בפסוקים אנו מוצאים "וארעה את... המכה ואומר לו גדל ג€¦כך נוכל להבין גם את השבט של " חושך שבטו שונא בנו".... ( cache )
  • ביד קשה או בפינוק? :)משלי יג(" חושך שבטו שונא בנו ואוהבו שחרו מוסר", בנוהג. שבעולם אדם שאומר לו חברו פלוני הכה לבנך יורד עמו עד. לחייו, ומה תלמוד לומר " חושך שבטו שונא בנו"?... ( cache )
  • מדינת ישראל : ... הכול בימי הביניים, כפי שהיטיבה לתארה ההיסטוריונית שולמית שחר10: "בהסתמך על הפסוק ' חושך שבטו שונא בנו ', צידדו הכל בהלקאה 'מבוקרת', פרט ליוצאים מן הכלל. ... ( cache )
  • פרשת שבוע - "אמר" : 12 מאי 2006 ..."חושך שבטו שונא בנו , ואוהבו שיחרו מוסר" (משל"י פרק י"ג פסוק כ"ד) ..."חושך שבטו שונא בנו . וכי יש אדם ששונא בנו, אלא מתוך שאין מוכיחו על ... ( cache )
  • פרשת שמות - בני ישראל במצרים - גיליונות נחמה ליבוביץ : בנוהג שבעולם אדם שאומר לו חברו: "פלוני הכה לבנך" ג€“ יורד עמו לחייו, ומה תלמוד לומר: " חושך שבטו שונא בנו "? ללמדך שכל המונע בנו מן המרדות, סוף הוא בא לתרבות ... ( cache )
  • חברים מקשיבים : חושך שבטו שונא בנו , וכי יש אדם ששונא בנו, אלא מתוך שאין מוכיחו על התורה והחכמה ודרך ארץ עתיד לשנאתו, אבל אם מוכיחו נעשה אוהבו שנאמר ואוהבו שחרו מוסר, ... ( cache )
  • גידול וחינוך ילדים : " חושך שבטו שונא בנו ואוהבו שחרו מוסר" (משלי יג). בנוהג שבעולם אדם שאומר לו חברו: פלוני הכה את בנך, יורד עמו עד לחייו, ומה תלמוד לומר " חושך שבטו שונא בנו"?... ( cache )
  • פאזל - ענישה גופנית לילדים בציבור החרדי? : בספר אחר שלו, כתב הרב ויינברג על הפסוק " חושך שבטו שונא בנו ואוהבו שִׁחֳרוֹ מוסר" שכוונתו לומר כי "אהבה שאין עמה חינוך אינה אהבה, להפך: כל [תוכחת] מוסר ... ( cache )
  • תולדות בס"ד תולדות ג€“ תשס"ט בתחילת הפרשה אנו רואים: ויאהב יצחק את... : נראה שאפשר להסביר את העניין לפי שאלה נוספת: הרי ידוע הכתוב חושך שבטו שונא בנו ואהבו שחרו מוסר משלי פרק יג פסוק כד ושם רש"י מפרש: סופו ששונא את בנו שרואהו ... ( cache )
  • תכנית הלימודים המעודכנת ביחידת הלימוד השלישית, : חושך שבטו שונא בנו ואוהבו שחרו מוסר' (משלי י"ג 24)... ללמדך שכל המונע בנו מן המרדות סוף יוצא לתרבות רעה ושונאהו... דוד שלא ייסר לאבשלום ולא רדהו בא לידי ... ( cache )
  • החינוך במשנת חז"ל- מסורת וחידוש : חושך שבטו שונא בנו . לעיתים נדמה, שכחלק ממצות חינוך, מצווים אנו לנקוט אף באמצעים קשים הכוללים בתוכם ..... כך נוכל להבין גם את השבט של " חושך שבטו שונא בנו".... ( cache )
  • אתר המרכזי לכתבי הרב כהנא הי"ד - פירוש המכבי - שמות 1.4 : יג:כד): 'חושך שבטו שונא בנו, ואהבו, שחרו מוסר '... ללמדך שכל המונע בנו מן המרדות [עונש ותוכחה], סוף בא [הבן] לתרבות רעה, ושונאהו [כלומר, האב שונא את הבן, ... ( cache )
  • פירוש המכבי על התנ"ך : כך אמרו חז"ל (שמות רבה א:א): "הדא הוא דכתיב (משלי יג:כד): 'חושך שבטו שונא בנו, ואהבו, שחרו מוסר '... ללמדך שכל המונע בנו מן המרדות [עונש ותוכחה], ... ( cache )
  • פרשת תזריע - בניסן עתידין ליגאל : העולה מכאן הוא כי ה' בחר בישראל והבדילם מן האומות אף בנגעים, אשר מטרתם ללמד את ישראל מוסר ולטהרם, שנאמר: "חושך שבטו שונא בנו ואהבו שחרו מוסר " (משלי, י"ג, ... ( cache )
  • ענישה גופנית של ילדים : "חושך שבטו שונא בנו ואהבו שחרו מוסר "- הפירושים השונים.............................עמ' 7. 2.3. הסמכות לענישה גופנית על פי המשפט העברי- בחינה ביקורתית. ... ( cache )
  • ילדים שמעו: "אין חכם כבעל נסיון" - TheMarker Cafe : חושך שבטו שונא בנו ואהבו שחרו מוסר משלי יג' כד'. אז נקנה לילד ערכי מוסר,,,,אבל. כי יצר לב האדם רע מנעריו בראשית ח' כא'. אנחנו,ההורים,צריכים לתת לילדינו את ... ( cache )
  • [מאמינים צריכים להטיל משמעת על ילדיהם? מה אומרים על כך כתבי הקודש?] : למעשה פסוקים רבים בכתובים תומכים בעונש פיזי ג€�חושך שבטו שונא בנו ואהבו שחרו מוסר " (משלי 13:24) ופסוקים נוספים התומכים בעונש פיזי (משלי 22:15, 20:30). ... ( cache )
  • רוב ומיעוט "אחרי רבים להטות" (הפניה: טבלא בע"מ 3 בחוברת) במשפט... : "חושך שבטו שונא בנו ואהבו שחרו מוסר ". הפירוש הרגיל של הפסוק הוא: מי שחושך את ההכאה מבנו, שונא אותו. כלומר, מי שמכה אותו אוהב אותו. ... ( cache )
  • אתר הצופה : עיינו שוב בפסוק המלא: "חושך שבטו שונא בנו ואהבו שחרו מוסר "(משלי י"ג כד). לא רק שימוש בשבט, במכות, יביא לתיקון אצל הילד. אהבת הורה לילדו וחינוכו למוסר, ... ( cache )
  • סדנאות במשפט העברי : חושך שבטו שונא בנו ואהבו שחרו מוסר . תלמוד בבלי, מסכת מכות, דף ח עמוד א. משנה: זרק את האבן לחצרו והרג, אם יש רשות לניזק ליכנס לשם - גולה, ואם לאו - אינו גולה ... ( cache )
  • Book madrich lnivchan 2008.indb : 'חושך שבטו שונא בנו ואהבו שחרו מוסר ' (משלי י"ג. בנו מן המרדות סוף יוצא לתרבות רעה ושונאהו... דוד שלא ייסר לאבשלום ולא. רדהו בא לידי תרבות רעה ובקש להרגו ... ( cache )
  • תוכנית הלימודים במקרא לבית הספר העל יסודי : 'חושך שבטו שונא בנו ואהבו שחרו מוסר ' (משלי י"ג 24)... ללמדך שכל המונע בנו מן המרדות סוף יוצא לתרבות רעה ושונאהו... דוד שלא ייסר לאבשלום ולא רדהו בא לידי ... ( cache )
  • ב"ה : 'חושך שבטו שונא בנו' - מדיניות חינוכית-הלכתית? משלי. יג, כד: חושך שבטו שונא בנו ואהבו שחרו מוסר . כב, טו: אולת קשורה בלב נער שבט מוסר ירחיקנה ממנו. ... ( cache )
  • קטן : 'חושך שבטו שונא בנו, ואהבו שחרו מוסר ' [690], וכי יש אדם ששונא בנו, אלא מתוך שאין מוכיחו על התורה והחכמה ודרך ארץ - עתיד לשנאותו, אבל אם מוכיחו - נעשה אוהבו ... ( cache )
מאת: ויוי
אהבתי מאד את הדוגמא-שנים רציתי להבין בדיוק את הפסוק הזה -ותוך כדי קריאת החוויה שלך גם אני הרווחתי.
תודה
ויוי
מאת: אראל
חינוך הילדים צריך להיות תקיף ואף כואב, אך ללא כעס. כך ניתן ללמוד מהפסוקים:
משלי יט יח : "
"יַסֵּר בִּנְךָ כִּי יֵשׁ תִּקְוָה, וְאֶל הֲמִיתוֹ אַל תִּשָּׂא נַפְשֶׁךָ.
גרל (גְּדָל) חֵמָה נֹשֵׂא עֹנֶשׁ, כִּי אִם תַּצִּיל וְעוֹד תּוֹסִף.
שְׁמַע עֵצָה וְקַבֵּל מוּסָר, לְמַעַן תֶּחְכַּם בְּאַחֲרִיתֶךָ." "
נראה שכל הפסוקים הללו קשורים זה לזה, והם מלמדים, שייסורים וכפיה אינם מועילים כשלעצמם, אלא רק כשמשלבים אותם בהסברים הגיוניים:
  • "יסר בנך כי יש תקוה, ואל המיתו אל תשא נפשך" - אם בנך עושה דברים מסוכנים, ואין לך אפשרות אחרת למנוע בעדו - יסר אותו כי (כאשר, כל עוד) יש תקוה שיחזור למוטב; אם לא תייסר אותו, אתה כאילו שואף וגורם לכך שימות ( פירוט ופירושים נוספים ).
  • "גדול חמה נושא עונש, כי אם תציל - ועוד תוסיף" - גם כשאתה מייסר אותו – אל תייסר אותו מתוך חמה, אל תייסר אותו כדי לפרוק את "החמה הגדולה" שיש לך עליו. כי אם תעשה כך - אתה בעצמך "תיענש." כי אפילו "אם תצליח להציל" אותו מעבירה אחת, בסופו של דבר "עוד תוסיף" לו עבירות, כי הוא ישנא אותך, וברגע שיתרחק ממך הוא יעבור עבירות 'דווקא' כדי להכעיס אותך.
  • "שמע עצה וקבל מוסר למען תחכם באחריתך" - כדי למנוע את זה, עליך להסביר לו - לפני שאתה מייסר אותו - שהייסורים נועדו לטובתו. עליך להגיד לו: " "שמע את עצתי וקבל את הייסורים" שאני מייסר אותך בהם, כי הם לטובתך – הם יעשו אותך "חכם" יותר "באחריתך" ". כמו רופא, שמסביר לחולה לפני הניתוח מדוע הניתוח הזה הוא חיוני להצלת חייו, כך גם המחנך צריך להסביר לתלמידים כל הזמן, מדוע הייסורים הם הכרחיים לחייהם ( פירוט ופירושים נוספים ).
אם תסביר לילד, שאתה מייסר אותו כדי להחכים אותו ולא כדי לפרוק את חמתך - הוא יבין אותך ותצליח להציל אותו מעבירות.

פירושים נוספים על פסוק יט[עריכה]

גדול חמה נושא עונש[עריכה]

1. פירשנו שהכוונה לכעסו של האב על הבן, שנזכר בפסוק יח;

2. אך יש מפרשים שאין קשר בין הפסוקים, ופסוק יט מדבר על הסכנה שיש בכעס ובאנשים שכועסים הרבה: " "כי אם תציל אותו מידו, הנה עוד תוסיף חמתו, כי כן דרך גדלי החמה; ואם תעמוד מנגד, יעשה מעשהו, ומעותד הוא אל העונש" " (מצודות) , או להיפך - על הברכה שיש בהימנעות מהכעס: " "אם תעביר על חמתך ותציל את שונאך, אם ראית רעה באה לו, עוד תוסיף ימים וטובה" " (רש"י) .

כי אם תציל ועוד תוסיף[עריכה]

1. פירשנו שהמילה " כי " מציינת סיבה - מדוע יש להימנע מכעס;

2. ויש מפרשים שהמילים " כי אם " מציינות תחליף - במקום לכעוס, עליך להציל את הבן מכעסך, ולהוסיף להוכיח אותו רק לאחר שנרגעת (ר' יונה) .
מאת:

מקורות[עריכה]

על-פי מאמר של אראל שפורסם לראשונה ב אתר הניווט בתנך בתאריך 2005-01-10.


דף זה הוסב אוטומטית מאתר הניווט בתנ"ך. (הקישור המקורי) יתכן שבגלל שגיאה בתוכנת ההסבה נפלו טעויות. אתם מוזמנים לתקן את הטעויות, ולמחוק הודעה זו מהדף.

קיצור דרך: tnk1/ktuv/mjly/og