יסודות השחמט (קפבלנקה)/א/א/2

מתוך ויקיטקסט, מאגר הטקסטים החופשי

2. המלכת הרגלי[עריכה]

בטקסט זה נעשה שימוש
ברישום מסעי שחמט.
להסבר על רישומים
אלה, ראו כאן.


ריווח של רגלי הוא היתרון החומרי הקטן ביותר שניתן להשיג במשחק; ולעיתים קרובות די בו כדי לנצח, אפילו כאשר הרגלי הוא הכלי היחיד שנותר, מלבד המלכים. חיוני הדבר, באופן כללי, כי

המלך יימצא לפני הרגלי שלו, עם לפחות משבצת אחת ביניהם.

אם המלך היריב נמצא מייד לפני הרגלי, אז המשחק לא ניתן לניצוח. את זה ניתן להסביר בצורה הטובה ביותר על ידי הדוגמאות הבאות.

דוגמא 5[עריכה]

8
7 }}}}
6
5
4 מלך שחור
3
2 מלך לבן רגלי לבן
1
א ב ג ד ה ו ז ח


העמדה מובילה לתיקו, והדרך להתקדם היא עבור השחור להשאיר את המלך תמיד מייד לפני הרגלי, וכאשר זה לא ניתן, כמו למשל בעמדה הזו בגלל המלך הלבן, אז יש לשים את המלך השחור לפני המלך הלבן.

המשחק ימשיך כך: 1. ה3, מ-ה5; מ-ד3, מ-ד5. זהו מסע חשוב ביותר. כל מסע אחר יוביל להפסד, כפי שיודגם מאוחר יותר. מכיוון שלא ניתן להשאיר את המלך השחור קרוב לרגלי, חייבים להביאו קדימה ככל הניתן, ובו בזמן לפני המלך הלבן.

3. ה4+, מ-ה5; 4. מ-ה3, מ-ה6; 5. מ-ו4, מ-ו6. שוב אותו המקרה. ככל שהמלך הלבן מתקדם, חייבים להשאיר את המלך השחור לפניו, מכיוון שלא ניתן להביאו קדימה אל הרגלי.

6. ה5+, מ-ה6; 7. מ-ה4, מ-ה7; 8. מ-ד5, מ-ד7; 9. ה6+, מ-ה7; 10. מ-ה5, מ-ה8; 11. מ-ד6, מ-ד8. אם כעת הלבן מקדם את הרגלי, המלך השחור מגיע למשבצת שלפניו ואז על הלבן לוותר על הרגלי או לשחק מ-ה6, והתוצאה היא פט (תיקו). אם במקום לקדם את הרגלי, הלבן מסיג לאחור את המלך שלו, השחור מביא את המלך שלו קדימה אל הרגלי ואז, כשהוא נאלץ לסגת, הוא מסיע את המלך לפני הרגלי, מוכן להתקדם שוב או לנוע לפני המלך הלבן, כמו קודם, אם זה האחרון יתקדם.

כל צורת המהלך היא מאד חשובה ועל התלמיד ללמוד להכיר את פרטיה היטב; זאת משום שהיא משלבת עקרונות שנמשיך להסבירם הלאה בהמשך, ומכיוון שהרבה שחקנים מתחילים איבדו עמדות זהות בעקבות חוסר בידע מתאים. בשלב הזה של הספר, כל כמה שאדגיש את חשיבות הדבר לא יהיה יתר על המידה.

דוגמא 6[עריכה]

בעמדה הזו הלבן מנצח, מאחר והמלך נמצא לפני הרגלי שלו ויש משבצת אחת מפרידה ביניהם.


8
7 }}}}
6 מלך שחור
5
4 מלך לבן
3
2 רגלי לבן
1
א ב ג ד ה ו ז ח


הדרך ללכת בה היא

לקדם את המלך עד כמה שזה תואם את בטחונו של הרגלי ולעולם לא לקדם את הרגלי עד שזה נחוץ למען בטחונו הוא.

כך:

1. מ-ה4, מ-ה6

השחור אינו מאפשר למלך הלבן להתקדם, אשר על כן הלבן נאלץ כעת לקדם את הרגלי שלו כדי לאלץ את השחור להתרחק. אז הוא יכול לקדם את המלך שלו.

2. ה3, מ-ו6; 3. מ-ד5, מ-ה7.

לו שיחק השחור 3... מ-ו5, אז הלבן היה נאלץ לקדם את הרגלי שלו ל־ה4, מכיוון שאז הוא לא יכול היה לקדם את המלך שלו מבלי להותיר לשחור הזדמנות לשחק מ-ה4, ולהרוויח את הרגלי.

מכיוון שהוא לא עשה כן, עדיף ללבן לא לקדם את הרגלי עדיין, מכיוון שבטחונו שלו אינו דורש זאת, אלא לנסות להביא את המלך עוד יותר קדימה. כך:

4. מ-ה5, מ-ד7; 5. מ-ו6, מ-ה8.

כעת הרגלי הלבן מרוחק מדיי מאחור ויש להביאו קדימה אל מרחב ההגנה של המלך.

6. ה4, מ-ז7.

כעת לא יעבוד ללבן לשחק מ-ו7, כי אז השחור ישחק מ-ד6, והלבן יצטרך להביא את מלכו חזרה להגן על הרגלי. לכן הוא חייב להמשיך.

7. ה5, מ-ה8.

לו נסע לכל מקום אחר, יכול היה הלבן לשחק מ-ו7, ואז לקדם את הרגלי ל־ה6, ה7, ה8; בהיות כל המשבצות הללו מוגנות על ידי המלך. מכיוון שהשחור מנסה למנוע זאת, הלבן חייב כעת לאלץ אותו לזוז משם, ובה בעת כל הזמן להשאיר את המלך לפני הרגלי. כך:

8. מ-ה6.

ה6 היה מוביל לתיקו, מכיוון שאז השחור היה משחק מ-ו8, והיתה לנו אז עמדה דומה לזו שהוסברה בהקשר לדוגמא 5.

8... מ-ו8; 9. מ-ד7.

המלך השחור נוסע והרגלי הלבן מתקדם אל ה8, הופך מלכה, והכל נגמר.

סיום זה דומה לזה הקודם, ומאותן סיבות יש להבינו ביסודיות בטרם ממשיכים הלאה.