יסודות השחמט (קפבלנקה)/א/א/7

מתוך ויקיטקסט, מאגר הטקסטים החופשי

7. השליטה במרכז[עריכה]

ארבעת המשבצות, ה4, ד4, ה5 ו־ד5, הן משבצות המרכז, ושליטה במשבצות אלו מכונה שליטה במרכז. השליטה במרכז היא בעלת חשיבות עליונה. שום התקפה אלימה לא תצלח מבלי לשלוט לפחות בשתיים מהמשבצות הללו, או אפילו שלוש. להרבה מתמרוני הפתיחה יש כמטרה יחידה – שליטה במרכז, אשר ללא יוצא מן הכלל מבטיחה את היוזמה. רצוי לזכור זאת תמיד, מכיוון שלעיתים קרובות זאת תהיה הסיבה לסדרת מסעים שבלעדיה לא תובן כהלכה. ככל שספר זה יתפתח אתעכב ביתר הרחבה על הנקודות השונות הללו. כרגע אקדיש זמן מה לפתיחות שתילקחנה באקראי ואסביר את המהלכים לאור עקרונות כלליים. התלמיד בדרך זו יתרגל את מחשבתו בכיוון הראוי, וכך יתקשה פחות למצוא מוצא כאשר ייתקל במצב חדש ומסובך.


בטקסט זה נעשה שימוש
ברישום מסעי שחמט.
להסבר על רישומים
אלה, ראו כאן.


דוגמא 18[עריכה]

1. ה4, ה5
2. פ-ו3, ד6

מסע הססני. השחור נוקט יחס הגנתי מלכתחילה. בעיקרון המסע הזה שגוי. בפתיחות, מתי שרק ניתן, יש להניע כלים בעדיפות על רגלים.

3. ד4

הלבן לוקח את המתקפה מיידית ופועל לשלוט במרכז כדי שיהיה לו די מקום להפעיל את כוחותיו.

3... פ-ד7

השחור אינו חפץ לוותר על המרכז וגם מעדיף את המסע שבטקסט על פני פ-ג6, שהיתה המשבצת הטבעית יותר עבור הפרש. אבל בעיקרון המסע הזה שגוי, מאחר והוא חוסם את פעולתו של רץ המלכה, ובמקום לסייע לפעולת הכלים של השחור, נוטה להיפך, ללחוץ אותם.

4. ר-ג4, ח6

השחור נאלץ לשלם את המחיר על מסעו הקודם. מסע כזה בחלקו של השחור מוקיע, כשלעצמו, כל צורה של פתיחה שהופכת אותו לנחוץ. הלבן איים פ-ז5 והשחור לא יכול היה לעצור זאת עם 4... ר-ה2, בגלל 5. ד:ה5, פ:ה5 (אם 5... ה:ד5, 6. מה-ד5); 6. פ:ה5, ד:ה5; 7. מה-ח5, והלבן זוכה ברגלי ויש לו מלבד זאת עמדה בטוחה לחלוטין.

5. פ-ג3, פז-ו6
6. ר-ה3, ר-ה7
7. מה-ה2

יש לשים לב לכך שהלבן אינו צריח עדיין. הסיבה היא שהוא רוצה לפרוס את כוחותיו תחילה, ובאמצעות המסע האחרון לאלץ את השחור לשחק ג6 בכדי לפתוח מקום למלכה בעוד הלבן מאיים צ-ד1, שילווה ב־ד:ה5. הברירות האחרות של השחור תאלצנה אותו בסופו של דבר לשחק ה:ד4, בכך מפקיר את המרכז ללבן.

7... ג6
8. צ-ד1, מה-ג2
9. 0-0

עם מסע זה האחרון הלבן משלים את הפיתוח שלו, בעוד השחור בבירור מעט חסום. בדיקה פשוטה תספיק להראות שעמדת הלבן היא בלתי ניתנת להבקעה. אין שום נקודות תורפה בשריונו, וכליו מוכנים לכל תמרון שהוא עשוי לרצות להוציא לפועל בכדי לפתוח במתקפה על עמדת היריב.

על התלמיד ללמוד בקפדנות את הדוגמא הזו. זה יראה לו כי לפעמים עדיף לעכב הצרחה.

נתתי את המסעים כפי שעלו במחשבתי מבלי להשתמש באף ספר סטנדרטי על הפתיחות. האם המסעים שנתתי מסכימים או לא עם הספרות הסטנדרטית, אינני יודע, אבל בשלב הנוכחי של ספר זה אין זה ראוי להיכנס לדיונים על עניינים טכניים אשר התלמיד יוכל להבין כאשר ייעשה מומחה יותר.

דוגמא 19[עריכה]

1. ה4, ה5
2. פ-ו3, ד6
3. ד4, ר-ז4

מסע גרוע, אשר מפר את אחד העקרונות שהנחנו, לפיו יש לפתח לפחות את אחד הפרשים בטרם מוציאים את הרצים, וכן בגלל שזה מביא להחלפת רץ תמורת פרש, אשר בפתיחה הוא כעיקרון גרוע, אלא אם יש איזה שהוא פיצוי.

4. ד:ה5, ר:ו3

4... ד:ה5 מפסיד רגלי.

5. מה:ו3, ד:ה5
6. ר-ג4, מה-ו6

אם פ-ו6; מה-ב3 זוכה ברגלי.

7. מה-ב3, ב6
8. פ-ג3, ג6

בכדי למנוע פ-ד5.


8 צריח שחור פרש שחור מלך שחור רץ שחור פרש שחור צריח שחור
7 pd}}}} רגלי שחור רגלי שחור רגלי שחור
6 רגלי שחור רגלי שחור מלכה שחורה
5 רגלי שחור
4 רץ לבן רגלי לבן
3 מלכה לבנה פרש לבן
2 רגלי לבן רגלי לבן רגלי לבן רגלי לבן רגלי לבן רגלי לבן
1 צריח לבן רץ לבן מלך לבן צריח לבן
א ב ג ד ה ו ז ח

מכל מקום, לשחור אין שום כלים בחוץ מלבד המלכה שלו, בעוד ללבן, עם רץ ופרש כבר מפותחים, יש סיכוי להשיג יתרון מהיר על ידי כך שישחק פ-ד5 בכל מקרה. אני משאיר לתלמיד לבחון בעצמו את שלל הוריאציות העולות מתוך העמדה הזו.


דוגמאות אלו תראינה את היישום המעשי של הכללים שנוסחו מקודם. התלמיד מוזהר בזאת לבל ישחק רגלים בעדיפות על כלים בתחילת המשחק, ובמיוחד ח3\ח6 ו־א3\א6, מסעים נפוצים ביותר שמתחילים נוטים אליהם.