ינון שמו/לג

מתוך ויקיטקסט, מאגר הטקסטים החופשי

סימן לג

צבע שחור ברצועה


1. שאלה: רכשתי רצועות חדשות לתפילין. לאחר זמן, אני שם לב שהצבע נתלש מהרצועה על ידי כך שיש היפרדות בין הרצועה לצבע, מה הדין? תשובה: ישנה הלכה למשה מסיני שצריך שתהיינה הרצועות בצבע שחור. הדרישה ההלכתית היא, שהעור עצמו יהיה בצבע שחור (משנה תורה לרמב"ם תפילין ג',א' וכן בשו"ע או"ח ל"ג ג') ולא מספיק שתהיה שכבה חצונית של צבע שחור.

יש להתייחס לשלושה מצבים: א. אם העור לבן וצבוע מצד אחד, והצבע נתלש, הרצועה כבר לא כשרה, כאשר הרצועה הנשארה לבנה. ב. אם הרצועה הוטבלה בצבע שחור לפני ששמו את השכבה המבריקה (מה שנקרא שחור משני הצדדים), הרצועה כשרה כי היא שחורה גם אחרי ההיפרדות של השכבה החיצונה (ישנן דעות הפוסלות גם במצב זה, הואיל ולדעתם הציפוי נחשב כעיקר הדבר, ואם כן הרצועה היא מפלסטיק ולא מעור, עיין משיב כהלכה סימן ב הממליץ להחליף, אבל מי שהניח ככה לא ביטל מצוות תפילין, כי לדעתו מה שדברו אחרונים בסוגיה זו, היה על צבע שעל גבי עור הבתים ולא דיברו על הרצועות עצמן, ועיין מ"ב ל"ב סקקפ"ה). ג. ישנם בשוק רצועות שבעל הבית של המפעל רימה את לקוחותיו וכן את המשגיח שלו. הוא דיווח על כמות מסוימת שהוא מייצר, ובאמת הוא מכר כמות גדולה פי עשר. ועוד זאת, הוא לקח עור פנימי (ניתן לחתוך את העור בעוביו למספר שכבות) ומכר אותו בחזקת עור חיצון. עור חיצון הוא משובח ביותר ומחירו הוא 210 ₪ ועור פנימי הוא פחות יפה ואיכותי ומחירו 70 ₪. כדי שלא יורגש שהוא 'עובד על כולם', הוא הוסיף חומר מניילון בתוך הצבע שנותן מצד אחד הרגשה שזה כביכול עור חיצון, ומצד שני, הצבע עלול להתקלף. ביחס לסחורה זו, ישנן שתי בעיות. האחת, החשש שמא העור לא עבר עיבוד כשר, הואיל והתגלה אותו בעל הבית כרמאי. השנית, ישנה אונאה במחיר שבגללה רשאי הקונה לבקש את ביטול המקח.

סיכום: עיין בגוף התשובה, כי במקרים מסוימים התפילין פסולות, ואתה רשאי לתבוע את המוכר בביטול המקח.

קילוף צבע באופן חלקי

2. שאלה: בעור של הרצועות של התפילין, האם כל קילוף של צבע פוסל? תשובה: עור של רצועות תפילין שנשחק או נתקלף – צריך לחזור ולצבוע מחדש. במ"ב מהדורת דרשו (הערה 14) על דברי המ"ב הכותב 'ובמקום הידוק הקשר, מצוי מאוד להתמעך השחרות, ויש לזהר בזה מאוד' כותב: 'מדבריו מוכח שלענין שחרות הרצועות, לא מועיל דין רובו ככולו, אלא צריך שיהיה כולו שחור' .גם אני דייקתי כך מדבריו בביאור הלכה (או"ח ל"ג ג ד"ה הלכה) הכותב שצבע השחור ברצועות הוא לעיכובא. לא התבאר בלשונו, האם כל חסרון בצבע גם פוסל את רצועות התפילין. ישנו שם (שם ד"ה הרצועות) דיון, האם הצבע נצרך גם ברצועות הארוכות מעבר לשיעורן המינימלי (אי אפשר לדייק מדבריו האם הבין שהצבע מעכב או לא, כי אולי הוא דן רק בגדרים של לכתחילה). אם נבין שהביאור הלכה סובר שזה לעיכובא, ונפסל אף בקילוף חלקי, ישנה דעה שונה, שהובאה בספר הלכה ברורה (עמ' ת"צ) בשם 'דעת קדושים' ו'מקדש מעט' שאמרינן בזה רובו ככולו.

סיכום: לכתחילה יש לתקן ולצבוע מחדש, אך לעניין דיעבד נראה שהמ"ב החמיר בכך, ויש שסמכו על הכלל של 'רובו ככולו'.