קטגוריה:בראשית כה א
נוסח המקרא
ויסף אברהם ויקח אשה ושמה קטורה
וַיֹּסֶף אַבְרָהָם וַיִּקַּח אִשָּׁה וּשְׁמָהּ קְטוּרָה.
וַיֹּ֧סֶף אַבְרָהָ֛ם וַיִּקַּ֥ח אִשָּׁ֖ה וּשְׁמָ֥הּ קְטוּרָֽה׃
וַ/יֹּ֧סֶף אַבְרָהָ֛ם וַ/יִּקַּ֥ח אִשָּׁ֖ה וּ/שְׁמָ֥/הּ קְטוּרָֽה׃
תרשים של הפסוק מנותח תחבירית על-פי הטעמים
פרשנות
- פרשנות מסורתית:
תרגום
אונקלוס (תאג'): | וְאוֹסֵיף אַבְרָהָם וּנְסֵיב אִתְּתָא וּשְׁמַהּ קְטוּרָה׃ |
ירושלמי (יונתן): | וְאוֹסִיף אַבְרָהָם וּנְסַב אִיתָא וּשְׁמָהּ קְטוּרָה הִיא הָגָר דִקְטִירָא לֵיהּ מִן שֵׁרוּיָא: |
ירושלמי (קטעים): | וְהִיא הֲוַת הָגָר דְהֲוַת אֲסִירָא לֵיהּ מִן שֵׁירוּיָה: |
רש"י
רש"י מנוקד ומעוצב
• לפירוש "רש"י מנוקד ומעוצב" על כל הפרק •
רשב"ם
אבן עזרא
• לפירוש "אבן עזרא" על כל הפרק •
דון יצחק אברבנאל
• לפירוש "דון יצחק אברבנאל" על כל הפרק •
מלבי"ם
• לפירוש "מלבי"ם" על כל הפרק •
כלי יקר
• לפירוש "כלי יקר" על כל הפרק •
ילקוט שמעוני
• לפירוש "ילקוט שמעוני" על כל הפרק •
ויוסף אברהם ויקח אשה. כתיב: אשרי האיש (תהלים א, א), זה אברהם. אשר לא הלך בעצת רשעים, זה דור הפלגה. ובדרך חטאים לא עמד, אלו אנשי סדום, שנאמר: "ואנשי סדום רעים וחטאים". ובמושב לצים לא ישב, זה אבימלך שאמר לו: "הנה ארצי לפניך בטוב בעיניך שב", ולא קיבל עליו. כי אם בתורת ה' חפצו, שנאמר: "כי ידעתיו למען אשר יצוה" וגו'. ובתורתו יהגה יומם ולילה – אב לא למדו ורב לא היה לו, מהיכן היה למד תורה? אלא זימן לו הקב"ה שתי כליותיו כמין שני רבנין והיו נובעות ומלמדות אותו חכמה; הדא הוא דכתיב: "אברך את ה' אשר יעצני אף לילות יסרוני כליותי" (תהלים טז, ז). והיה כעץ שתול על פלגי מים, ששתלו הקב"ה בארץ ישראל. אשר פריו יתן בעתו, זה יצחק; ועלהו לא יבול, זה ישמעאל; וכל אשר יעשה יצליח, אלו בני קטורה, שנאמר: ויוסף אברהם ויקח אשה ושמה קטורה.
"עוֹד יְנוּבוּן בְּשֵׂיבָה" (תהלים צב, טו), זה אברהם; "דְּשֵׁנִים וְרַעֲנַנִּים יִהְיוּ", ויוסף אברהם וגו'. "כִּי יֵשׁ לָעֵץ תִּקְוָה" (איוב יד, ז), זה אברהם אבינו שהיה לו תקוה. "אִם יִכָּרֵת וְעוֹד יַחֲלִיף", אם יאמר עליו הקב"ה: כרות הברית, הוא כורת הברית, ועוד יחליף מצוות ומעשים טובים. "וְיֹנַקְתּוֹ לֹא תֶחְדָּל", זה לחלוחית שבו. "אִם יַזְקִין בָּאָרֶץ שָׁרְשׁוֹ" (איוב יד, ח), "ואברהם זקן בא בימים". "וּבֶעָפָר יָמוּת גִּזְעוֹ", "ותמת שרה בקרית ארבע". "מֵרֵיחַ מַיִם יַפְרִחַ" (איוב יד, ט), מריח מצוות ומעשים טובים יפריח. "וְעָשָׂה קָצִיר כְּמוֹ נָטַע", "נטע" אין כתיב כאן אלא "כמו נטע", התוספת מרובה על העיקר.
ויוסף אברהם ויקח וגו'. "בבקר זרע את זרעך ולערב אל תנח ידך", אם יהיו לך בנים בנערותך, קח לך אשה בזקנותך והעמד בנים; ממי אתה למד? מאברהם, שלקח אשה והיו לו בנים בנערותו, ולקח אשה בזקנותו.
ויוסף אברהם ויקח אשה ושמה קטורה. ר' יהודה אומר: זו הגר. אמר ליה רב נחמן: והכתיב ויוסף? אמר לו: על פי הדיבור, כמה דאת אמר: "ויוסף ה' דבר אלי". אמר ליה, והכתיב: ושמה קטורה? שקטרה מצוות ומעשים טובים. אמר ליה, והכתיב: "ולבני הפילגשים אשר לאברהם"? אמר ליה: "פילגשם" כתיב. "בעודנו חי", אותה שישבה על הבאר ואמרה לחי העולמים ראה בעלבוני. אמר ר' ברכיה: אף על גב דאת אמר: "ותלך ותתע במדבר", תאמר שנחשד עליה בריה? תלמוד לומר: ושמה קטורה, כזה שהוא חותם גנזכאי ומוצאה בחותמה:
מנא הא מילתא דאמרי אינשי: שיתין תכלי מטייה לככא דקל חבריה שמע ולא אכל? שנאמר: "ולי אני עבדך ולצדוק הכהן" וגו'. אמר ליה: את אמר מהתם, ואנא אמינא מהכא: "ויביאה יצחק האהלה", וכתיב בתריה ויוסף אברהם.רבי עובדיה מברטנורא
• לפירוש "רבי עובדיה מברטנורא" על כל הפרק •
- פרשנות מודרנית:
בהמשך דף זה מופיעים ביאורים ופרשנויות של עורכי ויקיטקסט, שאינם בהכרח מייצגים את הפרשנות המסורתית.
ביאורים מסורתיים לטקסט ניתן למצוא בקטגוריה:בראשית כה א.
וַיֹּסֶף אַבְרָהָם
תם ונשלם תפקידו של אברהם:
- אברהם שמע בקול אדוני ובא לכנען.
- אברהם חינך בכבוד ובהצלחה את יצחק כדי שימשיך את דרכו.
- אברהם יצר מרכז משפחתי על ידי שקנה את מערת המכפלה וקבר בה את שרה.
- אברהם חיתן את בנו כדי להמשיך את זרעו.
- אברהם העביר את רכושו ואת חלקו בכנען ליצחק.
- אברהם ידע שיצחק שמע את ברכת אלוהים במהלך עקדתו, ולכן הוא לא בירך את יצחק.
תפקידו של אברהם תם, הוא מפנה את הבמה ליצחק וחי לו בשלווה את שארית חייו.
וַיִּקַּח אִשָּׁה וּשְׁמָהּ קְטוּרָה
קטורה היתה אישה מכובדת או אישה חופשיה (לא שפחה) כפי שמוגדר ב-בחוקי חומרבי. בהמשך מעמדה הוגדר כפילגש, ככתוב: "וְלִבְנֵי הַפִּילַגְשִׁים אֲשֶׁר לְאַבְרָהָם, נָתַן אַבְרָהָם מַתָּנֹת" (ביאור:בראשית כה ו). כלומר, אברהם לקח אישה מכובדת בתור פילגש ולא בתור אישה. רבקה גם היתה אישה ממשפחה מיוחסת, והיא סרבה להתפשר ולהיות לפילגש לאיש נשוי כי היא הבינה מה יקרה לילדיה אם אביהם יגרש אותם בלי ירושה. רבקה לא רצתה שבניה יתוארו כבני הפילגש (ראה: (ביאור:בראשית כב כד]])). רבקה חיכתה בסבלנות עד שיגיע איש שישא אותה בתור אישה ראשונה.
על ישמעאל נאמר: "וְאֵלֶּה תֹּלְדֹת יִשְׁמָעֵאל בֶּן אַבְרָהָם: אֲשֶׁר יָלְדָה הָגָר הַמִּצְרִית, שִׁפְחַת שָׂרָה" (ביאור:בראשית כה ו). כלומר, מעמדו של ישמעאל היה כבן שפחה שאביו הכיר בו כבנו ושחרר אותו מעבדות. לא ברור מתי אברהם לקח את קטורה לביתו כפילגש. אברהם חי 35 שנים לאחר שיצחק התחתן. מהכתוב ניתן ללמוד מספר דברים:
- שאברהם לא הכניס את קטורה פילגשו לאוהל של שרה.
- שבני קטורה היו בוגרים כאשר אברהם נתן להם מתנות ושלח אותם לארץ בני קדם.
- שלאברהם נולדו נכדים מקטורה לפני מותו: "וְיָקְשָׁן יָלַד, אֶת שְׁבָא וְאֶת דְּדָן; ובְּנֵי דְדָן, הָיו אַּשּׁורִּם ולְּטושִּׁם ולְּאֻמִּים" (ביאור:בראשית כה ג).
- שבני קטורה חיו במחנה עם יצחק, שכן נאמר: "וְלִבְנֵי הַפִּילַגְשִׁים אֲשֶׁר לְאַבְרָהָם, נָתַן אַבְרָהָם מַתָּנֹת; וַיְשַׁלְּחֵם מֵעַל יִצְחָק בְּנוֹ, בְּעוֹדֶנּו חַּי, קֵדְמָה, אֶל אֶרֶץ קֶדֶם" (ביאור:בראשית כה ו).
מכאן ניתן להבין שבני קטורה חיו במחנה יחד עם יצחק, אך כאשר הם בגרו ואברהם התקרב אל מותו, הוא שחרר את יצחק מיתר בניו ושלח אותם מכנען.
מהטקסט עולה השאלה מתי אברהם לקח אליואת קטורה? האפשרויות הן:
- אברהם לקח את קטורה כפילגש לפני ששרה מתה (בניגוד לחוק חמורבי מספר 144), ולכן אברהם לא היה עם שרה במותה בחברון. הפילגש ילדה לו 6 ילדים, ולאברהם היו נכדים ממנה לפני מותו.
- אברהם לקח את קטורה כפילגש אחרי ששרה נפטרה, לפני או אחרי בואה של רבקה. לכן רבקה לא נכנסה להיריון כדי לאפשר לבניו של אברהם מקטורה להתבגר לפני שישלחו אותם (היא כנראה לא רצתה שבני קטורה ישפיעו על ילדיה).
- אברהם לקח את קטורה כפילגש אחרי שרבקה ילדה את עשו ויעקב. עשו ויעקב נולדו כאשר אברהם היה כבן 160 שנה. קשה לקבל אפשרות זו כי אז בני קטורה היו צעירים מדי לשלוח אותם לארץ קדם.
על הנינים של אברהם: "אַשּׁורִּם ולְּטושִּׁם ולְּאֻמִּים" נאמר שהם "הָיוּ", אבל לא שהם כבר נולדו. מכאן שאי-אפשר להסיק שלאברהם היו נינים מקטורה לפני מותו.
וַיֹּסֶף
המילה "וַיֹּסֶף" גם היא לא כל כך עוזרת: האם אברהם 'הוסיף' אישה לחייו בנוסף לשרה, או האם אברהם 'הוסיף' לעצמו פילגש בנוסף להגר אחרי ששרה מתה. בכל אופן, כתוצאה מזה, אברהם הוסיף לעצמו בנים נוספים.
ייתכן שנרמז כאן שמיד לאחר שהעבד הביא אישה נאה מאוד ליצחק בנו, אברהם הבין שתפקידו הסתיים והוא יכול להרשות לעצמו לקחת פילגש חדשה. לכן הפועל "יֹּסֶף" מציין שאברהם 'הוסיף' ושלח את עבדו כדי להביא לו פילגש. בהמשך אברהם שלח את בניו מקטורה לארץ בני קדם, כך שייתכן שמשם אברהם לקח את קטורה.
קטורה היא הגר?
החכמים מעלים את ההשערה שקטורה היא הגר, ואחרי מות שרה אברהם לקח אותה בחזרה.
אולם:
- לא נאמר בכתוב שקטורה היא הגר או שאברהם השיב את הגר אליו. לא נראה שהכתוב היה משמיט את העובדה שהגר היא קטורה אם זו היתה האמת.
- נאמר שקטורה היתה אישה מכובדת ולא שפחה משוחררת. למרות שאברהם שחרר את הגר וכתוצאה מכך היא נעשתה אישה חופשיה, היא לא עלתה לדרגה של אישה אצילה. הגר לא חזרה למצרים כדי לחזור למעמדה הקודם, אלא עברה למדבר פארן והביאה אישה מצרית לישמעאל, ככתוב: "ויֵַּשֶׁב בְּמִדְבַּר פָּארָן; ותִַּקַּח לוֹ אִמּוֹ אִשָּׁה מֵאֶרֶץ מִצְרָיִם" (ביאור:בראשית כא כא).
- ישמעאל נולד כשאברהם היה כבן 86. הגר אמו היתה אז לפחות כבת 20. עכשיו אברהם הוא כבן 140 והגר היא כבת 76. קשה להאמין שבגיל כזה היא תוכל ללדת עוד 6 בנים.
ישמעאל, בכורה של הגר, אינו מופיע ברשימת בניה של קטורה.
לא נאמר שישמעאל התייחס לבני קטורה כאחיו, כמו כן אברהם לא שלח את בני קטורה לישמעאל.
קישורים
פסוק זה באתרים אחרים: הכתר • על התורה • Sefaria • תא שמע • אתנ"כתא • סנונית • שיתופתא • תרגום לאנגלית
דפים בקטגוריה "בראשית כה א"
קטגוריה זו מכילה את 21 הדפים המוצגים להלן, ומכילה בסך־הכול 21 דפים.