ביאור:מתי זה טוב להתפצל

מתוך ויקיטקסט, מאגר הטקסטים החופשי
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
הבהרה:

דף זה הוא במרחב הביאור של ויקיטקסט, ומכיל גם פרשנות וביאורים של משתמשים בני ימינו, שאינם מייצגים בהכרח את הפרשנות המסורתית.




לקראת אירועים ומאבקים חשובים (למשל בחירות...) עולה השאלה - האם עדיף לפעול בכוחות משותפים או דווקא להתפצל?

יש משל ידוע על חבילה של ענפים - כשמנסים לשבור את כל החבילה, זה בלתי אפשרי; אך כשמנסים לשבור כל ענף לבד, מצליחים בקלות לשבור את כולם; לפי משל זה, נראה שהכי טוב לאחד כוחות ולפעול ביחד.

אולם, בתנ"ך מצאנו דוגמאות רבות לאנשים שהחליטו דווקא לפצל את המחנה, למשל:

  • (בראשית לב ח): "ויירא יעקב מאד ויצר לו ויחץ את העם אשר אתו ואת הצאן ואת הבקר והגמלים לשני מחנות . ויאמר אם יבוא עשו אל המחנה האחת והכהו והיה המחנה הנשאר לפליטה"- יעקב פיצל את המחנה ל-2 כדי להגדיל את הסיכוי שמישהו יצליח לברוח.
  • (שופטים ז טז): "ויחץ את שלש מאות האיש שלשה ראשים ויתן שופרות ביד כלם וכדים רקים ולפדים בתוך הכדים"- גדעון פיצל את המחנה ל-3, כנראה כדי שהמדיינים יחשבו שיש לו צבא גדול, או כדי שהם יברחו רק לצד אחד.
  • (שופטים ט לד): "ויקם אבימלך וכל העם אשר עמו לילה ויארבו על שכם ארבעה ראשים"- אבימלך פיצל את המחנה ל-4, אולי כדי לסגור על שכם מכל הכיוונים כדי שאף אחד לא יברח (???).
  • שופטים ט מג: " "ויקח את העם ויחצם לשלשה ראשים ויארב בשדה וירא והנה העם יצא מן העיר ויקם עליהם ויכם" . "ואבימלך וה ראשים אשר עמו פשטו ויעמדו פתח שער העיר ושני ה ראשים פשטו על כל אשר בשדה ויכום" "
  • (שמואל א יא יא): "ויהי ממחרת וישם שאול את העם שלשה ראשים ויבאו בתוך המחנה באשמרת הבקר ויכו את עמון עד חם היום ויהי הנשארים ויפצו ולא נשארו בם שנים יחד"
  • שמואל א יג יז: " "ויצא המשחית ממחנה פלשתים שלשה ראשים הראש אחד יפנה אל דרך עפרה אל ארץ שועל" ..." - הפלשתים חילקו את המשחית לשלושה ראשים כדי לפעול בצורה יעילה יותר בשטח גדול יותר.
  • (איוב א יז): "עוד זה מדבר וזה בא ויאמר כשדים שמו שלשה ראשים ויפשטו על הגמלים ויקחום ואת הנערים הכו לפי חרב ואמלטה רק אני לבדי להגיד לך"

אם כך, יש מספר סיבות שמצדיקות לפצל את הכוחות, ויש לבדוק כל מקרה לגופו.

כמובן, כל זה בהנחה שהכוחות המפוצלים פועלים במקביל, ולא זה נגד זה...

מקורות[עריכה]

על-פי מאמר של אראל שפורסם לראשונה ב אתר הניווט בתנך בתאריך 2005-12-11.

דף זה הוסב אוטומטית מאתר הניווט בתנ"ך. (הקישור המקורי) יתכן שבגלל שגיאה בתוכנת ההסבה נפלו טעויות. אתם מוזמנים לתקן את הטעויות, ולמחוק הודעה זו מהדף.

קיצור דרך: tnk1/kma/qjrim1/pilug