ביאור:מלכים א א ז

מתוך ויקיטקסט, מאגר הטקסטים החופשי
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
הבהרה:

דף זה הוא במרחב הביאור של ויקיטקסט, ומכיל גם פרשנות וביאורים של משתמשים בני ימינו, שאינם מייצגים בהכרח את הפרשנות המסורתית.





מחנה אדוניהו ומחנה שלמה[עריכה]

בימי זקנתו של דוד המלך, התחיל אדוניהו בנו לפעול על-מנת לרשת את כסאו. הפסוקים מתארים את מחנה התומכים שלו, ואת האנשים שלא תמכו בו:

מלכים א א ז: " "וַיִּהְיוּ דְבָרָיו עִם יוֹאָב בֶּן צְרוּיָה וְעִם אֶבְיָתָר הַכֹּהֵן, וַיַּעְזְרוּ אַחֲרֵי אֲדֹנִיָּה. וְצָדוֹק הַכֹּהֵן, וּבְנָיָהוּ בֶן יְהוֹיָדָע, וְנָתָן הַנָּבִיא, וְשִׁמְעִי וְרֵעִי וְהַגִּבּוֹרִים אֲשֶׁר לְדָוִד" ", לֹא" "הָיוּ עִם אֲדֹנִיָּהוּ. וַיִּזְבַּח אֲדֹנִיָּהוּ צֹאן וּבָקָר וּמְרִיא עִם אֶבֶן הַזֹּחֶלֶת אֲשֶׁר אֵצֶל עֵין רֹגֵל, וַיִּקְרָא אֶת כָּל אֶחָיו בְּנֵי הַמֶּלֶךְ, וּלְכָל אַנְשֵׁי יְהוּדָה עַבְדֵי הַמֶּלֶךְ. וְאֶת נָתָן הַנָּבִיא וּבְנָיָהוּ וְאֶת הַגִּבּוֹרִים וְאֶת שְׁלֹמֹה אָחִיו לֹא קָרָא" "

כמו בלוח שחמט, וכמו שקורה לרוב לפני הבחירות במדינת ישראל, המנהיגים הפוליטיים החשובים מתחלקים בין שתי המפלגות הגדולות בצורה סימטרית למדי:

 

מקור

  תומכי אדוניה

 מתנגדי אדוניה

מפקד צבאי

שמואל ב כ  כג: "וְיוֹאָב אֶל כָּל הַצָּבָא יִשְׂרָאֵל, וּבְנָיָה בֶּן יְהוֹיָדָע עַל הכר[ת]י וְעַל הַפְּלֵתִי".

"יואב בן צרויה" - שר הצבא של כל ישראל.

"בניהו בן יהוידע" - מפקד יחידת הלוחמים הזרים "הכרתי והפלתי".

כהן

שמואל ב כ  כה: " " ושיא סֹפֵר, וְצָדוֹק וְאֶבְיָתָר כֹּהֲנִים" ".

"אביתר" - הכהן שברח מנוב והצטרף לדוד כשברח משאול (שמואל א כב כ).

"צדוק" - כהן שהתמנה לראשונה לצדו של אביתר לאחר שדוד עלה לשלטון שמואל ב ח יז.

נאמני דוד

(שמואל ב כג ח): "אֵלֶּה שְׁמוֹת הַגִּבֹּרִים אֲשֶׁר לְדָוִד... כל שלשים ושבעה".

"אנשי יהודה עבדי המלך" -בני שבט יהודה הנושאים משרות ממלכתיות.

"שמעי ורעי והגיבורים אשר לדוד" - קבוצה של 37 איש שהוכיחו את גבורתם במלחמות של דוד.

משפחת דוד

"בני המלך" - אחיו הצעירים של אדוניהו (ראו עץ משפחה למטה).

"שלמה" - בנה של בת-שבע, אשתו האהובה של דוד.

  נביא

 

"נתן" - הנביא שהוכיח את דוד על חטא בת-שבע, ושנתן לשלמה את השם "ידידיה".

בני המלך[עריכה]

לדוד היו נשים רבות ובנים רבים :

האישה:

"מיכל

בת שאול

"

"אחינועם

היזרעאלית"

"אביגיל

אשת נבל

הכרמלי"

"מעכה

בת תלמי

מלך גשור"

" חגית"

"אביטל"

"עגלה

אשת דוד"

"בת שבע"

"פילגשים"

הבנים

(שמואל ב ג ב,

שמואל ב ה יד,

דברי הימים א ג ה):

-

"אמנון"

" כלאב"

"אבשלום" "

תמר

"

" אדוניה"

"שפטיה"

" יתרעם"

"שלמה"

"שמוע"

"שובב"

"נתן"

"יבחר

אלישוע

נפג

יפיע

אלישמע

אלידע

אליפלט

נגה

ירימות "

לכאורה, כל אחד מן האחים הוא מועמד פוטנציאלי למלוכה. אם כך, מדוע תמכו כל האחים באדוניהו?

נראה שבת-שבע היתה אשתו האהובה ביותר של דוד. בעוד שכל הנשים ילדו לו בן אחד, בת-שבע ילדה לו ארבעה בנים. ייתכן שכל שאר הנשים והבנים הרגישו מעט מקופחים, הם הרגישו ששלמה - בנה של בת-שבע - הוא המועמד המועדף, ולכן התאחדו כולם סביב המועמד בעל הסיכוי הגדול ביותר למלוכה מלבד שלמה, כדי ליצור "גוש חוסם" נגד מחנה שלמה.

ומדוע דווקא אדוניהו, מה קרה לשלושת האחים הגדולים יותר?

  • אמנון - אנס את תמר ונרצח על-ידי אבשלום;
  • אבשלום - מרד בדוד ונהרג;
  • כלאב - לא נזכר ולא נשמע בשום מקום; יש מסבירים שמת, ויש מסבירים שהעדיף לפרוש מהמרוץ ולהקדיש את חייו לעניינים רוחניים.

יואב מול בניהו[עריכה]

יואב היה שר הצבא הותיק והנכבד. מדוע תמך באדוניה?

1. " "לפי שהיה יודע שבלבו של דוד עליו על שהרג את אבנר ועמשא ואבשלום, וסופו שיצוה את בנו המולך תחתיו עליו; לפיכך היה רוצה שימלוך זה על ידו, ויאהבנו" " (רש"י, ודומה לזה פירשו אברבנאל ומלבי"ם) . ליואב אכן היתה סיבה לחשוש, שהרי כמה שנים לפני כן, בעקבות הריגת אבשלום, אמר דוד, (שמואל ב יט יד): "וְלַעֲמָשָׂא תֹּמְרוּ 'הֲלוֹא עַצְמִי וּבְשָׂרִי אָתָּה, כֹּה יַעֲשֶׂה לִּי אֱלֹהִים וְכֹה יוֹסִיף אִם לֹא שַׂר צָבָא תִּהְיֶה לְפָנַי כָּל הַיָּמִים תַּחַת יוֹאָב'"

2." "יואב היה מלא חששות מפני בת-שבע ובנה שלמה, לפי שידיו מגואלות בדם אוריה החתי, בעלה הראשון של בת-שבע" " (מ' גרסיאל, מלכות דוד - מחקרים בהיסטוריה ועיונים בהיסטוגרפיה ת"א, ‎1975, עמ' ‎162-161 ) .

3-4. " "פייגן (פייגין, מסתרי העבר, עמ' ‎79, וראה גם: א' בורשטיין, מחביוני העבר - מחקרים בתולדות ישראל ותרבותו, רמת-גן תשכ"ה, עמ' ‎20-19.) מסביר את הצטרפותו של יואב בשאיפה של אדוניהו להחזיר את כוח ההשפעה וההגמוניה הבלעדית של שבט יהודה, "שכן הוא מבקש להשיב לחברון (עיר הולדתו) את כבודה, להשיב את הכהן הזקן על כנו, שהמפקד יהיה רק יואב הזקן, שמקורביו הגיבורים יהיו רק בני יהודה"... לזאת יש להוסיף, שייתכן שיואב העריך שאדוניהו ימלוך מכוח היותו המבוגר שבאחים." " ( חיים נבון ) .

בניהו היה גם הוא מפקד צבאי ותיק, אחד מגיבורי דוד (שמ"ב כג), ומפקד יחידת הכרתי והפלתי. מדוע לא תמך באדוניהו?

1. אילו היה מדובר בפוליטיקה של ימינו, היה אפשר להגיד שהוא שאף להחליף את יואב בתפקיד שר הצבא, ולכן העדיף לתמוך במועמד השני - שלמה; ואכן, לאחר ששלמה עלה לשלטון, הוא מינה את בניהו לשר צבא תחת יואב (מלכים א ב לה).

2. וייתכן שבניהו היה מקורב יותר לדוד, וידע שדוד מעדיף את שלמה: " "כי ידעו שדעת דוד להמליך את שלמה, והיה זה אצלם מרד למרות רצון דוד מלכם" " (מלבי"ם) .

3. וייתכן גם ש" "דוד טיפח את בניהו מתוך כוונה ברורה למעט בכוחו של יואב. דוד חיזק את מעמדו של בניהו בהתמדה, ואף מסר לידיו את הפיקוד על יחידת משמר המלך - הכרתי והפלתי." " ( חיים נבון ע"פגרסיאל, מלכות דוד, עמ' ‎182) .

אביתר מול צדוק[עריכה]

אביתר היה כהן ותיק שהצטרף לדוד לאחר שמשפחתו נרצחה בנוב. מדוע תמך באדוניה?

1. " "ועם אביתר הכהן - שנסתלק מן הכהונה משברח דוד מירושלים מפני אבשלום, ששאל באורים ותומים ולא עלתה לו, שנאמר (שמואל ב טו כד) ויעל אביתר; והיה מבני בניו של עלי, וידע שלא ישמש בימי שלמה, שהרי נאמר לעלי (שמואל א ב לה) והקימותי לי כהן נאמן והתהלך לפני משיחי; והיה חפץ שיעמוד זה על ידו" " ( רש"י ) .

2. " "אביתר הכהן היה שריד למשפחת כוהני נוב שהושמדה בידי שאול, ולכן קשר את גורלו עם דוד בגדוד. בהצטרפותו לאדוניהו יש לראות צעד ברור של התנגדות לחוגי בנימין שתמכו בשלמה, שכן עדיין שמורה הייתה בלבו טינה לשבט בנימין על הטבח האכזר שעשה שאול במשפחתו. השערה זו מתיישבת יפה עם צעדו של שלמה לאחר עלייתו על כס המלוכה, בהגלותו את אביתר לענתות אשר בארץ בנימין (ראה להלן)." " ( חיים נבון ) .

צדוק היה כהן צעיר יותר, שהתמנה לצד אביתר לאחר שדוד עלה לשלטון. מדוע לא תמך באדוניה?

1. אילו היה מדובר בפוליטיקה של ימינו, היה אפשר להגיד שהוא שאף להחליף את אביתר בתפקיד הכהן הראשי, העדיף לתמוך במועמד השני - שלמה; ואכן, לאחר ששלמה עלה לשלטון, צדוק היה הכהן היחיד (מלכים א ב לה).

2. וייתכן שצדוק היה מקורב יותר לדוד, וידע שדוד מעדיף את שלמה: " "כי ידעו שדעת דוד להמליך את שלמה, והיה זה אצלם מרד למרות רצון דוד מלכם" " (מלבי"ם) .

3. " "על-פי עדות הכתוב: "ואת צדוק הכהן ואחיו הכהנים לפני משכן ה' בבמה אשר בגבעון" (דה"א טז לט), צדוק ממונה על הבמה אשר בגבעון, אותה במה שבנה שאול במטרה להרגיע את הרוחות לאחר שהחריב את נוב והרג את כהניה. אנו מניחים, שמינויו של צדוק בא לו בשל מעמדו בקרב שבטי הצפון. מתוך כך מובנת המחווה לשבט הצפון בהבאתו של צדוק לירושלים, וכן בצירופו של זה ליד אביתר כשר על-ידי דוד. את תמיכתו בשלמה אפשר להסביר בשתיים: א. גם שבטי הצפון תמכו בשלמה; ב. מסיבתו הפרטית והיא יריבותו עם אביתר הכהן על תפקיד הכהונה." " ( חיים נבון ) .

אנשי יהודה עבדי המלך מול שמעי ורעי וגיבורי דוד[עריכה]

אנשי יהודה עבדי המלך" "מזוהים, בדרך כלל, כבני שבט יהודה הנושאים משרות ממלכתיות. הם שאפו כנראה לחדש את ההגמוניה של שבט יהודה לנטוש את הגישה העל-שבטית של דוד, ולחדש את המלוכה דווקא בחברון כעיר בירה. זהות אינטרסים זו בינם ובין אדוניהו הביאה לידי הצטרפותם אליו." " (חיים נבון) .

שמעי ורעי - " "ושמעי" - אולי הוא שמעי בן גרא, "ורעי" - יתכן שהוא חושי הארכי הנקרא ריע המלך" " ( מצודות ) .

" "מהצמידות ל"גבורים אשר לדוד" נוכל להסיק שהמדובר היא במפקד היחידה הזאת, כמו: "ובניהו בן יהוידע והכרתי והפלתי" (מל"א א לח מד). יש המוצאים סימוכין לכך, שכאשר חוזר המספר למנות את תומכי שלמה, שלא הוזמנו לחגיגת אדוניהו, שוב אין בא זכרו של שמעי, כיוון שהוא כלול כמסתבר בגיבורים, וכן יש לראות בשם שמעי ורעי שם אחד". תרגום השבעים גורס: רעי=ראשי, ולכן יש לקרוא: ושמעי וראשי הגיבורים אשר לדוד; או: ושמעי ראש הגיבורים אשר לדוד. שמעי הוא אפוא ראש יחידת הגיבורים אשר לדוד, והוא מונה על-ידי שלמה לנציב בארץ בנימין" (מל"א ד יח)" " (חיים נבון) .

והגיבורים אשר לדוד - " "רשימת הגיבורים אשר לדוד מצויה בכתובים בשני מקומות: שמואל ב כג ח-לט; דברי הימים א יא יא-מא. אחדים מן החוקרים סוברים, כי גרעינה של יחידה זו נתגבש בתקופת נדודי דוד בברחו מפני שאול. גודלה התאים להיקף הכוחות הצבאיים שעמדו לרשות דוד באותה תקופה. היחידה התפתחה ולשורותיה נוספים עוד גיבורים, והם הרשומים בדה"א (סוף פרק יא ופרק יב). יחידה זו לקחה חלק פעיל במשימות שונות, כגון: הגנה על דוד בברחו מפני אבשלום (שמ"ב טז ו), דיכוי מרד שבע בן בכרי (שמ"א כ ז), וכן בתמיכה בשלמה לכס המלוכה. מתוך המקורות המקראיים עולה לגבי יחידה זו, כי היא: א. כללה לוחמים מצטיינים; ב. נטלה חלק פעיל במשמר המלך ובדיכוי מרידות; ג. שוכנה בזמן שלום בירושלים. כל אלה הקנו לה כושר פעולה במאבק שבין שלמה ואדוניהו." " (חיים נבון) .

נתן הנביא[עריכה]

" "ונתן הנביא - שנבא לדוד ששלמה ימלוך, כמו שנאמר בדברי הימים (א כב ט) ושלמה יהיה שמו" " ( רש"י )

" "לדעתנו, את תמיכת נתן בשלמה יש לראות כהמשכה של תמיכה מוסרית רצופה. נתן הוא שהוכיח את דוד על פרשת בת-שבע ומות אוריה, והוא שנתן את השם ידידיה לשלמה בדבר ה' (שמ"ב יב כה). בתמיכתו בשלמה, על-ידי הופעתו לפני דוד ובקשתו ממנו להצהיר פומבית בדבר היורש אותו, ממשיך נתן הנביא בקו המוסרי העקיב שהחל בו מאז מעשה דוד ובת-שבע" " (חיים נבון) .

מאמרים נוספים - באדיבות גוגל[עריכה]

  • "המקום אשר יבחר ה' אלהיך לשכן שמו שם" לאורך הדורות : כחלק מטקס ה"התמלכות", הוא גם הקריב קרבנות (מלכים א א ה-י): " ויהיו דבריו עם יואב בן צרויה ועם אביתר הכוהן; ויעזרו אחרי אדונייה. וצדוק הכוהן ובניהו בן יהוידע ... ( cache )
  • ביאור:המקום אשר יבחר ה' אלהיך לשכן שמו שם לאורך הדורות ג€“ ויקיטקסט : 14 אוגוסט 2009 ... כחלק מטקס ה"התמלכות", הוא גם הקריב קרבנות (מלכים א א ה-י): " ויהיו דבריו עם יואב בן צרויה ועם אביתר הכוהן; ויעזרו אחרי אדונייה. ... ( cache )
  • more "ויהיו דבריו עם יואב " :
  • הסיפור המלא - מקבילות מקראיות - אדניהו ושלמה : ויהיו דבריו עם יואב בן צרויה ועם אביתר הכהן ויעזרו אחרי אדניה: (ז). וצדוק הכהן ובניהו בן יהוידע ונתן הנביא ושמעי ורעי והגבורים אשר לדוד לא היו עם אדניהו: ... ( cache )
  • השימוש בסמכויות המלך בהנהגת דוד : "והיו דבריו עם יואב בן צרויה ועם אביתר הכהן ויעזרו אחרי אדניה" (מלכ"א א', ז). שמעי, אומר דוד, "קללני קללה נמרצת" (מלכ"א ב', ב). חז"ל דרשו שטענות רבות היו ... ( cache )
  • רעי : מלכים א א ח: וצדוק הכהן ובניהו בן יהוידע ונתן הכהן ושמעי ורעי והגבורים אשר לדוד לא היו עם אדניהו. קבוצת-אב: צאצאים של יעקב הקשורים לפקידי דוד ... ( cache )
  • קטיף.נט:: העברת מלכות בירושה (הפטרת פרשת ויחי) : רשימת האישים שהיו נאמנים לשלמה ולא הלכו אחרי אדוניה הם: "צדוק הכהן ובניהו בן יהוידע ונתן הנביא ושמעי ורעי והגבורים אשר לדוד" (מלכים א א, ח). ... ( cache )
  • דוד : זכיתי לתמיכה מלאה של אנשי החצר הנכבדים- "צדוק הכהן ובניהו בן יהוידע ונתן הנביא ושמעי ורעי הגיבורים אשר לדוד". אדוניה-. אני אדוניה בנו הרביעי של דוד, ... ( cache )
  • קטגוריה:הפטרת חיי שרה ג€“ ויקיטקסט : 31 יולי 2007 ... וצדוק הכהן ובניהו בן יהוידע ונתן הנביא ושמעי ורעי והגבורים אשר לדוד לא היו עם אדניהו. ויזבח אדניהו צאן ובקר ומריא עם אבן הזחלת אשר אצל עין ... ( cache )
  • מלכים א א - מאגר ספרות הקודש : ט וַיִּזְבַּח אֲדֹנִיָּהוּ צֹאן וּבָקָר וּמְרִיא עִם אֶבֶן הַזֹּחֶלֶת אֲשֶׁר-אֵצֶל עֵין רֹגֵל וַיִּקְרָא ... ( cache )
  • מלכים א - www.yeshua.co.il - תנ"ך : 9 וַיִּזְבַּח אֲדֹנִיָּהוּ, צֹאן וּבָקָר וּמְרִיא, עִם אֶבֶן הַזֹּחֶלֶת, אֲשֶׁר־אֵצֶל עֵין רֹגֵל; וַיִּקְרָא, ... ( cache )
  • פרשת חיי שרה - רבקה ועבד אברהם + הפטרה - גיליונות נחמה ליבוביץ : " וַיִּזְבַּח אֲדֹנִיָּהוּ צֹאן וּבָקָר וּמְרִיא עִם אֶבֶן הַזֹּחֶלֶת אֲשֶׁר אֵצֶל עֵין רֹגֵל וַיִּקְרָא אֶת כָּל ... ( cache )
  • ֳ₪ֳ¹ֳ©ֳ²ֳ¥ֳ¸ ֳ°ֳ©ֳ÷ֳ¯ ֳ¡-ֳ±ֳ©ֳ¥ֳ¯ ֳ₪'ֳ÷ֳ¹ֳ±"ֳ  : וַיִּזְבַּח אֲדֹנִיָּהוּ צֹאן וּבָקָר וּמְרִיא עִם אֶבֶן הַזֹּחֶלֶת אֲשֶׁר אֵצֶל עֵין רֹגֵל וַיִּקְרָא אֶת כָּל ... ( cache )
  • ספר מלכים : ט וַיִּזְבַּח אֲדֹנִיָּהוּ, צֹאן וּבָקָר וּמְרִיא, עִם אֶבֶן הַזֹּחֶלֶת, אֲשֶׁר-אֵצֶל עֵין רֹגֵל; וַיִּקְרָא, ... ( cache )
  • דף קשר 1121 - גוגל / שמעוני גרטי : " ויזבח אדניהו צאן ובקר ומריא עם אבן הזחלת אשר אצל עין רגל..." (מלכים א א,ט). רגלים לכך שעין רוגל שימש כמקור מים חשוב, ממנו משכו מים להשקאת שדות באיזור. ... ( cache )
  • סרטון מס' 1: גדעון : מלכים א א ט: וַיִּזְבַּח אֲדֹנִיָּהוּ צֹאן וּבָקָר וּמְרִיא עִם אֶבֶן הַזֹּחֶלֶת אֲשֶׁר-אֵצֶל עֵין רֹגֵל וַיִּקְרָא ... ( cache )
  • פרק חמישי: עיצוב הזמן: משך הזמן : המספר מודיע לנו תחילה מי תמך באדניהו ומי לא, ואחר-כך הוא ממשיך: ויזבח אדניהו צאן ובקר ומריא... המספר מסיים את הודעתו ברשימה של האישים, שהוזמנו להשתתף בטקס ... ( cache )
  • הכעס בלב כסילים ינוח : כתיב הכא ויזבח אדניהו צאן ובקר ומריא עם אבן הזחלת, וכתיב התם עם חמת זחלי עפר". גם בזוהר (בלק ר"ה) מביא שמחלוקת מביאה נגעים על בעליה. ... ( cache )
  • העניינים החשובים במלכים א': : ... וְהַגִּבּוֹרִים אֲשֶׁר לְדָוִד לֹא הָיוּ עִם אֲדֹנִיָּהוּ: (ט) וַיִּזְבַּח אֲדֹנִיָּהוּ צֹאן וּבָקָר וּמְרִיא. ...
  • יום הזכרון לרצח רבין : כתיב הכא (מלכים א' א') ויזבח אדניהו צאן ובקר ומריא עם אבן הזחלת, וכתיב התם (דברים ל"ב) עם חמת זחלי עפר. אמר רב חסדא: כל החולק על רבו כחולק על השכינה, ... ( cache )
  • more "ויזבח אדניהו צאן ובקר " :
  • הספקת המים ומפעלי מים ימי בית ראשון : צאן ובקר ומריא עם אבן הזחלת אשר אצל עין רגל. ('. פסוק ט.). לעומתו ממליכים צדוק.,. נתן ובניהו בן יהוידע את לשמה בגיחון. העובדה שאדוניהו שמע ... ( cache )
  • more "ומריא עם אבן הזחלת " :
  • אנציקלופדיה יהודית דעת - עין רוגל; : בעין רוגל המתינו יהונתן ואחימעץ לקבל ידיעות מחושי הארכי על תכנית המלחמה של אבשלום למען העבירן לדוד (שמואל ב יז, יז), ועם אבן הזוחלת אשר אצל עין רגל זבח ... ( cache )
  • ביאור:בבלי סנהדרין דף קי ג€“ ויקיטקסט : 8 יוני 2009 ... כתיב הכא (מלכים א א ט) ויזבח אדוניהו צאן ובקר ומריא עם אבן הזוחלת [ אשר אצל עין רגל ויקרא את כל אחיו בני המלך ולכל אנשי יהודה עבדי המלך] ... ( cache )
  • עין רוגל ג€“ ויקיפדיה : "ויזבח אדוניהו צאן ובקר ומריא עם אבן הזוחלת אשר אצל עין רוגל ויקרא את כל אחיו בני המלך ולכל אנשי יהודה עבדי המלך..." (מלכים א א, ט) ... ( cache )
  • מעלות בס"ד קהלת ג',ח' עריכה ע"י צוות מורי המקצוע בבית הספר... : על מי נאמר "ויזבח שור ומריא וצאן לרוב ויקרא את כל אחיו בני המלך.. ואת נתן הנביא ובניהו ואת הגיבורים ואת שלמה אחיו לא קרא "{9-10} תשובה: זה נאמר על אדוניהו ...
  • סנהדרין פרק אחד עשר פרק חלק : כתיב הכא (מלכים א א,ט) ויזבח אדוניהו צאן ובקר ומריא עם אבן הזוחלת [אשר אצל עין רגל ויקרא את כל אחיו בני המלך ולכל אנשי יהודה עבדי המלך] וכתיב התם (דברים לב ...
  • מלכים א' פרק א' : כל אנשי יהודה עבדי המלך ג€“ כל בעלי המשרות הבכירות שבממלכת דוד. ... נתן ובת שבע לא הזכירו את העובדה ש" אנשי יהודה עבדי המלך " השתתפו בהמלכת אדוניה, ... ( cache )
  • שיעורים בספר מלכים א' פרק א : שחט צאן ובקר ומריא ג€“ בהמה מפוטמת ומשובחת (ש"ב ו יג; יש' א יא; עמ' ה כב), וערך משתה לאוהביו, והזמין את כל אחיו בני המלך וכל אנשי יהודה עבדי המלך , מלבד שלמה. ... ( cache )
  • מלכים א' א': עליית שלמה למלוכה : אנשי יהודה עבדי המלך באדוניה(פס' 9). על פי דברי אדוניה במל"א ב' 15: 'ועלי שמו ... בני המלך באו לזבח וכן כל אנשי יהודה עבדי המלך . זו תמיכה מרשימה ביותר. ... ( cache )
  • אדוניה ג€“ ויקיפדיה : ... הכוהנית הוותיקה בהנהגת אביתר הכהן, ציפה להכתרתו בטקס בו נכחו על פי הכתוב "כל אחיו בני המלך" ו-"כל אנשי יהודה עבדי המלך " (מל"א א' 9), קרי כל נכבדי העם. ... ( cache )
  • מתכונת בתנ"ך תש"ע : לפי פסוק יט, בת שבע משמיטה חלק מרשימת המוזמנים להמלכת אדוניה ("ולכל אנשי יהודה עבדי המלך ..."- פסוק יט), בכך היא מצניעה את התמיכה של העם באדוניה, ... ( cache )
  • more "אנשי יהודה עבדי המלך " :
  • נאום התבוסה של יהונתן בן אביתר : וישלח איתו המלך את צדוק הכוהן ואת נתן הנביא ובניהו בן יהוידע והכרתי והפלתי" - הוא הומלך ע"פ הדין - בהסכמת הכוהן, הנביא וחלק גדול מהצבא;; "וירכיבו אותו על ... ( cache )
  • מלכים : א א,י ואת-נתן הנביא ובניהו ואת-הגיבורים, ואת-שלמה אחיו--לא קרא. .... א א,מד וישלח איתו-המלך את-צדוק הכוהן ואת-נתן הנביא, ובניהו בן-יהוידע, והכרתי, והפלתי; ...
  • מלכים א' פרק א' : "ואת נתן הנביא ובניהו ואת הגיבורים ואת שלמה אחיו לא קרא ". ו' הניגוד ג€“ מבליטה את מי לא הזמין אדוניהו. נתן הנביא מוזכר ראשון כיוון שבהמשך הוא תופס תפקיד מרכזי ... ( cache )


מקורות[עריכה]

על-פי מאמר של אראל שפורסם לראשונה ב אתר הניווט בתנך בתאריך 2010-06-18.


הקטגוריות נמצאות ב: ביאור:מחנה אדוניהו ומחנה שלמה

דף זה הוסב אוטומטית מאתר הניווט בתנ"ך. (הקישור המקורי) יתכן שבגלל שגיאה בתוכנת ההסבה נפלו טעויות. אתם מוזמנים לתקן את הטעויות, ולמחוק הודעה זו מהדף.

קיצור דרך: tnk1/nvir/mlkima/ma-01-0710