ביאור:בראשית כד סד

מתוך ויקיטקסט, מאגר הטקסטים החופשי
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

בראשית כד סד: "וַתִּשָּׂא רִבְקָה אֶת עֵינֶיהָ וַתֵּרֶא אֶת יִצְחָק וַתִּפֹּל מֵעַל הַגָּמָל."



בהמשך דף זה מופיעים ביאורים ופרשנויות של עורכי ויקיטקסט, שאינם בהכרח מייצגים את הפרשנות המסורתית.
ביאורים מסורתיים לטקסט ניתן למצוא בקטגוריה:בראשית כד סד.

וַתִּפֹּל מֵעַל הַגָּמָל[עריכה]

סדר הפסוקים אינו סביר. קשה לקבל שרבקה ראתה איש חשוב שלקראתו השיירה שינתה כיוון, גלשה מהגמל, ורק אחר כך שאלה: "מִי הָאִישׁ הַלָּזֶה הַהֹלֵךְ בַּשָּׂדֶה לִקְרָאתֵנו"ּ (ביאור:בראשית כד סה).

וַתִּשָּׂא רִבְקָה אֶת עֵינֶיהָ וַתֵּרֶא[עריכה]

למרות שכבר היה ערב ורבקה ככל הנראה כבר רכבה על הגמל מספר רב של שעות - הרי ידוע שהעבד יצא לדרך מוקדם מדי בוקר, ככתוב: "ויַָּקומּוּ בַבֹּקֶר, ויַֹּאמֶר שַׁלְּחֻנִי לַאדֹנִי" (ביאור:בראשית כד נד) - היא לא נרדמה על אוניית המדבר (גמל), אלא נשארה ערה והסתכלה מסביב.
כנראה גם רבקה היתה סקרנית לראות את בעלה לעתיד.

וַתֵּרֶא אֶת יִצְחָק[עריכה]

רבקה ראתה איש הולך ואינו עובד. היא הבינה שהוא חשוב, וחופשי לעשות כרצונו.

רבקה כמובן לא ידעה מי האיש, ולכן היא שאלה: "מִי הָאִישׁ הַלָּזֶה הַהֹלֵךְ בַּשָּׂדֶה לִקְרָאתֵנו"ּ (ביאור:בראשית כד סה). אולם אחרי המסע הארוך שבו הם כבר עברו את צפון כנען ומרכזה, רבקה הבינה שהם מאוד קרובים לנגב ושבקרוב מאוד היא תפגוש את בעלה המיועד. היא גם הניחה שיצחק יהיה סקרן לראותה, וככל הנראה יחכה לשיירה.

וַתִּפֹּל מֵעַל הַגָּמָל[עריכה]

'נפל' – ירידה מהירה, איבד את אחיזתו וצלל לעבר הקרקע; מעד ונחבט בקרקע.

אולם, 'נפל' גם משמעו: ירד, רכן, התכווץ, שקע, נטה מטה - 'נפלו פניו' לא אומר שהפנים פגעו ברצפה.
גמל הוא בהמה גבוהה מאוד, במיוחד אם יושבים על אוכף המוצב בראש הדבשת. כדי לעלות ולרדת מהגמל מבריכים את הגמל על בטנו, אך גם אז הגמל עדיין גבוה מאוד וצריך עזרה כדי לרדת ממנו. מנפילה מגמל, על אדמת סלעים יבשה בנגב, אפשר בקלות להיפצע ולשבור רגל אחת או שנים. מאוד לא סביר שרבקה תקפוץ מהגמל ותיפול לקרקע אלא אם היא מאוד מתרגשת. סביר שהיא התכופפה, וגלשה מהגמל לקרקע. ייתכן שהיא השתמשה בצעיף, כרצועה מלופפת על המושב שלה, וזה עזר לה לרדת.

בשלב זה רבקה לא ידעה שהאיש הוא חתנה, ולבטח היא לא תקפוץ מהגמל בכל פעם שהיא רואה איש בכנען שהלך לקראתם בשדות. לא נאמר שהעבד עצר את הגמל, ולא נאמר שרבקה כיוונה את הגמל. כלומר, העבד או אנשיו הובילו את הגמל. העבד היה קרוב לרבקה ושמר עליה, וכך היא היתה יכולה לשאול אותו בלי לצעוק למרחק בחוסר כבוד. אין ספק שהעבד לא היה מרשה לרבקה לפול מהגמל ולסכן את כל המסע ואת הנערה שאלוהים בחר עבור יצחק.

רש"י והרמב"ן מסבירים שרבקה רק נטתה על הגמל ולא ממש נפלה.
ניתן להבין שרבקה נטתה מטה, ככל הנראה כדי להסתיר את עצמה או להתכופף כדי לשאול את העבד שהלך לידה: "מִי הָאִישׁ"?

למה ירדה רבקה מהגמל?[עריכה]

רבקה הבינה שהאיש הבא לקראתם יש לו עניין בהם, וסביר שהוא האיש המיועד לה.

  • רבקה באה עם נערותיה. היתה אפשרות שיצחק יחשוב שהעבד הביא לו מספר כלות לבחירה, כפי שנעשה למלך אחשורוש, ככתוב: "יְבַקְשׁוּ לַמֶּלֶךְ נְעָרוֹת בְּתוּלוֹת, טוֹבוֹת מַרְאֶה ... וְהַנַּעֲרָה אֲשֶׁר תִּיטַב בְּעֵינֵי הַמֶּלֶךְ, תִּמְלֹךְ" (ביאור:אסתר ב ב,ד)
  • רבקה רצתה לסמן מי היא הכלה המכובדת. במידה והיא היתה נשארת על הגמל יחד עם נערותיה, היתה אפשרות שהאיש לא ידע מי היא הכלה ויפנה לנערה אחרת, שהוא יבחר, כאילו שהיא הכלה, ותווצר בעיה.
  • רבקה ידעה שהנערות לא ירדו מהגמל ללא בקשת רשות. היא הראתה את עצמאותה גם לעבד וגם לאיש. רבקה קבעה עובדה: שהיא תעשה כרצונה, לכול חיי הנשואין שלה.
  • רבקה לא רצתה להסתכל מטה על אדונה. היא ירדה במהירות כדי שתוכל להיות לפניו ולתת לו כבוד מעליה.
  • רבקה רצתה לראות את האיש מקרוב, ובצורה הרגילה, ולראות את תגובותיו למראה גופה.
  • רבקה התכוונה לכסות את פניה, וכאשר היא על הגמל, ורק פניה מכוסות, תהיה בעיה לאיש המסתכל על פני כל הנערות החשופות.