ביאור:בראשית מח ז

מתוך ויקיטקסט, מאגר הטקסטים החופשי

בראשית מח ז: "וַאֲנִי בְּבֹאִי מִפַּדָּן מֵתָה עָלַי רָחֵל בְּאֶרֶץ כְּנַעַן בַּדֶּרֶךְ בְּעוֹד כִּבְרַת אֶרֶץ לָבֹא אֶפְרָתָה וָאֶקְבְּרֶהָ שָּׁם בְּדֶרֶךְ אֶפְרָת הִוא בֵּית לָחֶם."



בהמשך דף זה מופיעים ביאורים ופרשנויות של עורכי ויקיטקסט, שאינם בהכרח מייצגים את הפרשנות המסורתית.
ביאורים מסורתיים לטקסט ניתן למצוא בקטגוריה:בראשית מח ז.

יעקב מאמץ את בני יוסף[עריכה]

יעקב מסביר:

  1. ראיתי את אלוהים והוא ברך אותי.
  2. שזרעי יהיו רבים, והוא נתן לי ולזרעי את ארץ כנען לאחוזת עולם.
  3. ועכשו, שני הילדים שנולדו לך במצרים, לפני שבאתי, יהיו ילדי המאומצים, והם יהיו כמו שני בכורי לאה "רְאוּבֵן וְשִׁמְעוֹן". כלומר אפרים (הצעיר) הוא בכורי שלי, ומנשה הוא השני שלי, ביחד עם (או מעל - ראה גימטריה (ביאור:בראשית מח ה)) ראובן ושמעון.
  4. שני בניך יהפכו לראשי משפחות בבני ישראל והם יקבלו נחלה כאשר ארץ כנען תחולק לשבטים. נחלתו של יוסף בטלה אולם חלקם של האחים נגרע כדי לתת מקום ליורש נוסף. בהמשך אפרים קיבל את נחלת אפרים שבה היתה קבורה אימו. ראובן, גד וחצי מנשה ויתרו על חלקם בארץ כנען, ולוי לא קיבלו נחלה אלה שרתו את העם בכל מקום, וכך הבעיה נפתרה (יהושע א).
  5. בנים נוספים שיוולדו לך לא יזכו להיות שבט אלא יצטרפו לשני בניך הראשונים.
  6. יעקב רומז מה הנחלה שהוא מיעד לאפרים - "מֵתָה עָלַי רָחֵל ... בְּעוֹד כִּבְרַת אֶרֶץ לָבֹא אֶפְרָתָה וָאֶקְבְּרֶהָ שָּׁם".

וָאֶקְבְּרֶהָ שָּׁם בְּדֶרֶךְ אֶפְרָת[עריכה]

ליעקב היה חשוב להקבר במערת המכפלה, ואת לאה הוא קבר במערת המכפלה. יעקב מציין את העובדה שהוא קבר את רחל בדרך אפרת, לבדה, ולא מציין שהיא לא קבורה במערת המכפלה.

לא ברור אם יעקב מתנצל שהוא עשה זאת, או שהוא גאה שרחל תהיה בנחלתם של שבט אפרים ובנימין, יורשיה של רחל.

מדוע הוסיף יעקב את המידע הזה?[עריכה]

לאחר שיעקב אימץ את בני יוסף כבניו, וקבע שכל אחד מהם יקים שבט שינחל עם בני ישראל, לפתע יעקב משנה נושא ומדבר על רחל ומותה "בְּדֶרֶךְ אֶפְרָת הִוא בֵּית לָחֶם"?

ניתן להבין שיעקב מתרץ את החלטתו לאמץ את בני יוסף כבניו, במידה ושאר הבנים יתלוננו.

יעקב כאילו מודיע:

  • יוסף הוא בנה הבכור של האישה האהובה, ולכן הוא יהיה היורש הראשי שלי.
  • כיוון שרחל מתה בצעירותה, נמנע ממנה להביא עוד ילדים. כך לשמה של רחל יהיו ארבע בנים: יוסף, בנימין, אפרים, ומנשה, כנגד ארבעת בנים הבכורים של לאה: ראובן, שמעון, לוי, ויהודה.