תרבות חופשית

מתוך ויקיטקסט, מאגר הטקסטים החופשי
  • המקור - הספר מאת: לורנס לסיג, קיים בגרסה אנגלית בלבד.
  • גרסה מקוצרת למניפסט תרבות חופשית מתוך אתר ארגון סטודנטים בינלאומי למען תרבות חופשית.

מניפסט לתרבות חופשית[עריכה]

המטרה של התנועה לתרבות פתוחה היא לבנות מבנה חברתי ותרבותי של מעורבות מהשורש כלפי מעלה, במקום מבנה סגור וקנייני אשר מוכתב מלמעלה.

אנו מאמינים שתרבות היא עניין דו-צדדי, התלוי בהשתתפות ולא רק בצריכה. לא נסכים לעמוד בקצה של צינור חד כיווני להעברת מסרים ולא נעסוק בקניית חפצים עד הפיכתנו לאחת מהדמויות בסדרה "חברים". בעזרת האינטרנט ושיפורים טכנולוגיים נוספים, קיימת טכנולוגיה מספקת לפיתוח פרדיגמה חדשה של יצירה, אשר בה כל אחד יכול להיות אמן וכל אחת יכולה להצליח, לא על סמך הקשרים שלהם בתעשייה אלא על סמך הכישורים שלהם.

אנו מסרבים להסכים לעתיד של פאודליזם דיגיטלי בו המוצרים שאנו קונים לא באמת שייכים לנו, ויש לנו רק זכות מוגבלת להשתמש בהם כל עוד אנו משלמים עליהם שכירות. אנו מוכרחים לעצור ולהפוך על פניה את ההרחבה אשר בוצעה לאחרונה למושג "זכות קניין אינטלקטואלית", אשר מאיימת להגיע לנקודה בה תדרוס כל זכות אחרת של הפרט ושל החברה.

החופש להסתמך על העבר הוא תנאי הכרחי לפיתוח יצירתיות ולחדשנות. נשתמש במורשת התרבותית שלנו ונקדם אותה במרחב הציבורי. ניצור, נחלוק, נעצב מחדש, ונקדם תוכן פתוח. נאזין למוסיקה בחינם, נביט באמנות באופן חופשי, נצפה בסרטים פתוחים לקהל, ונקרא ספרים בחינם. ותוך כדי כך, נדון, נפרש, נשפר, נאלתר, נערוך מחדש, נשנה, ונוסיף עוד תבלינים לתוך המרק של תרבות חופשית.

נילחם כדי שכולם יבינו את הערך של עושר כללי, נטיף לטובת לינוקס ומודל הקוד הפתוח. נתנגד לחקיקה דכאנית אשר מאיימת על חירויות וחונקת חדשנות, כגון זכויות יוצרים.

נתארגן כדי למנוע ממייקרוסופט וחברות אחרות שיווק של אמצעי פיקוח ברמת החומרה אשר ימנעו ממשתמשים שליטה על המחשבים שלהם ועל הנתונים בתוכם.

לא נרשה לתעשיית התוכן להיאחז באמצעי הפצה מיושנים באמצעות חקיקה גרועה. נהיה משתתפים פעילים בתרבות חופשית של תקשורת ושל יצירה, אשר אפשרית היום יותר מאי-פעם בזכות אינטרנט וטכנולוגיה דיגיטלית, ונאבק לשמור על הפוטנציאל הזה מפני שליטה תאגידית וחקיקתית. אם נאפשר למבנה של השתתפות מלמטה כלפי מעלה בעזרת האינטרנט לעבור עיוות ולהפוך לטלוויזיה נוצצת בכבלים — אם נאפשר לתבנית הבסיסית של יצירה והפצה להמשיך ולהתקיים – אז חלון ההזדמנויות אשר נפתח בעזרת האינטרנט ייסגר, ונאבד דבר יפהפה, מהפכני, וחד פעמי.

העתיד נמצא בידיים שלנו; אנו חייבים לבנות תנועה טכנולוגית ותרבותית כדי להגן על הרכוש המשותף הדיגיטלי.

קישורים חיצוניים[עריכה]