ביאור:ר = מריבות ומאבקים ציבוריים

מתוך ויקיטקסט, מאגר הטקסטים החופשי
הבהרה:

דף זה הוא במרחב הביאור של ויקיטקסט, ומכיל גם פרשנות וביאורים של משתמשים בני ימינו, שאינם מייצגים בהכרח את הפרשנות המסורתית.




תגובה ל: ביאור:תהלים קיט שנכתבה ב14:28:18  13.05.2005

תהלים קיט, בית ר (פסוקים 153-160): "153 רְאֵה-עָנְיִי וְחַלְּצֵנִי:    כִּי-תוֹרָתְךָ, לֹא שָׁכָחְתִּי.

154 רִיבָה רִיבִי, וּגְאָלֵנִי;    לְאִמְרָתְךָ חַיֵּנִי.

155 רָחוֹק מֵרְשָׁעִים יְשׁוּעָה:    כִּי חֻקֶּיךָ, לֹא דָרָשׁוּ.

156 רַחֲמֶיךָ רַבִּים, ה';    כְּמִשְׁפָּטֶיךָ חַיֵּנִי!

157 רַבִּים רֹדְפַי וְצָרָי;    מֵעֵדְוֹתֶיךָ לֹא נָטִיתִי.

158 רָאִיתִי בֹגְדִים, וָאֶתְקוֹטָטָה - אֲשֶׁר אִמְרָתְךָ לֹא שָׁמָרוּ.

159 רְאֵה, כִּי-פִקּוּדֶיךָ אָהָבְתִּי;    ה', כְּחַסְדְּךָ חַיֵּנִי!

160 רֹאשׁ-דְּבָרְךָ אֱמֶת;    וּלְעוֹלָם, כָּל-מִשְׁפַּט צִדְקֶךָ"  

בבית ר מופיע 3 פעמים הפועל "ראה", ויש בו 3 מילים משורש הכולל את האותיות "רב" (ריבה, ריבי, רבים; המילה "רַבִּים" יכולה לציין ריבוי, אך ייתכן שהיא מציינת מריבה או מלחמה, כמו בבראשית מט כג: "וַיְמָרְרֻהוּ, וָרֹבּוּ ; וַיִּשְׂטְמֻהוּ בַּעֲלֵי חִצִּים" רש"י ). נראה שהנושא המרכזי בבית זה הוא המריבות - בין המשורר לבין האנשים שאינם שומרים את דבר ה':

  •         "רְאֵה-עָנְיִי וְחַלְּצֵנִי; כִּי-תוֹרָתְךָ לֹא שָׁכָחְתִּי. רִיבָה רִיבִי וּגְאָלֵנִי; לְאִמְרָתְךָ חַיֵּנִי. רָחוֹק מֵרְשָׁעִים יְשׁוּעָה; כִּי חֻקֶּיךָ לֹא דָרָשׁו. רַחֲמֶיךָ רַבִּים, ה'; כְּמִשְׁפָּטֶיךָ חַיֵּנִי!" - המשורר נמצא במצב קשה, מצב של עוני וסכנה; הוא נקלע למריבה עם הרשעים, ומבקש מה' שיציל אותו ושירחיק מהרשעים את ישועתו.
  •         "רַבִּים רֹדְפַי וְצָרָי; מֵעֵדְוֹתֶיךָ לֹא נָטִיתִי. רָאִיתִי בֹגְדִים, וָאֶתְקוֹטָטָה - אֲשֶׁר אִמְרָתְךָ לֹא שָׁמָרו. רְאֵה, כִּי-פִקּוּדֶיךָ אָהָבְתִּי; ה', כְּחַסְדְּךָ חַיֵּנִי!ּרֹאשׁ-דְּבָרְךָ אֱמֶת; וּלְעוֹלָם, כָּל-מִשְׁפַּט צִדְקֶךָ" - רודפיו ואויביו רבים איתו בחזקה, ובכל-זאת הוא לא נוטה מעדות ה', וממשיך לריב ולהתקוטט עם הבוגדים שאינם שומרים את דבר ה', מתוך אהבתו העזה לפיקודי ה', ומתוך בטחונו באמיתות דבר ה' מראשיתו ועד סופו.

בבתים הקודמים ראינו שהמשורר קיבל ביטחון עצמי, ויצא לקיים את דבר ה' בעולם שמחוץ לבית המדרש. בבית צ הוא יצא לשפוט בצדק את האנשים העוברים על דבר ה', ובבית ק הוא יצא לקרוא בשם ה' כדי לקרב את הרחוקים לעבודתו.

בבית זה אנו רואים, שהמשורר שילם מחיר כבד על יציאתו לפעילות ציבורית: הוא הסתבך במריבות רבות וקנה לעצמו אויבים ורודפים רבים. למרות זאת, הוא לא התחרט על פעילותו והמשיך לפעול לקיום מצוות ה', גם כאשר הדבר היה כרוך במריבות ומלחמות קשות.

המשך בבית ש...

מקורות[עריכה]

על-פי מאמר של אראל שפורסם לראשונה ב אתר הניווט בתנך בתאריך 2005-05-03.

דף זה הוסב אוטומטית מאתר הניווט בתנ"ך. (הקישור המקורי) יתכן שבגלל שגיאה בתוכנת ההסבה נפלו טעויות. אתם מוזמנים לתקן את הטעויות, ולמחוק הודעה זו מהדף.

קיצור דרך: tnk1/ktuv/thlim/th-119r