ביאור:משלי כט

מתוך ויקיטקסט

קפיצה אל: ניווט, חיפוש

א אִישׁ תּוֹכָחוֹתאיש שיודע רק למתוח ביקורת, אף פעם לא אומר דברים חיוביים (לחץ על המילה לפירוט) ←איש שיודע רק למתוח ביקורת, אף פעם לא אומר דברים חיוביים  מַקְשֶׁה עֹרֶףגורם לשומעים להקשות את עורפם ולהתעלם מכל דברי הביקורת שלו ←גורם לשומעים להקשות את עורפם ולהתעלם מכל דברי הביקורת שלו , פֶּתַע יִשָּׁבֵרישקע בדיכאון ←ישקע בדיכאון  וְאֵין מַרְפֵּא.

הצדיקים הם רבים והרשע הוא יחיד, כי שלטון הצדיקים הוא סובלני ושלטון הרשע הוא טוטליטרי. ראו משלי כט ב

ב בִּרְבוֹת צַדִּיקִיםכשהצדיקים מתרבים ומושלים ←כשהצדיקים מתרבים ומושלים  יִשְׂמַח הָעָם, וּבִמְשֹׁל רָשָׁע יֵאָנַח עָם.
ג אִישׁ אֹהֵב חָכְמָה יְשַׂמַּח אָבִיו, וְרֹעֶהמתיידד ושוהה בחברתן של- (לחץ על המילה לפירוט) ←מתיידד ושוהה בחברתן של-  זוֹנוֹת יְאַבֶּד הוֹן.
ד מֶלֶךְ בְּמִשְׁפָּט יַעֲמִיד אָרֶץ, וְאִישׁ תְּרוּמוֹתמלך או שופט המתפרנס מתרומות ←מלך או שופט המתפרנס מתרומות  יֶהֶרְסֶנָּהכי יהיה תלוי בבעלי ההון התורמים לו (לחץ על המילה לפירוט) ←כי יהיה תלוי בבעלי ההון התורמים לו .
ה גֶּבֶר מַחֲלִיקמסתיר את הפגמים, נותן מחמאות ללא ביקורת (לחץ על המילה לפירוט) ←מסתיר את הפגמים, נותן מחמאות ללא ביקורת  עַל רֵעֵהוּ, רֶשֶׁת פּוֹרֵשׂ עַל פְּעָמָיוכי האדם נמשך באופן תת-מודע לזה שנתן לו את המחמאות, ומשתדל לעשות כל מה שהוא מבקש כדי לקבל מחמאות נוספות (לחץ על המילה לפירוט) ←כי האדם נמשך באופן תת-מודע לזה שנתן לו את המחמאות, ומשתדל לעשות כל מה שהוא מבקש כדי לקבל מחמאות נוספות .
ו בְּפֶשַׁע אִישׁ רָע מוֹקֵשׁכשהפשע עצמו מכשיל את הפושע, אז הצדק גלוי וברור, ולכן (לחץ על המילה לפירוט) ←כשהפשע עצמו מכשיל את הפושע, אז הצדק גלוי וברור, ולכן , וְצַדִּיקהאוהב צדק (לחץ על המילה לפירוט) ←האוהב צדק  יָרוּן וְשָׂמֵחַ.
ז יֹדֵעַבוחן מקרוב באופן אישי (לחץ על המילה לפירוט) ←בוחן מקרוב באופן אישי  צַדִּיקשופט שהצדק חשוב לו (לחץ על המילה לפירוט) ←שופט שהצדק חשוב לו  דִּין דַּלִּיםחלשים, שאין להם כסף לעורך-דין טוב שיציג את טענותיהם כראוי (לחץ על המילה לפירוט) ←חלשים, שאין להם כסף לעורך-דין טוב שיציג את טענותיהם כראוי , רָשָׁע לֹא יָבִין דָּעַתאינו טורח להתבונן מקרוב אלא מסתפק בעובדות השטחיות ←אינו טורח להתבונן מקרוב אלא מסתפק בעובדות השטחיות .
ח אַנְשֵׁי לָצוֹןהלועגים לזולת (לחץ על המילה לפירוט) ←הלועגים לזולת  יָפִיחוּיציתו את אש המריבה ←יציתו את אש המריבה  קִרְיָה, וַחֲכָמִיםהיודעים להקשיב לזולת (לחץ על המילה לפירוט) ←היודעים להקשיב לזולת  יָשִׁיבוּ אָףירגיעו את הכעס והמריבה ←ירגיעו את הכעס והמריבה .
ט אִישׁ חָכָםהיודע ללמד (לחץ על המילה לפירוט) ←היודע ללמד  נִשְׁפָּטמתווכח ←מתווכח  אֶת אִישׁ אֱוִילשטחי (לחץ על המילה לפירוט) ←שטחי , וְרָגַזפעם הוא מדבר בכעס ותוכחה ←פעם הוא מדבר בכעס ותוכחה  וְשָׂחַקופעם הוא מדבר בצחוק והומור ←ופעם הוא מדבר בצחוק והומור  וְאֵין נָחַתהחכם אינו נח אלא משנה כל הזמן את סגנון הדיבור שלו, כדי שהאויל לא ישתעמם (לחץ על המילה לפירוט) ←החכם אינו נח אלא משנה כל הזמן את סגנון הדיבור שלו, כדי שהאויל לא ישתעמם .
י אַנְשֵׁי דָמִים יִשְׂנְאוּמפיצים דברי שנאה על- (לחץ על המילה לפירוט) ←מפיצים דברי שנאה על-  תָםחף מפשע (לחץ על המילה לפירוט) ←חף מפשע , וִישָׁרִיםאנשים שהם בדרך-כלל אנשי שלום (לחץ על המילה לפירוט) ←אנשים שהם בדרך-כלל אנשי שלום  יְבַקְשׁוּ נַפְשׁוֹמושפעים מדברי השנאה של אנשי הדמים, וגם הם רודפים את התם ומנסים להרגו (לחץ על המילה לפירוט) ←מושפעים מדברי השנאה של אנשי הדמים, וגם הם רודפים את התם ומנסים להרגו .
יא כָּל רוּחוֹמחשבותיו ←מחשבותיו  יוֹצִיא כְסִיל, וְחָכָם בְּאָחוֹרבסוף, אחרי שהכסיל סיים להגיד את כל מחשבותיו (לחץ על המילה לפירוט) ←בסוף, אחרי שהכסיל סיים להגיד את כל מחשבותיו  יְשַׁבְּחֶנָּהעונה לכסיל ומרגיע את מחשבתו ←עונה לכסיל ומרגיע את מחשבתו .
יב מֹשֵׁל מַקְשִׁיב עַל דְּבַר שָׁקֶרגם אם אינו מדבר שקר ואינו מאמין לדברי השקר, עצם העובדה שהוא מקשיב בנימוס לדברי שקר משפיעה לרעה על משרתיו (לחץ על המילה לפירוט) ←גם אם אינו מדבר שקר ואינו מאמין לדברי השקר, עצם העובדה שהוא מקשיב בנימוס לדברי שקר משפיעה לרעה על משרתיו  - כָּל מְשָׁרְתָיו רְשָׁעִים.
יג רָשׁ וְאִישׁ תְּכָכִים נִפְגָּשׁוּ, מֵאִיר עֵינֵי שְׁנֵיהֶם יְהוָהה' מפגיש ביניהם כדי שכל אחד מהם ילמד מרעהו (לחץ על המילה לפירוט) ←ה' מפגיש ביניהם כדי שכל אחד מהם ילמד מרעהו .

פסוקים נוספים מלמדים על חובתו של השלטון לתת סיוע משפטי לעניים. ראו סיוע משפטי לעניים

יד מֶלֶךְ שׁוֹפֵט בֶּאֱמֶת דַּלִּים, כִּסְאוֹכוח השלטון שלו (לחץ על המילה לפירוט) ←כוח השלטון שלו  לָעַד יִכּוֹןיהיה יציב ומבוסס (לחץ על המילה לפירוט) ←יהיה יציב ומבוסס .
טו שֵׁבֶטחינוך על-ידי ייסורים ←חינוך על-ידי ייסורים  וְתוֹכַחַתחינוך על-ידי הגיון (לחץ על המילה לפירוט) ←חינוך על-ידי הגיון  יִתֵּןכל אחד מאמצעי החינוך האלה ייתן לנער ←כל אחד מאמצעי החינוך האלה ייתן לנער  חָכְמָה, וְנַעַר מְשֻׁלָּחמשוחרר לנפשו, ללא חינוך ←משוחרר לנפשו, ללא חינוך  מֵבִישׁמביא בושה על- ←מביא בושה על-  אִמּוֹ.
טז בִּרְבוֹת רְשָׁעִים יִרְבֶּה פָּשַׁעמרד, כי כל אחד רוצה לשלוט והם מורדים איש ברעהו (לחץ על המילה לפירוט) ←מרד, כי כל אחד רוצה לשלוט והם מורדים איש ברעהו , וְצַדִּיקִים בְּמַפַּלְתָּם יִרְאוּיסתכלו מהצד ויראו איך הרשעים מפילים זה את זה ←יסתכלו מהצד ויראו איך הרשעים מפילים זה את זה .
יז יַסֵּר בִּנְךָ - וִינִיחֶךָיתן לך נחת-רוח ←יתן לך נחת-רוח , וְיִתֵּן מַעֲדַנִּים לְנַפְשֶׁךָיגמול לך על כך שחינכת אותו כראוי ←יגמול לך על כך שחינכת אותו כראוי .

{פ}

יח בְּאֵין חָזוֹןנבואה (לחץ על המילה לפירוט) ←נבואה  - יִפָּרַעיפרוק עול, כי אין מי שיוכיח אותו (לחץ על המילה לפירוט) ←יפרוק עול, כי אין מי שיוכיח אותו  עָם, וְשֹׁמֵר תּוֹרָהואינו פורק עול למרות שאין נביא ←ואינו פורק עול למרות שאין נביא  - אַשְׁרֵהוּהוא צועד בדרך הנכונה, מכין את עצמו לחזרת הנבואה (לחץ על המילה לפירוט) ←הוא צועד בדרך הנכונה, מכין את עצמו לחזרת הנבואה .
יט בִּדְבָרִיםבדיבורים בלבד, ללא איום בעונש ←בדיבורים בלבד, ללא איום בעונש  לֹא יִוָּסֶריקבל דברי מוסר וביקורת ←יקבל דברי מוסר וביקורת  עָבֶד, כִּי יָבִיןכי גם אם יבין את הדברים שיגידו לו ←כי גם אם יבין את הדברים שיגידו לו  - וְאֵין מַעֲנֶהלא ינהג בענוה והכנעה, לא יקבל מרות ←לא ינהג בענוה והכנעה, לא יקבל מרות .
כ חָזִיתָ אִישׁ אָץ בִּדְבָרָיומדבר מהר ובחוסר-סבלנות (לחץ על המילה לפירוט) ←מדבר מהר ובחוסר-סבלנות  - תִּקְוָה לִכְסִיל מִמֶּנּוּיש תקוה שהכסיל, שאינו אוהב להקשיב הרבה, יקשיב לו וילמד ממנו (לחץ על המילה לפירוט) ←יש תקוה שהכסיל, שאינו אוהב להקשיב הרבה, יקשיב לו וילמד ממנו .
כא מְפַנֵּק מִנֹּעַר עַבְדּוֹ - וְאַחֲרִיתוֹ יִהְיֶה מָנוֹןמנוון, עצלן ובטלן (לחץ על המילה לפירוט) ←מנוון, עצלן ובטלן .
כב אִישׁ אַףכעס גלוי (לחץ על המילה לפירוט) ←כעס גלוי  יְגָרֶה מָדוֹןמעורר מריבה (לחץ על המילה לפירוט) ←מעורר מריבה , וּבַעַל חֵמָהכעס שמור בלב ←כעס שמור בלב  רַב פָּשַׁעמסית למרד (לחץ על המילה לפירוט) ←מסית למרד .

הרעיון של פסוק כג, שהגאוה מביאה השפלה והענוה מביאה כבוד, הוא המסר של סיפורים רבים בתנ"ך - ראו במדבר רבה יג ג

כג גַּאֲוַת אָדָם תַּשְׁפִּילֶנּוּ, וּשְׁפַל רוּחַ יִתְמֹךְ כָּבוֹדיחזיק בכבוד, ישמור על כבודו ←יחזיק בכבוד, ישמור על כבודו .
כד חוֹלֵק עִם גַּנָּבמקבל או קונה חלק מהרכוש הגנוב ←מקבל או קונה חלק מהרכוש הגנוב  - שׂוֹנֵא נַפְשׁוֹפוגע בעצמו, כי כאשר - ←פוגע בעצמו, כי כאשר - , אָלָהשבועה שמשביעים כל מי שיודע על הגניבה שיבוא להעיד ←שבועה שמשביעים כל מי שיודע על הגניבה שיבוא להעיד  יִשְׁמַע, וְלֹא יַגִּידלא יבוא להעיד (לחץ על המילה לפירוט) ←לא יבוא להעיד .
כה חֶרְדַּת אָדָםבהלה פתאומית שנופלת על האדם ←בהלה פתאומית שנופלת על האדם  - יִתֵּןהגורם לה הוא ←הגורם לה הוא  מוֹקֵשׁמכשול נסתר שעומד בדרכו (לחץ על המילה לפירוט) ←מכשול נסתר שעומד בדרכו , וּבוֹטֵחַ בַּיהוָההמאמין שה' שלח לו את החרדה כדי להזהיר אותו מפני המכשול (לחץ על המילה לפירוט) ←המאמין שה' שלח לו את החרדה כדי להזהיר אותו מפני המכשול  יְשֻׂגָּביינצל מהמכשול ויהיה מוגן ←יינצל מהמכשול ויהיה מוגן .

פסוקים נוספים מלמדים שההחלטה של המושל תלויה ברצון ה'. ראו משלי כא א

כו רַבִּים מְבַקְשִׁים פְּנֵי מוֹשֵׁלרוצים להיפגש עם המושל כדי שיעזור להם (לחץ על המילה לפירוט) ←רוצים להיפגש עם המושל כדי שיעזור להם , וּמֵיְהוָה מִשְׁפַּט אִישׁאולם ה' הוא הקובע את גזר דינו של האדם, ולא המושל ←אולם ה' הוא הקובע את גזר דינו של האדם, ולא המושל .
כז תּוֹעֲבַת צַדִּיקִים אִישׁ-עָוֶל, וְתוֹעֲבַת רָשָׁע יְשַׁר-דָּרֶךְאדם המתנהג ביושר (לחץ על המילה לפירוט) ←אדם המתנהג ביושר .

{פ}

ביאורי פסוקים