ביאור:הבשורה על פי מתי פרק ד

מתוך ויקיטקסט, מאגר הטקסטים החופשי
הבהרה:

דף זה הוא במרחב הביאור של ויקיטקסט, ומכיל גם פרשנות וביאורים של משתמשים בני ימינו, שאינם מייצגים בהכרח את הפרשנות המסורתית.


הבשורה על-פי מתי הקדמה. פרקים: א - ב - ג - ד - ה - ו - ז - ח - ט - י - יא - יב - יג - יד - טו - טז - יז - יח - יט - כ - כא - כב - כג - כד - כה - כו - כז - כח
מי היה מתי? עיין מתי. ועיין עוד פרטים על הבשורה על פי מתי.


הַבְּשׂוֹרָה עַל-פִּי מַתַּי פֶּרֶק ד

לפסוק 12: [1]

לפסוק 13: בִּכְפַר נַחוּם על יד הים[2], בְּחֶבֶל זְבוּלוּן וְנַפְתָּלִי[3],

לפסוק 15: [4]

לפסוק 16: 16 (פסוק ראשון ב ישעיהו ט) הָעָם הַהֹלְכִים בַּחֹשֶׁךְ רָאוּ אוֹר גָּדוֹל, יֹשְׁבֵי בְּאֶרֶץ צַלְמָוֶת אוֹר נָגַהּ עֲלֵיהֶם."[5]

לפסוק 18: יָם הַגָּלִיל[6]

לפסוק 25: וּמִדֵּקַפּוֹלִיס,

הערות שוליים[עריכה]

  1. ^ עיין הורדוס אנטיפס שכותב "אחד מהמטיפים שיצאו כנגד אנטיפס היה יוחנן המטביל שלפי הברית החדשה החל לפעול בערך בשנת 28/29 בפיריאה תוך שהוא מטיף לחזרה בתשובה ונוהג להטביל את מאמיניו בנהר הירדן. על פי יוסף בן מתתיהו אנטיפס חשש מהשפעתו של יוחנן על העם ועל כך שהוא מסית אותם למרוד כנגדו. על פי הברית החדשה אנטיפס אסר את יוחנן וכלא אותו במכוור, בתחילה לא רצה להוציאו להורג אולם תככיה של הרודיאס הביאו אותו לכך".
  2. ^ הוא ים כנרת.
  3. ^ לפי פשט הפסוקים נחלת זבולון היתה על שפת ים התיכון כמו שכתוב בראשית מט יג "זבולן לחוף ימים ישכן והוא לחוף אניות וירכתו על צידן", וצידון נמצאת על שפת ים התיכון. ונחלת נפתלי היתה על שפת ים כנרת כמו שכתוב דברים לג כג "ולנפתלי אמר נפתלי שבע רצון ומלא ברכת יהוה ים ודרום ירשה" וידוע שנחלתו היתה על שפת ים כנרת, וכן הוא בגמרא בבא קמא פא ב "ימה של טבריה בחלקו של נפתלי היתה".
    ולפי מה שכתוב כאן נחלת זבולון השתרעה מים התיכון במערב עד ים כנרת במזרח. וכן הוא במדרש במדבר רבה פרשת נשא פרשה יג סימן יז: "ולזבח השלמים בקר שנים" כנגד מה שבירכן משה (דברים לג יט) "כי שפע ימים יינקו" שני ימים. (ים תיכון וים כנרת). וגם בבראשית מדויק הלשון "לחוף ימים ישכון" בלשון רבים שני ימים. (כך מדייק התורת תמימה בבראשית).
  4. ^ לשון הפסוק "כִּי לֹא מוּעָף לַאֲשֶׁר מוּצָק לָהּ כָּעֵת הָרִאשׁוֹן הֵקַל אַרְצָה זְבֻלוּן וְאַרְצָה נַפְתָּלִי וְהָאַחֲרוֹן הִכְבִּיד דֶּרֶךְ הַיָּם עֵבֶר הַיַּרְדֵּן גְּלִיל הַגּוֹיִם". יש במפרשים הסברים לפסוק הזה, ומה הראיה שמדובר על ישוע?
  5. ^ באותה מדה שמייחסים את הפסוק הנ"ל לישוע, אפשר ליחסו לרבי שמעון בן יוחאי שגלה את ספר הזוהר, ובזכות הזוהר יצאו מהגלות, כמו שכתוב בזוהר.
    או ליחסו לרבי יצחק לוריא (האר"י) מייסד הקבלה שבזכותו עם ישראל ראה אור גדול שהוא הקבלה, שבזכותה יצאו מהגלות כמבואר במקובלים.
    או ליחסו לבעל שם טוב הקדוש שגלה את תורת החסידות מפי מורו ורבו אחיה השלוני, שהוא פנימיות התורה ועבודת בחסידות שהיא אור גדול ואחד משלבי הגאולה.
  6. ^ הוא ים כנרת.