ביאור:דברי הימים א ב כא

מתוך ויקיטקסט, מאגר הטקסטים החופשי
הבהרה:

דף זה הוא במרחב הביאור של ויקיטקסט, ומכיל גם פרשנות וביאורים של משתמשים בני ימינו, שאינם מייצגים בהכרח את הפרשנות המסורתית.


פסוקים כא-כג נכתבו לפי פירוש הגר"א

תרשים משפחת מכיר בן מנשה לפי הגר"א


לפי הגר"א יוצא שגשור וארם לקחו מבני מכיר שלשה חלקים:

  • חלק ראשון: מיאיר בן שגוב נכד מכיר עשרים ושלש ערים שמוזכרים כאן.
  • חלק שני: מיאיר בן מנשה בן מכיר את חוות יאיר שמוזכרים בבמדבר לב מא וְיָאִיר בֶּן מְנַשֶּׁה הָלַךְ וַיִּלְכֹּד אֶת חַוֹּתֵיהֶם וַיִּקְרָא אֶתְהֶן חַוֹּת יָאִיר.
  • חלק שלישי: מנובח בן מכיר את קנת ובנותיה, שמוזכרים בבמדבר לב מב וְנֹבַח הָלַךְ וַיִּלְכֹּד אֶת קְנָת וְאֶת בְּנֹתֶיהָ וַיִּקְרָא לָה נֹבַח בִּשְׁמוֹ.

וכולם: יאיר בן שגוב, יאיר בן מנשה, ונובח, היו חלקם מצאצאי מכיר, וחלקם מבני מכיר, כמו שכתוב כאן בפסוק כָּל אֵלֶּה בְּנֵי מָכִיר אֲבִי גִלְעָד. ובני מכיר הכוונה: לבנים וצאצאים.

וצריך לומר לפי הגר"א שמה שכתוב במדבר לב מא "ויאיר בן מנשה הלך וילכוד את בנותיה ויקרא אתהן חות יאיר על שמו" הכוונה יאיר מהצאצאים של מנשה, ולא בנו. והוא היה הבן של מכיר.

וזהו התרשים להגר"א:

מה שמה של בת מכיר[עריכה]

בפסוק כד כתוב: וְאַחַר מוֹת חֶצְרוֹן בְּכָלֵב אֶפְרָתָה, וְאֵשֶׁת חֶצְרוֹן אֲבִיָּה וַתֵּלֶד לוֹ אֶת אַשְׁחוּר אֲבִי תְקוֹעַ. מסבירים התרגום והמצודות שמה שכתוב וְאֵשֶׁת חֶצְרוֹן אֲבִיָּה הכוונה לבת מכיר ששמה אביה. ויש מבארים שם אחרת.